Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Půda nad bytem v bývalém družstevním domě

Dobrý den,
před nějakým časem se naše bytové družstvo rozpadlo na společenství vlastníků bytových jednotek, mezi které patříme i my. Máme byt v nejvyšším podlaží. Máme společné prostory, jako je například chotba, dvorek či garáže. Mezi těmito prostory však není zahrnuta půda, která je částečně nad naším bytem (oficiálně je nejvyšší patro to naše a nad námi už je jen střecha). Jak máme postupovat, pokud chceme tento prostor probourat z bytu, udělat schodiště a jeho velkou část zateplit a připojit k našemu bytu? Musíme v takovémto případě žádat spoluvlastníky bytových jedotek o souhlas, nebo stačí oznámení? Děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
společným prostorem je bezesporu i ta půda (alias střecha). Na tyhle věci nejsem odborník (mám vlast…
touchwood 10.05.2013 07:03
touchwood
Myslím, že by to společenství vlastníků řešilo jinak. Půda, respektive prostor, který chce získat,…
L-Core 11.05.2013 19:14
L-Core
taky řešení.. poslední
touchwood 11.05.2013 21:23
touchwood

společným prostorem je bezesporu i ta půda (alias střecha). Na tyhle věci nejsem odborník (mám vlastní dům), ale čistě sedláckou logikou bych řekl, že pokud chceš "asimilovat" kus společného majetku, tak budeš muset ostatním vlastníkům vašeho domu toto nějak kompenzovat, např. tím, že převezmeš na svá bedra jakékoli budoucí opravy střechy (ono to v podstatě bude i tvým zájmem :-))

Tak jak tak si budeš muset zajistit souhlas všech dotčených spoluvlastníků, protože budeš dělat změny na společném majetku. Jako protihodnotu můžeš nabídnout právě to převzetí střechy spolu se zárukou, že se o ni budeš starat (věcné břemeno).

BTW, půda se za patro nepočítá nikdy.

Myslím, že by to společenství vlastníků řešilo jinak.

Půda, respektive prostor, který chce získat, se ocení, tím se změní i cena celého domu. Přepočítají se poměry ploch jednotlivých společníků domu po plánované úpravě, kterou se změní jejich podíly na společném majetku (baráku jako celku). Rozdíly těm ostatním společníkům doplatí (jedno, jakou formou). Následně se bude na společných nákladech na chod baráku podílet vyšším podílem. Střecha bude i nadále všech, ale (jako vše ostatní) v jiném poměru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru