Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odhlášení vozidla

Dobrý den,

potřeboval bych pomoci s odhlášením vozidla. Před 6 lety jsem prodal vůz,osoba, které jsem ho prodal, ho dále prodala další osobě. Bohužel mou vlastní hloupostí bylo, že jsem vozidlo neodhlásil a jsem stále veden jako majitel vozidla. Nynější provozovatel a pojistník platí povinné ručení,ale pojišťovna mi na dotyčného člověka nedá osobní údaje abych mohl vozidlo odhlásit, ke všemu se provozovateli nemohu dovolat. Rád bych se zbavil tohoto břemene. Na současného provozovatele mám adresu a telefon,ale zkontaktovat se nemohu. A zda se dá vozidlo odhlásit bez malého technického průkazu.

Předem děkuji za odpovědi.

Martin

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud chcete být za slušňáka, pošlete mu doporučený dopis, sms, e-mail, aby se převod uskutečnil. Po…
mirektatra 21.03.2013 03:33
mirektatra
Meleš tu blbosti, policie neřeší ztráty vozidla, to si můžeš nahlásit tak maximálně na oddělení ztrá…
hm 21.03.2013 05:52
hm
Prosil bych PŘÍPADNÉHO BLBA, aby si nechal urážky od cesty.]:( Podle úrovně vyjadřování typuji na po…
mirektatra 21.03.2013 08:19
mirektatra
Pochopil jsi vůbec, že on to vozidlo prodal? Tzn., že ten druhý za něj normálně zaplatil a převzal h…
hm 22.03.2013 20:42
hm
Není to náhodou takhle? Vlastníkem vozidla je člověk, zapsaný v TP jako vlastník. Držitel vozidla je…
centsm 23.03.2013 11:56
centsm
Ne, vlastníkem vozidla je úplně logicky majitel vozidla, tedy ten člověk, co ho na základě nějaké ku…
hm 24.03.2013 21:08
hm
Motorové vozidlo podléhající registraci je v trochu jiném právním režimu, než třeba rohlík. Znám ale…
mirektatra 24.03.2013 22:25
mirektatra
Domnívám se, že v tomto případě by nešlo uplatnit zmíněné rozhodnutí soudu, protože poslední uživate…
centsm 24.03.2013 22:55
centsm
Zápis v registru motorových vozidel nemá konstitutivní účinky, je to pouhá administrativní evidenční… nový
hm 25.03.2013 06:21
hm
Možná jsem to nenapsal dost jasně, ale opakuji, že takové soudní rozhodnutí znám a proto souhlasím s… nový
mirektatra 25.03.2013 13:17
mirektatra
Možná si nerozumíme, já se nebavím o určení vlastníka vozidla soudem, já narážím na tu velmi špatnou… nový
hm 25.03.2013 19:24
hm
hm - Tak to si fakt nerozumíme, protože nahlásit ztrátu není totéž, jako oznámit krádež, nebo podat… nový
mirektatra 28.03.2013 07:40
mirektatra
za vozidlo jsi zodpovedny do te doby, dokud ho neodhlasis/neprehlasis a to i v pripade, ze ti vozidl… nový
ms-fiala 28.03.2013 11:30
ms-fiala
Policie žádné ztráty neřeší, ztrátu vozidla si můžeš nahlásit maximálně tak na obecním úřadě v odděl… poslední
hm 28.03.2013 13:52
hm

Pokud chcete být za slušňáka, pošlete mu doporučený dopis, sms, e-mail, aby se převod uskutečnil. Pokud nebude reagovat, můžete nahlásit ztrátu vozidla policii a ta vám nynějšího majitele dost drasticky doručí a nevím, jestli musíte podat trestní oznámení a jak jej stahnout. Oba ale nebudete v takovým průšvihu, jako když oznámíte ztrátu TP a značek a po jejich vydání je dáte do depozitu, zatímco on bude vozidlo s "nalezenými značkami" dál provozovat. Pak nastane prokazování prodeje - přeprodeje, ztráta TP a značek... před soudem. :-(

Meleš tu blbosti, policie neřeší ztráty vozidla, to si můžeš nahlásit tak maximálně na oddělení ztrát a nálezů na Obecním úřadu, kde si to poznamenají a nebudou s tím nic dělat. Policie by řešila oznámení o krádeži vozidla, protože to je trestný čin, ale takové věci řeší z úřední povinnosti, to znamená, že oznamovatel to jednou podané oznámení už nemůže nikdy stáhnout a vzít zpět. Policie se rozhoduje sama dle zákona, oznamovatel nebo poškozený jí nemohou dávat žádné pokyny pro její rozhodování. Policie by to auto samozřejmě časem vypátrala, pokud je provozované, protože by bylo v celostátním pátrání. Jenže pak by i zjistila od současného majitele, že nebylo odcizené, ale prodané, policie by to odložila a začala by trestně stíhat oznamovatele pro křivé obvinění nebo křivou výpověď. Takže takové blbé rady si nech příště od cesty. Když tomu nerozumíš, tak raději mlč.

§ 345 tr. zákoníku
Křivé obvinění
(1) Kdo jiného lživě obviní z trestného činu, bude potrestán odnětím
svobody až na dvě léta.
(2) Kdo jiného lživě obviní z trestného činu v úmyslu přivodit jeho
trestní stíhání, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.

§ 346/2 tr. zákoníku
Křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek
Kdo jako svědek nebo znalec před soudem nebo před mezinárodním
soudním orgánem, před notářem jako soudním komisařem, státním zástupcem
nebo před policejním orgánem, který koná přípravné řízení podle
trestního řádu
, anebo před vyšetřovací komisí Poslanecké sněmovny
Parlamentu České republiky
a) uvede nepravdu o okolnosti, která má podstatný význam pro rozhodnutí
nebo pro zjištění vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu
České republiky, nebo
b) takovou okolnost zamlčí,
bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem
činnosti.

Prosil bych PŘÍPADNÉHO BLBA, aby si nechal urážky od cesty.]:( Podle úrovně vyjadřování typuji na policistu, dovyučeného ke z bídou prolezlé maturitě právním minimem na policejním učilišti. Tam bych tedy pro radu nešel. (O tykání nemluvě) Pravda, policie opravdu řeší věci jen a pouze z povinnosti (pokud se to netýká policisty, nebo politika)...:-(
V §345 ani 346 nevidím nic k původnímu dotazu, kam by podle "Pravidel" měl směřovat příspěvek - nemá tedy tato situace řešení v právních předpisech zakotvenu?:-)

-prodal vozidlo neznámé osobě na základě smlouvy uzavřené ústně - předal mu OTP a vozidlo. Provinil se takovým způsobem prodeje proti nějakému právnímu předpisu? - ANO/NE
-nezahájil přepis - má TP, nemá iniciály pro přepis - hrozí mu pokuta? ANO
-hrozí mu zodpovědnost za vozidlo? - ANO
-lze takový stav nazvat zapůjčením vozidla za ústně sjednaných podmínek? ANO/NE
-lze nekontaktního současného držitele považovat za zcizitele vozidla? ANO/NE

Porovnáním zjišťuji, že majiteli hrozí dost problémů, pokud to nevyřeší a on má právo se bránit. Naproti tomu držitel se může snadno zbavit odpovědnosti na úkor majitele.
Z tohoto pohledu je pro mne současný držitel tím, kdo užívá vozidlo, které mu nepatří. Pokud v přípravném řízení prokáže, že je tomu jinak, skutek se nestal - kdo koho obviní, nebo zda se to odloží, toď otázka pro porovnání s rizikem současného stavu pro evidovaného majitele.

Není to náhodou takhle?
Vlastníkem vozidla je člověk, zapsaný v TP jako vlastník. Držitel vozidla je buď vlastník nebo jiný člověk zapsaný se souhlasem vlastníka v TP. Držitelem nemůže být někdo, kdo vozidlo zaplatil, ale není v TP zapsaný. Nikdo nezapíše držitele do TP bez souhlasu vlastníka. Jak prokáže současný uživatel, že užívá vozidlo oprávněně? Má smlouvu? Asi těžko.

Ne, vlastníkem vozidla je úplně logicky majitel vozidla, tedy ten člověk, co ho na základě nějaké kupní smlouvy koupil. Kupní smlouva může být i ústní, není vyžadována písemná, koneckonců zakladatel tohoto tématu jasně uvedl hned v prvním příspěvku, že to vozidlo před šesti lety prodal u kupec ho poté prodal další osobě. Tady je úplně jasné, že o žádnou krádež vozidla nejde a je nerozumné uvádět v omyl policii smyšleným trestním oznámením o krádeži. Tady si přečti, co se mu může také stát za křivou výpověď:
http://brno.idnes.cz/policie-obvinila-chlapce-z-br eclavi-ktery-si-vymyslel-napadeni-romy-11x-/brno-z pravy.aspx?c=A121108_132534_brno-zpravy_kol

Motorové vozidlo podléhající registraci je v trochu jiném právním režimu, než třeba rohlík. Znám ale rozhodnutí soudu, kdy faktický majetkový vztah byl postaven nad (administrativní)
stav registrace vozidla. Myslím, že nejčistší cestou je podat u soudu určovací žalobu a soud ať určí majitele věci. Tím vznikne jednoznačně jasno i v povinnosti uvést věc do formálně právního stavu ve vztahu k registraci i pojistce. Volil bych i předběžné opatření se zákazem nakládání s věcí i jejím používáním až do rozhodnutí ve věci vlastnictví.
Když ten současný majitel jezdí a není kontaktní, je to obtíž :-(

Domnívám se, že v tomto případě by nešlo uplatnit zmíněné rozhodnutí soudu, protože poslední uživatel nemůže prokázat nákup od skutečného vlastníka. Při nákupu musel mít pochybnost o skutečném vlasníkovi vozidla.
Martine: ".....Na současného provozovatele mám adresu a telefon......", tak proč jsi jej do této chvíle nenavštívil? Peníze po něm nechceš a nabízíš mu zdarma (nebo za 800,- Kč za přepis) vlastnictví vozidla.
Nějak mi to ale celé trochu zavání. Která pojišťovna pojistila vozidlo, aniž by viděla TP? Která STK potvrdila kontrolu bez TP? Žádný vůz nemůže jezdit 6 let bez STK, ledaže by jezdil načerno.

Možná jsem to nenapsal dost jasně, ale opakuji, že takové soudní rozhodnutí znám a proto souhlasím s hm 06:21. Pokud soud rozhodne o vlastnictví, nic nebrání v přepisu vozidla, nebo jeho vyřazení z provozu právoplatným majitelem. Není mi však jasné, proč by soud nemohl rozhodnout, pakliže stávající držitel nemá doklad o koupi od majitele uvedeném v TP (nebo jiného). Pokud majitel uvedený v TP akceptuje vlastnictví držitele, může soud rozhodnout. Pokud se držitel o věc nepřihlásí, soud rozhodne "dle TP", nebo dle návrhu usnesení - možná věc prostě přisoudí držiteli a pokud se tento neodvolá, je to jeho a basta, ne? :-)
Podivné fakt je provozování takového vozidla - myslím, že již neexistují ani vozidlo, ani RZ, ale existuje pouze zájem ČKP - potom ale je věc zcela jinde.

Možná si nerozumíme, já se nebavím o určení vlastníka vozidla soudem, já narážím na tu velmi špatnou radu, aby podal na policii smyšlené trestní oznámení pro krádež vozidla. To je prostě špatná cesta, když to vozidlo před šesti lety prodal, policie nebude vůbec určovat vlastníka vozidla, policie akorát časem zjistí, že oznamovatel při výslechu lhal, přestože byl poučen o následcích křivé výpovědi.

hm - Tak to si fakt nerozumíme, protože nahlásit ztrátu není totéž, jako oznámit krádež, nebo podat trestní oznámení na neznámého pachatele.:-/ Zvažoval bych takový postup z důvodu zadokumentování stavu a vyvinění se z odpovědnosti, protože jsem nad vozidlem neměl žádnou kontrolu... Pokud se jedná o věc celou, je opravdu divné, jak může být vozidlo provozováno bez TP (je-li jeho platná verze opravdu v držení původního majitele), na pojištění nehledě. Zatím jsem tedy nezaznamenal reálné komplexní řešení situace. Možná proto,že to tady řešíme jen ve dvou a to v tuto chvíli nemá smysl :-(

Policie žádné ztráty neřeší, ztrátu vozidla si můžeš nahlásit maximálně tak na obecním úřadě v oddělení ztrát a nálezů. Policie řeši přestupky a trestné činy, to je např. "Krádež" nebo "Neoprávněné užívání motorového ovzidla". Ani jednoho se ale nedopustil ten, kdo to auto koupil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru