Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Platební rozkaz, ukradená občanka a co s tím?

Ahoj,

potkala mě taková větší než malá nepříjemnost, tak mám několik dotazů.

V říjnu 2010 mi zdatný kapsář vytáhl z batohu peněženku, ve které jsem mj. měla i občanský průkaz. To jsem následně nahlásila na policii a myslela si, že budu v pohodě.

Minulý týden mi ovšem k mému překvapení přišla soudní obsílka obsahující platební rozkaz. Prý dlužím České podnikatelské pojišťovně 23 tisíc na nezaplaceném pojistném investičního životního pojištění a právník si účtuje dalších 13 tisíc jako honorář. Podařilo se mi z ČPP vytáhnout tu moji údajnou smlouvu - byla skutečně uzavřena na můj OP 5 dní po jeho ukradení. Jsou na ní naprosto nesmyslné údaje. Moje je jen jméno, RČ a číslo OP. Veškeré další údaje včetně trvalého bydliště a místa vydání OP jsou lživé, což je taky důvod, že jsem se o svém pojištění u ČPP dozvěděla až teď - až teprve soud si našel moji skutečnou adresu trvalého pobytu.

Mám 15 dní na na podání odporu a následně 30 dní na zdůvodnění odporu a předložení případných důkazů.

Velice zajímavé ovšem je to, že pojistka údajně běží dál. Přitom podle zkušeností kamarádky, která se chvíli v pojišťovnictví pohybovala a má tam nějaké známé, se neplacená pojistka obvykle ukončí do 2-6 měsíců. Po mně chtějí 23 měsíčních splátek a ještě tvrdí, že pojistka běží dál. Je to vůbec možné?

Zajímalo by mě několik věcí:

- dá se odpor podat současně se zdůvodněním, nebo je lepší to podat zvlášť?
- jaká je šance, že soudu bude jako argument v můj prospěch stačit informace od policie, že jsem tam ukradený OP hlásila? Případně hrají nějakou roli ty falešné údaje na smlouvě?
- mám tu pojistku zrušit sama co nejdříve, nebo bude zrušena případným rozhodnutím soudu na základě toho, že jsem ji nikdy neuzavřela a nemusím ji tedy ani platit?
- jak dlouho po podání odporu a zdůvodnění cca může soud začít řešit, co s tím? Případně jak to probíhá?

Zatím (díkybohu!) nemám žádné zkušenosti s podobnými legráckami, proto se ptám, co s tím a jak to může vypadat.

Díky za odpovědi.

P.S. Výběr kategorie byla střelba od boku, snad jsem se trefila :-)

Předmět Autor Datum
Pojišťovna na tebe podala návrh na platební rozkaz, což je takové zjednodušené řízení, pokud jsi ten…
hm 05.02.2013 06:21
hm
jenom dotaz jak zadám do aplikace číslo dokladu neplatne-doklady když mi ho někdo ukradne tak to čís…
pedalek 05.02.2013 17:24
pedalek
No zadáš ho tam až když ti ten doklad někdo předloží při sjednání nějaké smlouvy a ty tak zjistíš, j…
hm 06.02.2013 04:03
hm
Toto je myslim jasny pripad, kedy sud snad ani nejde prehrat. To, ze sa niekto poistil na tvoje meno…
fleg 01.03.2013 15:30
fleg
skoda vznikla tim, ze pojistovak dostal za ziskanou "dusi" baksis poslední
ms-fiala 01.03.2013 17:01
ms-fiala

Pojišťovna na tebe podala návrh na platební rozkaz, což je takové zjednodušené řízení, pokud jsi ten platební rozkaz převzala, tak máš od data převzatí určitý počet dnů na podání odporu, pokud ten odpor podáš, tak se tím platební rozkaz ruší. Samozřejmě je lepší ten odpor řádně zdůvodnit a doložit důkazy, pojišťovna se pak podle toho může rozhodnout, jestli bude trvat na podání žaloby nebo ne.

Smlouvu si u pojišťovny musíš zrušit sama, soud to za tebe sám od sebe dělat nebude. :-)

Co se týče toho OP, zkontroluj si, jestli je v registru ztracených a odcizených dokladů. Pokud by tam nebyl, mohl by to být také problém, neboť pojišťovna pak uzavřela tu smlouvu v dobré víře a ty jsi pravděpodobně nesplnila povinnost danou zákonem neprodleně oznámit ztrátu nebo krádež dokladu Obecnímu úřadu. Záleží pak na tom, jestli jsi opravdu policii oznámila krádež anebo jenom ztrátu. Policie totiž ty ztracené a odcizené doklady do toho registru neplatných dokladů sama nezadává, to zadává Obecní úřad, pokud to byla krádež, tak policie tvé oznámení předá i Obecnímu úřadu (občas na to zapomene), který zadá ten doklad do toho registru neplatných dokladů (zbytečně se to tím řešením přes policii ale zdrží, proto je lepší to oznámit hned tomu Obecnímu úřadu osobně a ihned po zjištění), ale pokud to byla jen ztráta, tak takové věci policie nijak neřeší a ani neoznamuje nic Obecnímu úřadu, ten ztracený doklad se pak nedostane ani do té databáze neplatných dokladů, dokud tu ztrátu nenahlásíš Obecnímu úřadu sama.

neplatne-doklady
Pokud bude ten tvůj průkaz v tom registru neplatných dokladů uveden, můžeš to také vytisknout a použít u soudu jako důkaz.

§ 14 zák. č. 328/1999 Sb.
(1) Občan je povinen
a) s přihlédnutím ke všem okolnostem a poměrům chránit občanský průkaz
před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením nebo zneužitím,
b) ohlásit neprodleně kterémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou
působností nebo matričnímu úřadu, že nastaly skutečnosti uvedené v
písmenu a); v případě odcizení občanského průkazu je možno ohlásit tuto
skutečnost též policii,

Toto je myslim jasny pripad, kedy sud snad ani nejde prehrat. To, ze sa niekto poistil na tvoje meno a zneuzil odcudzene doklady su uz samo o sebe dovody na zrusenie poistky. Vymyslene udaje su navyse dalsim bonusom pre teba. Okrem toho, preco chce poistovna od teba uhradu poistneho fakt nerusim, u nas do 3 mesiacov po neplneni si povinnosti zo strany poisteneho sa poistka automaticky rusi. Co chce vlastne poistovna, aku skodu od teba aj ked uzavrela zmluvu v dobre viere? Doslo k nejakej poistnej udalosti? Boli plnena nejaka poistna udalost? Akoto, ze nesedi trvale bydlisko s tym, co je na OP?
Fakt velmi tazko prehratelny pripad;o).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru