Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Referendum o odtžení obce

Dobrý den,
potřeboval bych poradit ohledně referenda. Jsme malá obec cca 100 obyvatel a spadáme pod malé město, které je ovšem vzdáleno cca 15 km. Město hospodaří s "našimi" obecními penězi špatně (nefunguje odklízení sněhu, rozprodaly kompletní majetek obce a zpět neinvestovali, všude je nepořádek, neúměrně zvedají poplatky za popelnice atd, vytěžili okolní lesy v katastru obce. Takže bych potřeboval poradit jak sepsat žádost o referendum, případně kdo by mi mohl poradit? Kdo se touto problematikou zabývá? Co je potřeba všechno udělat kromě vypsání referenda? Takový jednoduchý manuál.

Děkuji

Předmět Autor Datum
Kdo by potom tu obec řídil, když ukřivdění občané nejsou schopni zjistit ani tohle? index.shtml
karel 06.02.2013 13:58
karel
Najali by někoho z města. :-)
Zarniwúp 06.02.2013 15:12
Zarniwúp
Najali bychom v uvozovkách někoho z města, ale je to člověk, který pomáhal Klausovi na hrad :-D. Jen…
Pittris 07.02.2013 07:08
Pittris
Doufám, že toto není Váš případ!!! A část obrázku s nápisem ADMIN je nějaká chyba. Na tomto fóru js…
Pittris 07.02.2013 07:01
Pittris
Z jiného úhlu - kolik se těch "vašich" obecních peněz ročně sejde? Máte tam nějakou bohatou firmu ne…
Karel_ 06.02.2013 17:00
Karel_
Do situace zjišťování množství peněz jsem se ještě nedostal. Jsou tam 2 velcí zemědělci, jen nevím j…
Pittris 07.02.2013 07:04
Pittris
Technické služby jsou i odvoz odpadu (takže tam cosi i u vás probíhá :-) ). Když platíte za popelnic…
Karel_ 07.02.2013 07:54
Karel_
Je mi 27 let a za tu dobu jsem nezažil žádnou investiční akci, jen brát. Ve městě (např. Praha 500,-…
Pittris 07.02.2013 09:56
Pittris
OK, hlavně s chladnou hlavou. Asi by nebylo špatné svolat v obci jednání co na to říkají ostatní a c…
Karel_ 07.02.2013 12:49
Karel_
Jste obec 100 obyvatel a chcete se trhat?
manas 06.02.2013 20:02
manas
Znám v okolí asi 5 obcí co mají přibližně 40-50 obyvatel a mají nově opravené radnice, nová dětská h…
Pittris 07.02.2013 07:05
Pittris
Zajel bych tam a zeptal se jich, jak to zvládají - resp. jak to financují. poslední
Zarniwúp 08.02.2013 19:19
Zarniwúp

Najali bychom v uvozovkách někoho z města, ale je to člověk, který pomáhal Klausovi na hrad :-D. Jen ho sepisováním referenda nechci otravovat. Sháněl jsem spíš kontak na někoho kdo podobné referendum sepisoval, nebo doporučení právníka, který by s tím mohl mít nějaké zkušenosti.

Z jiného úhlu - kolik se těch "vašich" obecních peněz ročně sejde? Máte tam nějakou bohatou firmu nebo jen 100 obyvatel platí daně? Abyste pak měli na technické služby, dotování místní dopravy a popelnic, pouliční osvětlení... Majetek rozprodaný, lesy vykácené - kde pak vezmete při náhlé potřebě peníze? Např. na kanalizaci nebo cokoliv podobného. Větší město sice jednou za čas ale "najednou" může investovat peněz více než by sehnala vaše obec.

Do situace zjišťování množství peněz jsem se ještě nedostal. Jsou tam 2 velcí zemědělci, jen nevím jestli se daně platí do místa podnikání nebo do místa trvalého bydliště. Bohužel všechny služby co popisujete právě u Nás neprobíhají ani teď a to platíme za popelnice 750 kč. Kanalizace je vyřešená, tak jako všude jinde.

Technické služby jsou i odvoz odpadu (takže tam cosi i u vás probíhá :-) ). Když platíte za popelnice 750 Kč, kolik se platí ve městě? Má město vlastní skládku nebo to vozí jinam = platí majiteli skládky? Předpokládal bych že budete platit více než ve městě, je to k vám přece jen dál než do vedlejší ulice. Kolik podobných obcí jako Vaše je na město navázáno? Jak to mají oni? Jak jsem psal, třeba si na vás město vzpomene jen jednou za 10 let, ale pak třeba u vás udělá nějakou větší investiční akci než byste sami po troškách za 10 let slepili vy.

Je mi 27 let a za tu dobu jsem nezažil žádnou investiční akci, jen brát. Ve městě (např. Praha 500,- za osobu, Most 0,-, Chomutov 500,-). Jsou jen příklady co vím. A město nemá vlastní skládku, sváží to až z 30 km vzdáleného města a vždy u nás naplní celou kukačku, takže nemyslím, že by bylo možné nějak ušetřit. Navázána není žádná obec, ale jak jsem psal výše, tak v okolí je několik obcí (asi 3-5), které mají do 50 obyvatel a samospráva jim funguje.

OK, hlavně s chladnou hlavou. Asi by nebylo špatné svolat v obci jednání co na to říkají ostatní a co byste v obci chtěli řešit, v čem by mělo spočívat zlepšení. Zástupci obce by se pak měli objednat u starosty města a celou věc s ním probrat, vyříkat si to. Třeba něčeho dosáhnete i tak.

Byl jsem poblíž lidí z města od kterého se obec oddělovala, v obci jsem měl známé. Skupina která iniciovala oddělení obešla všechny lidi obce a přesvědčovali je, ti kteří se odpojit nechtěli neobcházeli nikoho. Přesto v referendu rozhodl rozdíl jen 80 hlasů. Ti co pro oddělení horovali po referendu už tak jednoznačně přesvědčení nebyli, dalo by se říci čím bylo oddělení blíže tím více lidé zapírali že hlasovali pro oddělení.

Proběhne oddělení majetku, u vás minimálně kanalizace atd. A co pak? Nechte si na městě vyčíslit kolik z vaší obce jde peněz - daně, psi atd. ať víte s jakou částkou budete hospodařit. Zjistěte si také za co všechno ve vaší obci město platí ať víte kolik vám ročně zbude.

Kolik stojí vývoz popelnice v tom městě? Pokud město nemá vlastní skládku tak platí kromě údržby vozů a PHM co projedou po městě i PHM co projedou na skládku a platí i majiteli skládky. Pokud k vám s vozem zajíždějí zvlášť je to spotřeba PHM a opotřebení vozů navíc.

To že někde platí méně (např. 500 Kč) může být způsobeno menšími celkovými náklady nebo politickým rozhodnutím - starosta a Rada města rozhodne že je město bohaté a bude odvoz popelnic dotovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru