Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Platební rozkaz, ukradená občanka a co s tím?

Ahoj,

potkala mě taková větší než malá nepříjemnost, tak mám několik dotazů.

V říjnu 2010 mi zdatný kapsář vytáhl z batohu peněženku, ve které jsem mj. měla i občanský průkaz. To jsem následně nahlásila na policii a myslela si, že budu v pohodě.

Minulý týden mi ovšem k mému překvapení přišla soudní obsílka obsahující platební rozkaz. Prý dlužím České podnikatelské pojišťovně 23 tisíc na nezaplaceném pojistném investičního životního pojištění a právník si účtuje dalších 13 tisíc jako honorář. Podařilo se mi z ČPP vytáhnout tu moji údajnou smlouvu - byla skutečně uzavřena na můj OP 5 dní po jeho ukradení. Jsou na ní naprosto nesmyslné údaje. Moje je jen jméno, RČ a číslo OP. Veškeré další údaje včetně trvalého bydliště a místa vydání OP jsou lživé, což je taky důvod, že jsem se o svém pojištění u ČPP dozvěděla až teď - až teprve soud si našel moji skutečnou adresu trvalého pobytu.

Mám 15 dní na na podání odporu a následně 30 dní na zdůvodnění odporu a předložení případných důkazů.

Velice zajímavé ovšem je to, že pojistka údajně běží dál. Přitom podle zkušeností kamarádky, která se chvíli v pojišťovnictví pohybovala a má tam nějaké známé, se neplacená pojistka obvykle ukončí do 2-6 měsíců. Po mně chtějí 23 měsíčních splátek a ještě tvrdí, že pojistka běží dál. Je to vůbec možné?

Zajímalo by mě několik věcí:

- dá se odpor podat současně se zdůvodněním, nebo je lepší to podat zvlášť?
- jaká je šance, že soudu bude jako argument v můj prospěch stačit informace od policie, že jsem tam ukradený OP hlásila? Případně hrají nějakou roli ty falešné údaje na smlouvě?
- mám tu pojistku zrušit sama co nejdříve, nebo bude zrušena případným rozhodnutím soudu na základě toho, že jsem ji nikdy neuzavřela a nemusím ji tedy ani platit?
- jak dlouho po podání odporu a zdůvodnění cca může soud začít řešit, co s tím? Případně jak to probíhá?

Zatím (díkybohu!) nemám žádné zkušenosti s podobnými legráckami, proto se ptám, co s tím a jak to může vypadat.

Díky za odpovědi.

P.S. Výběr kategorie byla střelba od boku, snad jsem se trefila :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Toto je myslim jasny pripad, kedy sud snad ani nejde prehrat. To, ze sa niekto poistil na tvoje meno…
fleg 01.03.2013 15:30
fleg
skoda vznikla tim, ze pojistovak dostal za ziskanou "dusi" baksis poslední
ms-fiala 01.03.2013 17:01
ms-fiala

Toto je myslim jasny pripad, kedy sud snad ani nejde prehrat. To, ze sa niekto poistil na tvoje meno a zneuzil odcudzene doklady su uz samo o sebe dovody na zrusenie poistky. Vymyslene udaje su navyse dalsim bonusom pre teba. Okrem toho, preco chce poistovna od teba uhradu poistneho fakt nerusim, u nas do 3 mesiacov po neplneni si povinnosti zo strany poisteneho sa poistka automaticky rusi. Co chce vlastne poistovna, aku skodu od teba aj ked uzavrela zmluvu v dobre viere? Doslo k nejakej poistnej udalosti? Boli plnena nejaka poistna udalost? Akoto, ze nesedi trvale bydlisko s tym, co je na OP?
Fakt velmi tazko prehratelny pripad;o).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru