Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přistoupení ke smlouvě

Nie je mi zrejme, ci uz sud naozaj schvalil oddlzenie alebo sa iba zacal navrh na osobny bankrot, predpokladam, ze ak by bol osobny bankrot uz schvaleny, veritel by Vas pocas bankrotu kontaktoval a pozadoval by uhradu dlhu, pripadne by Vas oslovil konkurzny spravca a ziadal by od Vas, aby ste do konkuznej podstaty vratili to, co za Vas uhradil Vas znamy z majetku podliehajucemu osobnemu bankrotu (Vas podiel na pohladavke).

Ak je zmluva naozaj sucastou rozhodnutia o odlzeni, obratte sa na pravnika v CR a prediskutujte s nim danu situaciu.

Ak by vsak oddlzenie este schvalene nebolo, upozornujem na nasledovne:

Uvadzate, ze ste pristupili k zavazku dlznika, ste teda zrejme v pozicii spoludlznika a Vase postavenie sa spravuje ustanovenim § 511 Obcianskeho zakonnika, podla ktoreho ste za dlh zodpovedny rovnako, ako Vas znamy a veritel ma pravo pozadovat plnenie od ktorehokolvek z vas. Ak ste sa so znamym nedohodli inak (alebo to nevyplyva z pravneho predpisu ci rozhodnutia sudu), vase podiely na dlhu su rovnake, ak by ste teda uhradili dlh aj za Vasho znameho, mate narok, aby Vam svoj podiel na dlhu splnil.

V situacii, kedy je voci Vasmu znamemu zahajene konkurzne konanie, je mozne predpokladat, ze budete nuteny na vyzvu veritela uhradit celu pohladavku sam. Je preto nutne, aby ste si do konkurzu prihlasili svoju pohladavku voci Vasmu znamemu (podmienena pohladavka), ktora je viazana na splnenie podmienky spocivajucej v tom, ze veritelovi v rozsahu prevysujucom Vas podiel na pohladavke tuto uhradite aj v casti pripadajucej Vasmu znamemu (narok judikaturou oznacovany ako regres nasledny podla § 511 ods. 3 Obcianskeho zakonnika).

Odporucam Vam preto v co najkratsom case vyhladat pravnika, ktory sa venuje konkurznemu pravu a ktory Vasu situaciu komplexne posudi.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny