Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosím o radu ohledně odstupného

Obecně:

Když dostaneš výpověď pro nadbytečnost, máš následně z ÚP vyšší podporu, než když odejdeš bezdůvodně sám. Navíc pro zaměstnavatele při výpovědi z org. důvodů "hrozí", že by ti musel vyplácet odstupné.

Proto se občas firmy chovají "racionálně" a snaží se zaměstnance donutit, aby odešel ze svého popudu. Případně, pokud se "šprajcuješ", si budou hledat záminku, aby tě mohli vyhodit třeba kvůli porušení pracovní kázně (vůbec to není těžké). Holt moderní kapitalismus v českém pojetí (nedělám si ale iluze, že jinde je to o moc lepší).

Teorie (zákoník práce a související předpisy) a praxe se v téhle oblasti výrazně rozchází. Smutné je, že ti pravděpodobně nikdo (úřady) nepomůže. A pokud si něco nakonec vydupeš, zase to možná odskáčeš jinde, kdy se ti bude bývalý zaměstnavatel třeba "mstít" jinak (třeba referencemi o tvém přístupu u potenciálního zaměstnavatele, který se jej třeba zeptá, co jsi zač). Jsi-li nepostradatelný expert, pochopitelně tohle ti vadit nemusí, protože po tobě všude hrábnou všemi deseti.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny