Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nehoda s nenahlášenými SPZ u pojišťovny

Přeji pěkný den,

Nedávno jsem zavinil nehodu. Nejedná se o nijak velkou škodu. Policii jsme nevolali pouze jsme to sepsali s tím, že to pošlem na pojišťovnu.

Problém je v tom, že mám auto krátkou dobu. Před pěti dny jsem dostal nové spz. Auto je pojištěné, jen jsem nestihl nahlásit spz. Všechno mi zařizoval otec, řekl, že je všechno hotové. Proto jsem se více nestaral.
Nové spzky jsem dostal 22.4, nehoda se stala 28.4 a SPZ jsem nahlásil včera přes mail pomocí internetového formuláře (dělal mi to opět táta).

Na netu jsem se dozvěděl, že v případě nehody při nenáhlešených spz se to bere jako by auto nebylo pojištěné. Někde jinde jsem se zase dočetl, že na nahlášení spz na pojišťovně mám 15 dní poté co jsem dostal nové SPZ.

Teď se bojím co se může stát. Proto bych se Vás chtěl zeptat jak to doopravdy je. Popřípadě co mi nyní hrozí za postih?

Předem děkuji za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
to je nesmysl. Pokud bylo auto pojištěno (myslí se tzv. "povinné ručení"), je úplně jedno, zda byla…
touchwood 04.05.2013 09:25
touchwood
Tak v tom případě, nemám žádný problém. Pojistka byla plně uzavřena, s nepojištěným jsem nejezdil. A…
nehodakblb 04.05.2013 10:24
nehodakblb
Pokud to do tebe někdo narval ze zadu. Tak nejsi na vině skoro nikdy, měl jsi zavolat cajty.
MaSo 05.05.2013 08:40
MaSo
Svatá pravda, řidič, který někomu vrazí do "zadku" nedodržel bezpečnou vzdálenost a je na vině.
Hanyse.k 05.05.2013 10:45
Hanyse.k
Kvůli týhle "svatý pravdě" jsem si pořídil do auta kameru. nový
Georgij Gadjukin 06.05.2013 15:34
Georgij Gadjukin
Jestli do vás vrazil zezadu, tak ale nejste viník nehody vy, ale on! Takže oprava půjde z jeho pojis…
gbhserge 05.05.2013 17:44
gbhserge
On ten popis nehody je docela neurčitý, ale při vyjíždění (odkudkoliv) má řidič povinnost neohrozit/…
Kachlík 05.05.2013 23:35
Kachlík
Pravda, jestli třeba vjížděl z vedlejší na hlavní a chcíplo mu to, tak to je dost diskutabilní... poslední
gbhserge 06.05.2013 16:14
gbhserge

to je nesmysl. Pokud bylo auto pojištěno (myslí se tzv. "povinné ručení"), je úplně jedno, zda byla či nebyla nahlášena SPZ. Ty musíš doložit, že auto bylo v době nehody pojištěno, tj. že jsi měl uzavřenu pojistku (a pojistit se dá i na papírové převozky - dostaneš zelenou kartu kde místo SPZ bude VIN a vyznačeno datum začátku platnosti pojištění). Pokud jsi hlásil na pojišťovně pojistnou událost, tak jsi musel přiložit číslo pojistné smlouvy - jednoduše si tě museli dohledat a SPZ v tom v podstatě nehraje roli. Samozřejmě pro plnění pojistky je třeba sdělit pojišťovně všechny potřebné náležitosti.

Tedy nechápu, kde je problém?

Leda bys nám neřekl vše, např. že jsi jezdil nepojištěným autem, nebo autem, které mělo staré SPZtky po původním majiteli, který ukončil pojištění.

P.S.: jinak "zářez" po 5 dnech, to je "fakt hustý" :-)

Tak v tom případě, nemám žádný problém. Pojistka byla plně uzavřena, s nepojištěným jsem nejezdil. A máte pravdu je tam vin kód. Takže jste mě velice uklidnil.
Děkuji.

Ohledně toho "zářezu", jedná se o malý ťukanec dostal jsem to do zadku (mě se na autě nestalo vůbec nic), chcíplo mi to při vyjíždění ze zatáčky. Ano vím blbost, bohužel stalo se. Doteď jsem jezdil autem rodičů, kde to šlo se spojkou lépe a na tuhle jsem si doteď úplně nezvykl. Vyjížděl jsem zrovna z baráku, takže motor nezahřátí a už to bylo... Jakmile se motor zahřeje, tak jezdí nádherně :-).

No každopádně ještě jednou děkuji za odpověď. Potěšil jste mě.
Přeji pěkný víkend :-).

Jestli do vás vrazil zezadu, tak ale nejste viník nehody vy, ale on! Takže oprava půjde z jeho pojistky. Je jeho vina, že jel tak blízko (lepil se vám na zadek), že nestačil zareagovat na problémovou situaci. Řidič je povinen dodržovat bezpečný odstup. A to v podstatě tak, aby nenarazil do auta jedoucího před sebou, pokud toto auto nečekaně dupne na brzdu do úplného zastavení (taky by vám pod auto mohlo vběhnout třeba dítě a vy byste dupnul na brzdu). Doufám, že jste mu nepodepsal, že jste viník vy.

On ten popis nehody je docela neurčitý, ale při vyjíždění (odkudkoliv) má řidič povinnost neohrozit/neomezit ostatní účastníky silničního provozu, takže o míře zavinění by se dalo úspěšně diskutovat. Ale podstatné je, že "ručení" bylo uzavřené, byť bez uvedení RZ (identifikátor vozidla je stejně VIN), takže maximálně přijde kolega o bonusy…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru