Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Exekuce - podivné jednání

Dobrý den, známému se stala dosti nepříjemná příhoda. Jeho otec před cca 5 lety spadl do dluhového kolotoče a teď je v insolvenci, kterou naštěstí splácí. Syna tenkrát požádal o půjčku a ten trouba mu ji podepsal. Když žádali o tu insolvenci, tak mu (synovi) bylo řečeno, že ta jeho půjčka je tam zahrnuta taky. Jenže před asi půl rokem mu najednou nešly vybírat peníze z účtu a v bance se dozvěděl, že má na něj uvalenou exekuci. Bez varování, bez jakéhokoli dopisu či telefonátu. Tak se informoval, kdo to na něj podal a hned tam volal. Zvedla to nějaká ženština a řekla mu něco ve stylu: no to je dobře, že jste si všiml, tak my vám už pošleme ten dopis. Začaly tahanice, dopisování s právníky apod. Dva měsíce se nic nedělo a najednou mu místo dejmetomu 20000 na výplatu přišlo nějakých 12000. Šel za účetní a ona na něj, že má exekuci přímo na plat. Taky mu o ní nikdo neřekl, taky nikde nic nepodepsal.
Zajímá mě, jestli je normální ze dne na den zabavit celou výplatu bez vyplacení nějakého životního minima a hodit srážky z platu bez vědomí zaměstnance. Omlouvám se za ten román, ale jinak to nešlo. Díky za odpovědi a veselé Vánoce

Předmět Autor Datum
Trochu mi unikají souvislosti, ale všeobecně bez právnického diplomu lze pár informací říct, bez zár… nový
Boeing 24.12.2012 13:17
Boeing
Jestli to chápu dobře.Syn si pujčil peníze pro otce,tudíž je to synuv uvěr a otec si ho nemuže přece… nový
tuta 24.12.2012 16:43
tuta
Ano, ten otec tam byl v té smlouvě uvedený jako spoludlužník. nový
ssimca 24.12.2012 17:47
ssimca
No,tak to je bohužel správně,syn si pujčil a přestaly chodit peníze na splátku.Když dostávají prachy… nový
tuta 24.12.2012 18:31
tuta
Trochu se to pohnulo... Když dotyčný před týdnem zjistil, že má účet už odblokovaný, znamená to, že… nový
ssimca 27.03.2013 08:40
ssimca
Ne, leda že by to bylo už celé zaplacené. nový
hm 27.03.2013 08:46
hm
Právěže údajně už to má být zaplacené - teda dokonce přeplacené. A čeká se jenom na to, až soud ten… nový
ssimca 27.03.2013 08:47
ssimca
Není přece problém zavolat příslušnému exekutorovi a zeptat se zda je dluh a náležitosti uhrzeny. poslední
tuta 27.03.2013 09:07
tuta

Trochu mi unikají souvislosti, ale všeobecně bez právnického diplomu lze pár informací říct, bez záruky ovšem.
Zkontroluj, jakou má dlužník v občance trv. adresu, tam mu chodí pošta. Pokud ji má na radnici, či kdekoliv jinde, tak vědět nic nemusí.
Jinak dlužník opravdu nemusí dělat nic a exekutor si vše zařídí, resp. exekutor může zablokovat, zabavit vše, o čem se domnívá že patří dlužníkovi bez nějakých podpisů či souhlasů (každopádně nevěřím tomu, že by neposlal ani jednu výzvu k úhradě).

Tak se informoval, kdo to na něj podal a hned tam volal. Zvedla to nějaká ženština a řekla mu něco ve stylu: no to je dobře, že jste si všiml, tak my vám už pošleme ten dopis. Začaly tahanice, dopisování s právníky apod.

A ví teda co, kolik, komu dluží? proč to tedy nezaplatil, nedomluvil spl. kalendář? Pokud opravdu nedošel žádný dopis a adresu má dlužník správně, tak pak si počkej na místní právníky, zda je možné se bránit a jak, ale myslím, že dopisy jsou povinné až od roku 2013 a krom toho, exekutoři si žijí vlastním životem :)

Zajímá mě, jestli je normální ze dne na den zabavit celou výplatu bez vyplacení nějakého životního minima

v takovém případě by měla banka vyplatit 8000,- Kč majiteli účtu. Podmínky neznám, informuj se. Každopádně blokace z pravidla padne právě ve chvíli, kdy se předpokladá největší obnos na účtě (den výplaty).

hodit srážky z platu bez vědomí zaměstnance

jak jsem psal, to co chodí dlužníkům (soudní rozhodnutí o srážkách ze mzdy) chodí i zaměstnavateli a ten na základě toho strhává. Dle typu srážky rozhoduje i výše, ale zaměstnanec musí dostat zákonné minimum zase cca 8000,- Kč.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru