Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem predcasne splatenie hypoteky

Přímá odpověď na otázku je spíš splacení celého dluhu se sankcí - to je obecná odpověď. Je to třeba řešit individuálně.

Je to věc smlouvy jak se řeší předčasné splacení. S úrokovou sazbou se dá hejbat spíš při refixaci hypotéky (a změnou banky), v průběhu před refixací by to bylo něco speciálního a to řeší smlouva individuálně.
Předčasné splacení je zajímavý instrument pro toho kdo dává hypotéku, může mít formu sankce (kapitalista chce adekvátní náhradu za ušlý budoucí výnos, klient se víc prohne a dělá to z nějakého důvodu) - rozumný člověk se tomu vyhne, protože to bude na nákladech dražší než když hypotéka dojde ke lhůtě refixace, ve které se dá ze smlouvy zaplacením dluhu zcela vyvázat. :-)
Banky vymysleli instrumenty částečného splacení třeba každý rok nějakým %, ale za cenu malého nárůstu úrokové sazby hypotéky než kdyby to bylo bez toho.
Tak jako tak vše je to o scénářích a kalkulacích - peněžní toky a nákladech v čase (zjistit si všechny poplatky - jednorázové a pravidelné poplatky), je třeba si spočítat "kolik ta hypotéka bude člověka stát na samém konci, kolik se přeplatí původně půjčená částka".

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny