Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dostane dědic peníze po zesnulém, když nemá zřízen bankovní účet?

Dobrý den, čeká mě dědické řízení, protože můj otec zemřel. Budeme tam 3 lidé a půjde jen o peníze z účtu zesnulého. Moje matka dosud nemá zřízen svůj bankovní účet, důchod jí nosí osobně pošťačka do ruky k bytu. Bude problém, když dostane jako pozůstalá vdova po svém manželovi zřejmě polovinu z účtu zemřelého manžela jako dědic peníze, tak ty peníze dostane složenkou? Když nemá účet. Nebo jak se to bude řešit? Ona moc pro účet není, vyhovuje jí současná situace. Ale do budoucna podle mě by ten účet měla mít, kdyby náhodou něco přišlo. Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Buď si zriadi vlastný bankový účet, alebo jej budú doručené v hotovosti/ poštovou poukážkou. Lenže!…
yYy 12.06.2024 07:39
yYy
Otec byl jediný majitel - disponent toho účtu? https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/dedictvi…
host 12.06.2024 09:58
host
Pokud nebude mezi dědici žádná "válka" tak notář určí v rozhodnutí jednoho z dědiců likvidátorem účt…
nerady 13.06.2024 22:34
nerady
Já se sestrou jsme před cca 15 lety dědili po strýci, mj. i peníze v bance (ČS). Zašli jsme do nejbl…
L-Core 20.06.2024 08:55
L-Core
Notář může určit např. všechny dědice likvidátorem účtu. Když je ale shoda a nehrozí válka mezi dědi…
nerady 20.06.2024 19:49
nerady
Založit účet trvá několik desítek minut. Vyplatí se to a nespoléhat na vyplacení/nevyplacení od jiné… poslední
intel 09.07.2024 13:23
intel

Buď si zriadi vlastný bankový účet, alebo jej budú doručené v hotovosti/ poštovou poukážkou. Lenže! Prevod na účet bude bezplatný, ale poukázanie do vl. rúk cez zloženku - pošta si vyberie poplatok a to práve z tej sumy (právnik to predsa platiť nebude, pošta nie je dobročinný ústav).

Pokud nebude mezi dědici žádná "válka" tak notář určí v rozhodnutí jednoho z dědiců likvidátorem účtu a ten se dohodne s bankou a vyplatí ostatní pozůstalé. Bude záležet také jaká byla smlouva zemřelého s bankou ohledně výpovědní doby sjednané při zřízení účtu. Může se stát, že můžete také nějakou dobu na peníze čekat.

Já se sestrou jsme před cca 15 lety dědili po strýci, mj. i peníze v bance (ČS). Zašli jsme do nejbližší pobočky spořitelny s notářským zápisem o vypořádání a tam to zprocesovali tak, že peníze mi přišly na můj účet a sestra si je (myslím?) rovnou vyzvedla v hotovosti, šlo o desítky tisíc.

Na nějaké vypořádání mezi dědici mimo notáře bych nespoléhal.

Notář může určit např. všechny dědice likvidátorem účtu. Když je ale shoda a nehrozí válka mezi dědici tak pokud s tím ostatní souhlasí může účet likvidovat jen jeden z dědiců. Záleží případ od případu a důvěře v rodině.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru