Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhledává se v fotkách občánských průkazů?

Je to hlavně v kriminálkách, když někdo něco spáchá, je svědek, co popíše pachatele a nebo ho vyfotí a nebo dokonce je vidět na městském kamerovém systému fotka (musela by být dostatečně detailní) .

Druhý díl skládačky, skoro každý má fotku na občanském průkazu, která předpokládám, že je uložená v složce u Rakušana.
A otázka zní, když takováhle (ne nutně dokonalá)fotka podezřelého je, používá se vyhledávání databáze těchto podobizen. ?? Nenejde to logicky toho jednoho "vraha", ale to najde x osob, kde je nějaká mírá skóre shody na xx%.

Otázka platí pro ČR, USA, Čínu, Rusko,Evropu.

Předmět Autor Datum
V Číně možná nebo s tím alespoň experimentují. Ale u nás určitě ne. Ostatně samotná fotka bez dalšíc…
Wikan 25.06.2024 07:35
Wikan
Spis bys mel premyslet o kamerach, ktere obsahuji rozpoznavani tvari. Pak staci jen zadat seznam hle…
Jan Fiala 25.06.2024 08:24
Jan Fiala
Používalo se to hlavně před rokem 1990 a pak fotografie z vězeňské evidence. Nyní když někoho hledaj…
nerady 25.06.2024 09:48
nerady
Asi pred 10-timi rokmi som si dal robiť občiansky preukaz. Fotili ma na mieste pri okienku a kamera…
ok 26.06.2024 13:12
ok
Nevím, jak to máte na Slovensku, ale u nás jsou klasické foťáky, kdy tě rovnou z přepážky 3x vyfotí,…
Jan Fiala 26.06.2024 13:15
Jan Fiala
O takovém focení slyším poprvé, asi se chce Slovensko vyrovnalo Číně. Jinak to nechápu.
nerady 26.06.2024 14:12
nerady
Já bych si myslel, že ano. Pokud nemají nic jiného, než fotku, tak se jistě snaží hledat. S papírový… poslední
mll 28.06.2024 19:13
mll

Spis bys mel premyslet o kamerach, ktere obsahuji rozpoznavani tvari. Pak staci jen zadat seznam hledanych a pockat, kamery te upozorni samy.
Face recogition je docela presne, staci si to vyzkouset na domacich fotkach. Krasne ti z nich vyzobe obliceje a seskupi k nim fotky, na kterych se vyskytuji, i kdyz je to treba spolecna fotka se spoustou malickych hlavicek.

Používalo se to hlavně před rokem 1990 a pak fotografie z vězeňské evidence. Nyní když někoho hledají tak využívají spíš sociální sítě, jelikož každý vlastník mobilního telefonu si vyrobí minimálně několik selfíček za rok. V Číně se bez chytrého mobilu nehneš z místa a ani se nedostaneš do jakéhokoliv dopravního prostředku, tak tam mají o tobě dokonalý přehled jen z pohybu telefonu. V USA občanky nemají a tak se vše odvíjí od řidičáku či pojištění. Rusko má dostatek práskačů, děžurnych a jiných "dobráků" a tak jim to možná bude stačit. Dřív v ČSSR byly u každé výpadovky z velkých měst služebny VB, na železnici operovala OSŽ (ozbrojená stráž železnic) a každou vesnici znala místní pošťačka.:-D

Asi pred 10-timi rokmi som si dal robiť občiansky preukaz. Fotili ma na mieste pri okienku a kamera obišla moju hlavu postupne, pomaly od ľavého profilu až po pravý. Kamera zhotovila záznam, ktorý obsahuje (odhadujem) niekoľko sto snímkov vo vysokom rozlíšení a z rôznych uhlov. Jeden z tých snímkov sa použil na vytlačenie fotografie na OP. Dajme si otázku: Načo slúžia všetky tie ostatné snímky? Asi nenájdeš inú odpoveď, len ako je vyhľadávanie osôb podľa záznamov z rôznych kamier. Pokiaľ tak polícia identifikuje zlodejov, lupičov, násilníkov, tak je to v poriadku. Bohužiaľ však, len trošku zvrhnutý režim bude zákonite vyhľadávať osoby, ktorým sa pred nejakou pouličnou kamerou "šmykol" jazyk, budú sa napr. zhotovovať zoznamy účastníkov pre vládu nepohodlných demonštrácií a pod. (V poslednej vete som použil budúci čas, pravdepodobne by bolo správnejšie použiť prítomný - myslím si, že už sa to deje).

Já bych si myslel, že ano. Pokud nemají nic jiného, než fotku, tak se jistě snaží hledat. S papírovými se to dělalo blbě, ale minimálně 30 let (od doby zelených občanek, kam se fotka tiskla, na předchozí červené se lepila a viděl jsem i občanku toho vzoru vypsanou ručně, jinak se vypisovaly psacím strojem) jsou fotky někde digitálně. A program, který ztotožní třeba záběr z kamery s fotkou z databáze (samorřejmě bude to na úrovni pravděpodobnosti a výsledek nebude jen jeden) je už rutina pro programátory, co dělají image processing. V Číně to maji normálně v metru, u nás tu zprávu tehdy dementovali, přiznali jen rozpoznávání čoklů bez vodítek a náhubků (ovšem realita v pražském metru tomu neodpovídá, takže jim to asi nefunguje) a zapomenutých zavazadel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru