Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dopis do vlastních rukou... a po deseti dnech do schránky

Když už tu Dejl zavítal, tak se přiživím

Nepochopím logiku tohoto:

Doručovatelka přinese dopis do vlastních rukou, adresát doma není. Vypíše lístek, že si to dotyčný může vyzvednout na místní poště (občanku pochopitelně s sebou). Po deseti dnech nečinnosti je dopis mírnyx-dírnyx hozen do schránky. Když s doručovatelkou zkouším smlouvat, ať mi to dá rovnou, že dcera přijede až za 14 dní, nepochodím (oprávněně, proč by porušovala své předpisy). Ale vysvětlit důvod, proč to pak hodí do schránky, mi nedokázala.

Špekuloval jsem, co za tím může být. Zda to má vazbu na nějakou lhůtu, po které se nevyzvednutá obsílka považuje za doručenou? Nebo je to jen formální buzerace?

Vybavit si placenou plnou moc z principu odmítám.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Doručovatelka by měla fakt průser, kdyby něco (reklamace apod). Tímto způsobem se doručují zásilky d…
Dale Cooper 11.12.2012 23:25
Dale Cooper
Co se tyce te vyzvy u lidi co zde jiz nebydli a nemaji jiz schranku, lepi se kam se da, treba na uve… poslední
Schizo 27.12.2012 12:40
Schizo

Doručovatelka by měla fakt průser, kdyby něco (reklamace apod).
Tímto způsobem se doručují zásilky dle Správního řádu (paragrafy po mně nechtěj) a tam to takhle je. Do schránky se to háže proto, protože proběhla 10 dní lhůta (striktně daná SŘ) a pak nastane vhoz do schránky, čímž je zásilka doručená se všemi důsledky. Při vhozu do schránky doručovatel oddělí dodejku a na ní vyznačí, že to v ten který den vhodil do schránky.
Formální buzerace to je, o tom žádná. Nastíním situaci:
zásilka s červeným pruhem, lze vydat výhradně adresátovi. Přijde zmocněnec (má průkaz zmocnění od pošty) a zásilku mu nedám. Nemůžu, nesmím. Po pár dnech to má ve schránce. Rozum nad tím stojí.
Tohle ale není zrovna extra velký průser - blbé to mají ti, kdo se odstěhovali a něco podobného jim přijde. Tam to probíhá tak, že se to na 10 dnů uloží (výzva se nedá, není kam, když dotyčný nemá schránku; nanejvýš se někde v baráku vylepí poučení z dopisu). Po proběhnutí lhůty, když by se to mělo vhodit, se to nevhodí (není kam) a vrátí se to zpátky ouřadu. Ten to vyvěsí někde na chodbě na nástěnku (tam si nejsem jist lhůtou, jak dlouho to tam je) a písemnost je doručená vyvěšením.
S tou plnou mocí, popřemýšlej. Jestli dcera jezdí třeba do ciziny, tak se to může fakt hodit. Stojí to pade na tři roky... Jediná nutnost - návštěva dcery na kterékoli poště. Když přijde něco, co nebude mít červený pruh (= do vlastních rukou výhradně jen adresáta), tak ti to dají bez problémů. Platí to i na modrý pruh.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru