Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodej balónků

Dobrý den. Chci se zeptat na jednu otázku. Napadlo mě, že až bude v okolí nějaká akce/trhy/jarmark, že bych chodil s nafukovacíma balónkama a prodával je. Chci se zeptat, co vše k tomu potřebuji, ať je vše v pořádku a nikdo mi nic nemůže říct. Předpokládám, že budu muset mít živnost a z každého prodeje poté zaplatit daň. Co dále musím zajistit, splnit? Musí mi dát někdo nějaký souhlas, povolení? Děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
Máš velmi strohé představy o podnikání z pohledu papírování :-) Nejprve je potřeba sehnat si živnos… poslední
L-Core 19.09.2024 18:34
L-Core

Máš velmi strohé představy o podnikání z pohledu papírování :-)

Nejprve je potřeba sehnat si živnostenský list a přihlásit se k potřebným daním na FÚ (datovkou), pravděpodobně bude stačit daň z příjmů. Dále se přihlásit na OSSZ a zdravotní pojišťovně, počítám na "vedlejší činnost" (tedy pokud to nemá být tvůj hlavní zdroj příjmů).
Dále si musíš spočítat, zda pro tebe bude výhodnější prokazovat skutečné výdaje nebo je uplatňovat procentem z příjmů a podle toho si zařídit potřebnou evidenci či si na to někoho sjednat.

Z žádného každého prodeje se daň neplatí, vybavíš to po skončení roku v daňovém přiznání, kde uvádíš veškeré své příjmy (tedy např. i z práce), opět datovkou. Podáváš i přehled na OSSZ a zdrav. pojišťovnu, kde se zúčtují i zálohy.

Pokud se týče souhlasu s prodejem, to si případně musíš vybavit s obcí, městem, pořadatelem akce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru