Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zrušit nebo nezrušit ideální spoluvlastnictví domu?

Bydlím ve dvoubytovce na samotě, nad námi v 1. patře bydlí sousedé, s námi nepříbuzná rodina. Nedávno sousedé navrhli abychom ideální spoluvlastnictví zrušili. Hrozně na to tlačí, pořád se o tom baví. Otázka - je pro nás výhodnější ideální spoluvlastnictví zachovat nebo zrušit? Cítíme za tím nějakou čertovinu, o co by sousedům mohlo jít? Myslíme si že plánují nějakou přestavbu bytu a nechtějí abychom jim do toho mluvili, což za současného stavu myslím můžeme.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Si myslím, že ani nemáš možnost tomu zrušení ideálního spoluvlastnictví zabránit. Pokud na to nepřis… poslední
hm 06.06.2013 11:07
hm

Si myslím, že ani nemáš možnost tomu zrušení ideálního spoluvlastnictví zabránit. Pokud na to nepřistoupíš dobrovolně, může to soused navrhnout soudu a soud ideální spoluvlastnictví zruší, defakto má k tomu tři způsoby:
1) rozdělení nemovitosti na reálné části jednotlivým podílníkům.
2) přikáže nemovitost jednomu podílníku do vlastnictví, druhý podílník od něj dostane soudem určenou finanční náhradu.
3) pokud nemovitost nechce vlastnit žádný ze spoluvlastníků, prodá ji v soudní dražbě a výtěžek rozdělí spoluvlastníkům.
Vlastnictví majetku je základní lidské právo obsažené v Listině základních práv a svobod a každý vlastník (pokud to vyžaduje) má logicky právo, aby bylo určeno, který majetek konkrétně vlastní, pokud to není jasné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru