Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Prodej přes internet?

Zdravím, nevím zda tu jsem dobře, ale budu doufat že jo.
Chtěl bych se zeptat na otázku kterou si kladu už delší dobu a jelikož mi je teprv 15 tak se vtom furt nějak nevyznám.

Dám vám takový příklad - Chci vydělávat na internetu dejme tomu děláním designu na web, ale už hodně lidí mi říkalo že abych takhle mohl vydělávat tak musim mít živnostňák, ale já se furt ptám že co to je za blbost, protože když si to tak vemu tak bych to třeba mohl srovnat s Aukrem, tak taky každej prodává všelijaký možný věci, služby atd... a potřebuje ktomu snad někdo živnosťák? ne nepotřebuje tak to samé mam třeba já, že kdybych prostě dělal designy na web za peníze, prostě vždycky bych si nechal poslat peníze a poté udělal design tak mohl bych ztoho mít nějaký problémy?

A teď to myslim prostě tak všeobecně ohledně vydělávání na internetu že když chci něco na internetu prodat dejme tomu si prostě dám inzerát že nabízim tyto a tyto služby a někdo mi napíše já se snim dohodnu a zůstane to jakoby Osobní tak tim snad žádný zákon neporušuju a nebo snad jo?

Doufám že mi to někdo objasní abych vtom už měl konečně jasno..

Předmět Autor Datum
Živnostenský zákon živnost definuje velmi přesně a to v paragrafu druhém: § 2 Živností je soustavná…
Kurt 03.05.2013 19:02
Kurt
Dobře takže jestli to chápu dobře tak kdybych třeba to udělal jen jednou tak bych nic nepotřeboval,…
Zerkys 03.05.2013 19:18
Zerkys
Je to rozne, podla toho, aku zivnost chces vykonavat. Na to aby si mohol robit webstranky nepotrebuj… nový
nl12345 03.05.2013 19:38
nl12345
k ty prvni veci, pokud to pro nekoho udelas nacerno a ten druhy to nevykaze v ucetnictvi, tak na teb… nový
RedMaX 03.05.2013 21:18
RedMaX
Dobře tak vám všem děkuji za objasnění. Můžete zamknout a nebo smazat. poslední
Zerkys 04.05.2013 08:54
Zerkys

Živnostenský zákon živnost definuje velmi přesně a to v paragrafu druhém:

§ 2
Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.

Pokud tedy chcete vydělávat děláním designu na web, lze předpokládat, že tuto činnost budete vykonávat soustavně, vlastním jménem, atd. a tedy musíte mít živnostenské oprávnění.

Co se týče prodejů - tam je to tak, že pokud prodáváte opakovaně (nejde o jednorázový nebo nahodilý prodej), potřebujete k tomu opět oprávnění.
A o tom, že by na Aukru snad nebyl ŽL potřeba, se snad nemusíme bavit: http://www.dsl.cz/clanek/1647-uzivatele-aukra-pod- drobnohledem-ber-aku

http://www.policie.cz/clanek/zena-podnikala-neopra vnene.aspx

Dobře takže jestli to chápu dobře tak kdybych třeba to udělal jen jednou tak bych nic nepotřeboval, ale kdybych to dělal opakovaně tak bych už potřeboval živnosťák že? Tak by mě docela zajímalo jak by se dalo přijít na to že jsem to udělal víckrát? Když bych mohl říct že to vždycky bylo poprvé...?

A poslední otázka, kdybych teda si chtěl pořídit ten živnosťák tak je mi jasný že mi nejprve musí být 18 let, ale tedy jakmile bych dosáhl 18ti let tak co všechno potřebuju ktomu abych ho mohl získat? Slyšel jsem že prý ktomu musim mít i nějakou školu jsem slyšel a nebo prostě nemusim mít nic jen peníze za který zaplatim jeho výrobu a toť vše?

k ty prvni veci, pokud to pro nekoho udelas nacerno a ten druhy to nevykaze v ucetnictvi, tak na tebe asi hned neprijdou, pokud ano, tak te maji hnedka. Stejne tak na aukru, pokud prodavas opakovane a myslim presahnes za rok 20.000,-, tak pokud z toho neodvedes dane, tak te taky hned odchyti a platis mastnou pokutu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru