Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spoludlužník na úvěru ze Stavebního spoření

Dobrý den,
prosím o radu ohledně mých možností v případě, že :
žena mého bratra si vzala úvěr ze Stavebního spoření a protože neměla dostatečný příjem, já i můj bratr (její manžel), jsem vedeni jako spoludlužníci.
V průběhu manželství si však vzali i další půjčky a teď, kdy jsou v rozvodovém řízení, mají problém s jejich splácením. Platit by to, podle jejich interní dohody, měla ona, ale i přes sliby, je již 3 splátky dlužná a banka nás varovala, že odešle poslední upomínku a smlouvu vypoví, což by znamenalo, že budou požadovat doplacení celé dlužné částky.
Prosím tedy o radu, jaké mám možnosti se z této smlouvy vyvázat (jiný spoludlužník?). Bratr zatím tvrdí, že dluh samozřejmě bude splácet, ale ta situace se opakuje, proto bych ráda nějaké trvalé řešení. Aktuálně jsem na mateřské, proto by ani v krajním případě bohužel nebylo možné dluh splácet a následně to na bratrovi nebo jehho ženě požadovat. Mám vůbec právo to na někom požadovat ? Předpokládám, že po právní stránce ne, snad jen z morálního hlediska ?

Předem děkuji za radu, ráda cokoliv doplním.
Michaela

Předmět Autor Datum
Jednostranně zrušit závazek bohužel nelze. Co však lze udělat, je proaktivně požádat v bance o jedn…
touchwood 28.06.2013 08:19
touchwood
Presne pozadat banku o vyvazani se ze smlouvy, jenze to ma hacek, banka bude po hlavnim dluznikovi p… poslední
Schizo 10.07.2013 13:41
Schizo

Jednostranně zrušit závazek bohužel nelze.

Co však lze udělat, je proaktivně požádat v bance o jednání, uvědomit je o změně a požádat si o vyvázání z úvěru. A pak je už jen na bance, zda usoudí, že "hlavní" dlužník je sto zvládat splátky, případně zda má majetek, kterým se dá ručit.

Celou věc nemá smysl řešit s ostatními dlužníky (zde se pravděpodobně už žádná rozumná a funkční domluva konat nebude), ale přímo s bankou.

edit: IMHO to má smysl i kdyby ses měla vyvázat jen ty - alespoň někdo z rodiny bude uchráněn před případnou exekucí.

Presne pozadat banku o vyvazani se ze smlouvy, jenze to ma hacek, banka bude po hlavnim dluznikovi pozadovat dolozeni schopnosti splacet uver sam, ( nebo alespon bez vas ) o cemz silne pochybuji.

Banka vam v zadnem pripade nemusi a asi ani nevyjde vstric . Sam vim jake to je, kdyz jsme po roce zadali banku, aby vyvazala kamarada z nasi hypoteky, aby si on mohl vzit uver . Nekonecnej kolotoc a dohadovani, dokud banka nema tak na 130% jistotu, ze dostane svoje prachy zpet ( nemovitost v zastave, dalsiho dluzniky ...)neudela nic a penize bude vymahat automaticky po dluznicich, rucitelich :-(

Dokonce ty kurvy ( moc se omlouvam, ale jinak se to napsat neda ) pockali, az se nam narodila dcerka ( o vyvazani jsme zadali 1.zari a vec rozlouskli koncem listopadu )a potom posuzovali zivotni minimum ne na 2, ale na 3 vyzivovane osoby ::)!!!, nikomu to nepreju, clovek se citi jako naprosta socka, ubozak.

Je mi vas uprimne lito, za dobrotu na zebrotu, clovek si ani neuvedomi jake nasledky to bude jednou mit, preju hodne stesti .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru