Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem přípojka elektřiny - pojistková skříň na pozemku souseda

Cca.od roku 1994 máme vedenou el přípojku k naší chatě od souseda.U toho byl náš elektroměr, včetně pojistkové skříně. Kabel od souseda je veden zemí. Soused nám napsal papír, že s tímto souhlasí a v případě prodeje jeho chaty toto uvede do kupní smlouvy. Tento dokument, sice není zapsán na katastru jako věcné břemeno, přesto si myslím, že má svou váhu. Soused však před dvěma lety zemřel a chatu zdědil jeho syn. Jelikož jsem očekával, že budou problémy , nechal jsem náš elměr přemístit do nově zřízeného sloupku na našem pozemku.
ČEZ však trval na tom, že pojistky musí zůstat u souseda. Tímto je kabel od souseda k nám naším majetkem a ne elektráren,. Nyní nám soused napsal, že požaduje odstranění našeho kabelu od pojistek k našemu elměru. Myslím, že na to nemá právo - dohoda s původním majitelem a doba trvání - vydržení tohoto vedení. Prosím poraďte.

Změna tupého předmětu, původně: přípojka (host)

Předmět Autor Datum
Zásah do el. prípojky môže byť len so súhlasom distribútora. Ak chce sused robiť zmeny na vašej príp… poslední
ok 18.12.2023 06:44
ok

Zásah do el. prípojky môže byť len so súhlasom distribútora. Ak chce sused robiť zmeny na vašej prípojke, musí sa dohodnúť s vami a distribútorom a objednať (a zaplatiť distribútorovi) vykonanie zmeny. Nemôže požadovať zrušenie vašej prípojky bez vášho súhlasu. Pozvite suseda do najbližšieho výčapu, zistite dôvod prečo mu prípojka v zemi zrazu zavadzia, vysvetlite mu túto situáciu a prípadne (ak vám záleží na dobrých vzťahoch) mu ponúknite spoluúčasť na financovaní tejto zmeny. Dá sa predpokladať, že v tomto svetle susedovi prípojka prestane vadiť. Argument je aj to, že všetky námietky proti tejto prípojke zo strany suseda boli vyriešené predtým, než sa prípojka cez jeho pozemok vybudovala.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru