Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Platební rozkaz, ukradená občanka a co s tím?

Pojišťovna na tebe podala návrh na platební rozkaz, což je takové zjednodušené řízení, pokud jsi ten platební rozkaz převzala, tak máš od data převzatí určitý počet dnů na podání odporu, pokud ten odpor podáš, tak se tím platební rozkaz ruší. Samozřejmě je lepší ten odpor řádně zdůvodnit a doložit důkazy, pojišťovna se pak podle toho může rozhodnout, jestli bude trvat na podání žaloby nebo ne.

Smlouvu si u pojišťovny musíš zrušit sama, soud to za tebe sám od sebe dělat nebude. :-)

Co se týče toho OP, zkontroluj si, jestli je v registru ztracených a odcizených dokladů. Pokud by tam nebyl, mohl by to být také problém, neboť pojišťovna pak uzavřela tu smlouvu v dobré víře a ty jsi pravděpodobně nesplnila povinnost danou zákonem neprodleně oznámit ztrátu nebo krádež dokladu Obecnímu úřadu. Záleží pak na tom, jestli jsi opravdu policii oznámila krádež anebo jenom ztrátu. Policie totiž ty ztracené a odcizené doklady do toho registru neplatných dokladů sama nezadává, to zadává Obecní úřad, pokud to byla krádež, tak policie tvé oznámení předá i Obecnímu úřadu (občas na to zapomene), který zadá ten doklad do toho registru neplatných dokladů (zbytečně se to tím řešením přes policii ale zdrží, proto je lepší to oznámit hned tomu Obecnímu úřadu osobně a ihned po zjištění), ale pokud to byla jen ztráta, tak takové věci policie nijak neřeší a ani neoznamuje nic Obecnímu úřadu, ten ztracený doklad se pak nedostane ani do té databáze neplatných dokladů, dokud tu ztrátu nenahlásíš Obecnímu úřadu sama.

http://aplikace.mvcr.cz/neplatne-doklady/
Pokud bude ten tvůj průkaz v tom registru neplatných dokladů uveden, můžeš to také vytisknout a použít u soudu jako důkaz.

§ 14 zák. č. 328/1999 Sb.
(1) Občan je povinen
a) s přihlédnutím ke všem okolnostem a poměrům chránit občanský průkaz
před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením nebo zneužitím,
b) ohlásit neprodleně kterémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou
působností nebo matričnímu úřadu, že nastaly skutečnosti uvedené v
písmenu a); v případě odcizení občanského průkazu je možno ohlásit tuto
skutečnost též policii,

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny