Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč chce sprostředkovatel poslední vyúčtování a smlouvu se stávajícím dodavatelem?

Mám zájem změnít dodavatele elektřiny z důvodu úspory. Na webu jsem využil kalkulátor pro srounání cen energií. Tel.se mi ozvala firma Srovnejto.czo a nabízí uzavření smlouvy pro nového dodavatele.Ale požaduje kopii posledního vyúčtování za elektřinu a smlouvu se stávajícím dodavatelem. Nerozumím tomu proč požaduje obojí, přeci pro kontrolu správnosti mnou poskytnutých údajů by měla stačit smlouva nebo vyúčtování? Máte někdo tutéž zkušenost s jinými sprostředkovateli. Ptám se abych než se rozhodnu jim požadované dokumenty poskytnout, zda je jejich požadavek oprávněný. Děkuji za případné poznatky při změně dodavatele energií.

Předmět Autor Datum
Z vyúčtování nemusí být jasné, jestli jde o smlouvu na dobu určitou či neurčitou. Či v případě smlou…
Wikan 10.06.2024 15:53
Wikan
Doporučuji neposkytovat jiné údaje, než z jakého jste distribučního území, jakou máte sazbu, spotřeb… poslední
nagios 11.06.2024 21:25
nagios

Z vyúčtování nemusí být jasné, jestli jde o smlouvu na dobu určitou či neurčitou. Či v případě smlouvy na doby určitou, kdy končí a jaké jsou sankce za předčasné ukončení.
Ale jinak je to jednoduché. Pokud jim nechceš poskytovat obojí, tak jim to neposkytuj. Novou smlouvu přece můžeš uzavřít i bez jejich pomoci.

Doporučuji neposkytovat jiné údaje, než z jakého jste distribučního území, jakou máte sazbu, spotřebu a jaký jistič (počet fází a na kolik je ampér).
Z jedné nabídky se vybírá špatně. Proto dále doporučuji:
1. vyberte si několik dalších potenciálních dodavatelů pomocí srovnávače na adrese https://kalkulator.tzb-info.cz/cz/dodavka-elektricke-energie
2. neřiďte se jenom cenou – od všech potenciálních dodavatelů si kromě nabídky vyžádejte rovněž aktuální ceník, který jste si vybral ve srovnávači, všeobecné obchodní podmínky a návrh smlouvy
3. o všech potenciálních dodavatelích si zajistěte co nejvíce informací
4. všem potenciálním dodavatelům zkuste zavolat a poslat e-mail, ať vidíte, jak bude která firma komunikovat v případě, že nastane nějaký problém
5. případně zvažte, zda k výběru dodavatele stačí údaje ze srovnávače k jedinému datu

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru