Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podvod, pokus o podvod? Jak postupovat?

Zdravím,

Nenašel jsem trestní právo, tak omluvte možná blbou kategorii.

Hypotetická situace:

Jistý člověk mě uvedl v omyl tím, že se vydával za nějakého zástupce společnosti. Díky této lži ze mě vylákal citlivé firemní informace o mém podnikání. Mělo to pokračovat dalším podvodem, tj. vylákáním jisté finanční částky (přes deset tisíc Kč) za fiktivní služby. Naštěstí se mi vše podařilo před zaplacením oněch fitkivních služeb rozluštit a přijal jsem opatření, která podvodníkovi v rámci jeho možnosti znemožnila mě podvést získáním finančních prostředků za fiktivní služby. Tedy podvodného jednání zanechal dobrovolně (což prý v zákoníku znamená, že se ničeho nedopustil).

Co dál? podat trestní oznámení?

Získal citlivá firemní data a rád bych docílíl aspoň podepsání nějaké NDA. Vznikla mi také nemalá škoda za cestovní náklady, náklady k jednání atd.
O pachateli nemám žádné údaje, ale je možné je zjistit smyšlenou osobou, která bude mít zájem o spolupráci sním(veřejně hledá a nabízí své služby ve více oborech), jenže to bych se dopustil podvodu já.

Situace je teď ve fázi, že pachatel dělá mrtvýho brouka a nemohu 100% říct, že je podvodník - třeba marodí, nebo nemá čas, cokoli. Kontaktoval jsem firmu, kterou údajně zastupuje, zatím neodpověděla (velká německá společnost, základní email - email se vrací, jediný kontakt na hlavního ekonoma - neodpověděl zatím).

Prosím radu, jak postupovat. Děkuji

Předmět Autor Datum
Obecně se podvod nedá prokázat, pokud se pachatel sám nepřizná. To cos tady popsal, ale žádný podvod…
hm 25.01.2013 20:44
hm
jenže existue něco jako pokus o podvod a pokud mi odepíšou z firmy, že toho zástupce neznají a že s…
Boeing 25.01.2013 21:16
Boeing
Co když ty služby nejsou fiktivní? :-) Tohle je neprokazatelné. nový
hm 26.01.2013 07:50
hm
Bude těžké mu prokázat úmysl podvodu, když z toho vycouváš. On bude tvrdit, že ti ty služby poskytno… nový
Dale Cooper 26.01.2013 20:31
Dale Cooper
Ono i kdyby ty služby nakonec skutečně neprovedl, je takřka nemožné prokázat, že už v době sjednání… nový
hm 26.01.2013 20:54
hm
překážky "po podpisu" jsem shrnul v jednom ustanovení, které jsem do smlouvy nechal přidat. To probl… nový
Boeing 26.01.2013 22:28
Boeing
Nechci ti brát iluze, ale policie ti nepůjde k podpisu smlouvy... Byť jde třeba o desetitisíce (stat… nový
Dale Cooper 26.01.2013 22:45
Dale Cooper
http://www.policie.cz/clanek/za-pokus-o-podvod-ods ouzeni-do-tri-dnu.aspx nový
Boeing 26.01.2013 23:06
Boeing
To byl ale "Úvěrový podvod", to je jiný paragraf než "Podvod" a není tam ani vyžadována žádná škoda.… nový
hm 27.01.2013 06:18
hm
No, Tichý společník je taky svým způsobem úvěr :D (a tam už jde o 7 cifernou částku). Ale kvalifikac… nový
Boeing 27.01.2013 11:33
Boeing
Ne, policie nesmí vstupovat do občanskoprávních vztahů, jediné, co s takovým oznámením může udělat,… nový
hm 27.01.2013 12:36
hm
tohle chápu, ale rozhodně to nevypovídá o tom, že by cajti nemohli na 10 minut zvednout prdel a mít… nový
Boeing 28.01.2013 11:47
Boeing
Policie dostala pod nos onehdá případ, kdy jeden trouba podvedl cca 200 lidí a škoda šla do čísel ko… nový
Redsnake 28.01.2013 15:29
Redsnake
Nevím, jestli jsi na policii někdy něco oznamoval, pravděpodobně ne. Policie je povinna přijmout kaž… nový
hm 28.01.2013 19:55
hm
do jednoho měsíce ti pošlou vyrozumění o provedených opatřeních, pokud o to vyrozumění sám požádáš.… nový
Redsnake 29.01.2013 09:03
Redsnake
Však to je správně, zákon říká, že vyrozumění je povinné pouze v případě, že o to oznamovatel sám po… nový
hm 29.01.2013 17:31
hm
Dobrý de, chtěla bych se zeptat, jak mám řešit to, že jsem si objednala od jedné paní na SBAZARU zbo… nový
L. W. 28.04.2013 16:50
L. W.
Nejlepší je peníze odepsat a poučit se z toho pro příště. Uvědom si, že jsi provedla riskantní obcho… poslední
hm 28.04.2013 17:29
hm

Obecně se podvod nedá prokázat, pokud se pachatel sám nepřizná. To cos tady popsal, ale žádný podvod ani není, nevznikla žádná přímá škoda a nikdo se ani přímo neobohatil, jsou to jen tvé subjektivní dojmy, cestovní náklady na jednání nejsou žádná přímá škoda. Podávat trestní oznámení na podvodníka je obecně zbytečné a když je to na neznámého pachatele, tak je to navíc i hloupé. Policie nesmí získávat důkazy provokací, takže určitě nebude žádný agent provokatér předstírat, že má zájem o spolupráci s pachatelem. Ty informace o své firmě jsi mu poskytl dobrovolně, takže je to jen tvůj boj. Samotné uvedení v omyl za účelem vylákání informací není trestné.

jenže existue něco jako pokus o podvod a pokud mi odepíšou z firmy, že toho zástupce neznají a že s nimi nespolupracuje, tak je reálná možnost obchod dokončit, ikdyž vím, že jde o podvodníka. Dotyčný podvodník nezná mé podezření. Takže pak by šlo jen o to, zmírnit svá opatření a pozvat k dokončení obchodu PČR. Ostatně jsem našel pár případů, kdy si policie došla pro podvodníky při pokusu o podvod, škoda nevznikla, ovšem zákon na ně pohlíží jako by k podvodu došlo.
A při takovém divadýlku si dokážu představit podepsání NDA formuláře, vedle kterého leží na stole patřičný obnos požadováné částky za fiktivní služby a možná i samotný zákon řeší nějaké zneužití informací či něco podobného, bez NDA.

V rámci takového procesu a jeho odsouzení bych snad mohl žádat i náhradu škody vedlejších nákladů ne? I třeba u "slavného" občanskoprávního. Každopádně mi jde spíše o to, aby se ty informace nedostali do nevhodných rukou a mě nebyla způsobena mnohonásobně vyšší škoda.

Bude těžké mu prokázat úmysl podvodu, když z toho vycouváš. On bude tvrdit, že ti ty služby poskytnout chtěl a nebude muset dokazovat, jak. Ty, resp. policie, budeš muset prokázat, že tě chtěl podvést.
IMHO nemá trestní oznámení jinou naději, než že to policie odloží a ani se to nedostane k soudu.

Ono i kdyby ty služby nakonec skutečně neprovedl, je takřka nemožné prokázat, že už v době sjednání smlouvy je provést nechtěl. Ta překážka, kvůli které nedošlo k dodání služeb, mohla vzniknout až následně po sjednání smlouvy, avotomtoprávěje.

překážky "po podpisu" jsem shrnul v jednom ustanovení, které jsem do smlouvy nechal přidat. To problém není. Jak říká Dejl, když odstoupím, asi těžko prokážu podvod, ikdyž mám smlouvu, kde je v zastoupení společnosti podvodník s rodným číslem uveden (údaje neověřeny), ale domnívám se, že pokud zahraju divadlo o tom, jak spěchám a že teda slevím (mám relevantní důvod - investor ví o uzavření přihlášek v průběhu února k dotacím EU na můj obor), takže pokud se podpisu bude účastnit přímo policie a já na stůl vyložím ony prachy, nechám podepsat NDA, pak smlouvu a pak přijdu "ochránci" a nasadí klepeta - bude to pro mě ideální situace, či ne?

Nechci ti brát iluze, ale policie ti nepůjde k podpisu smlouvy... Byť jde třeba o desetitisíce (statisíce).
To, zda je někde uveden či ne, není relevantní. Jádro tkví v tom, že k tomu, aby policie jakkoli konala, je třeba důvodné podezření že se chystá podvod. Důkazy. Taky to stojí či padá s tím, že nemáš jak onomu "podvodníkovi" prokázat úmysl - to, že si to myslíš je jaksi málo.

Ještě - když přijdu k někomu a řeknu: "Dej mi padesát tisíc, snesu ti zlaté vejce", a onen někdo mě pošle do prdele. Dopouštím se pokusu o podvod? Nikoli, není mi jak prokázat, že bych v případě zaplacení sjednané částky ono vejce skutečně nesnesl a že jsem jednal v úmyslu vylákat finance bez protislužby.

Ne, policie nesmí vstupovat do občanskoprávních vztahů, jediné, co s takovým oznámením může udělat, je "odložit". Úvěrová smlouva je úvěrová smlouva a ne tichý společník. :-)

§ 211/1 tr. zákoníku
Úvěrový podvod
Kdo při sjednávání úvěrové smlouvy nebo při čerpání úvěru uvede
nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude
potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

Policie dostala pod nos onehdá případ, kdy jeden trouba podvedl cca 200 lidí a škoda šla do čísel kolem půl milionu. Měli to nadiktováno od jména, bydliště, po rodné číslo s výpovědí desítek poškozených. Po více jak roce se nic nestalo. Pochybuju, že někoho bude zajímat Tvůj problém. Bohužel..

Nevím, jestli jsi na policii někdy něco oznamoval, pravděpodobně ne. Policie je povinna přijmout každé oznámení, ale poté si už sama rozhodne, jak s tím oznámením naloží. Oznamovatel ji nijak úkolovat nemůže. Takže tam běž, oni to s tebou sepíšou a do jednoho měsíce ti pošlou vyrozumění o provedených opatřeních, pokud o to vyrozumění sám požádáš. Tu věc si ale budou právně kvalifikovat sami podle sebe a ne tak jak bys chtěl ty podle tebe. Pokud někdo s někým uzavře nějakou smlouvu, tak je to především věc občanskoprávní, nikoliv věc trestní. V ČR platí subsidiarita trestní represe a zásada "ultima ratio", tedy že trestně právní prostředky se můžou v občanskoprávních vztazích použít až jako poslední možnost, teprve když prostředky civilního práva selhávají. Pokud lze ve věci použít v širším slova smyslu právo civilní, je nepřípustné použít právo trestní.
www.ustavprava.cz

do jednoho měsíce ti pošlou vyrozumění o provedených opatřeních, pokud o to vyrozumění sám požádáš.

Dovolil bych si upozornit, že je běžnou praxí, že se na toto policista neptá, automaticky poznačí, že nemáš zájem o vyrozumění v případě, že se sám neozveš. Zřejmě si tím ulehčují práci.

Však to je správně, zákon říká, že vyrozumění je povinné pouze v případě, že o to oznamovatel sám požádá, nikde není psáno, že by se měl policista na to oznamovatele ptát. :-)

§ 158/2 tr. řádu
Oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, je povinen přijímat státní zástupce a policejní orgán. Přitom je povinen oznamovatele poučit o odpovědnosti za vědomě nepravdivé údaje, a pokud o to oznamovatel požádá, do jednoho měsíce od oznámení jej vyrozumět o učiněných opatřeních.

Dobrý de, chtěla bych se zeptat, jak mám řešit to, že jsem si objednala od jedné paní na SBAZARU zboží a říkala že mi dojde v pondělí a už týden nic nedošlo a ona ani neodepisuje...A zboží už je zaplacené...Nevím co mám dělat.??

Děkuji L. Wirthová

Nejlepší je peníze odepsat a poučit se z toho pro příště. Uvědom si, že jsi provedla riskantní obchod s osobou neznámé totožnosti a neznámé adresy, že jsi to riziko podstoupila dobrovolně, musela sis být snad vědoma, že když ti zboží nepošle, že ani ty své peníze už nikdy neuvidíš. Nepřipadá ti opravdu směšné prezentovat tu svoji vlastní blbost a dotazovat se naivně na řešení svého riskantního obchodu? Buď se z toho poučíš a nebo také ne, v tom případě ale raději sama požádej soud o omezení svéprávnosti, protože ten stav se už bude jenom zhoršovat. Soud ti pak určí opatrovníka, který za tebe bude rozhodovat, co podnikneš se svými penězi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru