Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem těžká životní situace - jaké možnosti poskytuje stát?

Zdravím,

dotaz se netýká mě, ale kolegyně mojí přítelkyně. Oni někteří lidé, ač se ocitli v nezávidění hodné situaci prostě nedokážou najít odvahu jít na úřad a řešit případnou státní pomoc (náš stát, ač se to na první pohled nezdá, má myslím velice pevnou sociální síť), tak se zkusím poptat tu abych jí navedl na konkrétní možnosti. Možná by to mohlo být částečně i v ekonomické poradně, ale s právém to mimo jiné také souvisí.

Popis situace: Manžel neplatil nájemné, neinformoval o tom nikoho a lup, už byl exekutor za dveřmi. Byt fuč, většina vybavení také. Starší dcera, již pracující, si našla vlastní nájem a zvládá ho, ač to není na vyskakování, na rodiče je oprávněně naštvaná, tudíž nějaká varianta soužití, alespoň zatím není možná. Ona se přestěhovala k matce (samozřejmě bez manžela, toho nechce ani vidět) v domění, že ze dvou příjmů to nějak utáhnou. Mladší dcera ještě není zletilá, nebo přinejmenším určitě ještě studuje. Maminka ovšem dost pije, což způsobuje problémy v soužití a také finanční problémy, dcera zcela frustrovaná se zdržuje doma co nejméně. Zkrátka naprosto nezáviděníhodná situace.

Otázky: Je požadování výživného na (stálě ještě) manželovi možné i bez rozvodu? Případně jestli je možné rozvod uskutečnit (rodinu evidentně potopil on), i když není peněz na zbyt?
Matka má nějaký důchod, plat té kolegyně je asi 9500,- . Kolik a za jakých podmínek je přídavek na dítě? Platí i přes 18 rok věku, případně čím ho nahradit, když se potomek ještě něživí sám a studuje? Je možné dosáhnout na nějakou jednorázovou dávku, která by rodině umožnila být v nějakém vlastním, bez matky? Případně za jakých podmínek se dává příspěvek na bydlení?

Samozřejmě, asi nejlepší by bylo, kdyby si domluvila schůzku přímo na sociálce a doufala, že nenarazí na nevrlého úředníka.

JR

Předmět Autor Datum
- výživné před rozvodem určitě nikoli, ale rodič je povinen spolupodílet se na výchově a zajištění s…
touchwood 28.06.2013 15:10
touchwood
pošli kolegyni sem, tam se podobné příběhy řeší obden.
jirka44 28.06.2013 20:42
jirka44
Příspěvek na bydlení se poskytuje za podmínek, že žadatel má uzavřenou řádnou nájemní smlouvu a v by… poslední
Kurt 04.07.2013 17:00
Kurt

- výživné před rozvodem určitě nikoli, ale rodič je povinen spolupodílet se na výchově a zajištění svých dětí.
- přídavky/sociální dávky určitě řešit přímo se sociálkou, a to neprodleně!
- s rozvody (naštěstí) zkušenosti nemám, ale: http://www.penize.cz/spotrebitel/240838-pristi-sta nice-rozvod-kolik-stoji-jizdenka-na-svobodu a kolegyně co je aktuálně "čerstvá slečna" platila necelých 10.

Příspěvek na bydlení se poskytuje za podmínek, že žadatel má uzavřenou řádnou nájemní smlouvu a v bytě trvalé bydliště, dále musí více jak 30% svých příjmů dávat na náklady spojené s bydlením - počítá se příjem všech, kdo mají v bytě trvalé bydliště, tuto dávku řeší státní sociální podpora na příslušném úřadu práce.
Přídavek na dítě - řeší také státní sociální podpora a nárok na něj, pokud příjem rodiny nedosahuje částek 2,4 násobek životního minima. Pokud není soudem upravena výchova a výživa studující dcery, nebo aspon podán návrh u soudu, bude se počítat s příjmem obou rodičů, i když nežijí spolu.
Existují pak ještě dávky hmotné nouze - příspěvek na živobytí, je doplácení do životního minima, pokud příjem rodiny nedosahuje částek živobytí. Tyto dávky poskytuje také úřad práce, oddělení hmotné nouze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru