Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze napadnout darovací smlouvu ?

Dobrý den.
Mám dotaz ohledně darovací smlouvy. Popiši teoretickou situaci. Já jako jediný vlastník nemovitosti mám tři děti. Chci darovat nemovitost jen jednomu z dětí. Můžou zbylí dva nějak napadnout tuto darovací smlouvu ? Slyšel jsem že kdybych do pěti let zemřel tak zbylé děti by mohli tuto smlouvu napadnout a nebyla by platná. Což mi příjde jako nesmysl. Může se k tomu někdo znalý vyjádřit ? Děkuji.

Předmět Autor Datum
Koukni třeba sem: https://www.bankovnipoplatky.cz/pravni-poradna-serveru-bp-odvolat-darovaci-smlouvu…
L-Core 20.08.2023 07:36
L-Core
Napadnout smlouvu klidně můžou, ale pravděpodobnost úspěchu bude mizivá. Nicméně pokud k darování do…
Wikan 20.08.2023 08:23
Wikan
Jasně. To dává smysl. Já jen že jsem nedávno poznal čerstvě vystudovaného právníka a ten mi tvrdil ž… poslední
Snip3r 20.08.2023 08:55
Snip3r

Napadnout smlouvu klidně můžou, ale pravděpodobnost úspěchu bude mizivá.
Nicméně pokud k darování dojde do tří (nikoliv pěti) let před smrtí, tak se ta nemovitost za určitých okolností může započítat do dědictví. Takže se může stát, že obdarovaný už z dědictví nic dalšího nezíská a vše případně ostatním dědicům. Na vlastnictví nemovitosti to už ale nemá vliv.

Jasně. To dává smysl. Já jen že jsem nedávno poznal čerstvě vystudovaného právníka a ten mi tvrdil že pokud bych zemřel do 3 let a někdo by to napadl ,tak by se dům stejně dělil na 3 díly mezi všechny děti. Respektive ne dělil ale že by majitel nemovitosti musel vyplatit zbylé dva sourozence z ceny nemovitosti. Říkám mu že se mi to nějak nezdá ale byl o tom opravdu přesvědčený. Chtěl jsem se jen ujisti jak to tedy doopravdy je. Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru