Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pronájem 1/2 nemovitosti

Dobrý den,

jsem vlastníkem ideální polivny nemovitosti- chalupy.

Vlatník druhé ideální poloviny, chalupu neudržuje a nenavštěvuje ji, nelze se s ním dohodnou ani na prodeji apod. nebo vyplácení.

Chtěla bych svou ideální polovinu chalupy pronajmout- mám zájemce.

Jak to prakticky provést?
Musím mít souhlas druhého vlastníka idální poloviny ohledně pronájmu? Ve smlouvě bych samozřejmě uvedla pronájem ideální poloviny, protože pronajímám svou idální polovinu.

Když budu něco opravovat, investovat ( samozřejmě, že nekomunikuje a nedá mi předem souhlas s opravou), opravu přesto provedu, neboť je to v havarijním stavu, tak můžu potom po něm ( vymáhat přes soud) úhradu 1/2 nákladů?

Děkuji

Marlena

Předmět Autor Datum
Spoluvlastnictvo je spoluvlastnictvo,pokial nebola sudom presne určena,ktora konkretna polovica chal…
audax 22.07.2013 22:25
audax
Nedovedu si představit pronájem ideální 1/2 bez souhlasu toho druhého spolumajitele. Idelání polovin… poslední
L-Core 24.07.2013 07:28
L-Core

Spoluvlastnictvo je spoluvlastnictvo,pokial nebola sudom presne určena,ktora konkretna polovica chalupy je vylučne Tvoja a ktora vylučne spoluvlastnika,na akekolvek pravne ukony je potrebny suhlas spoluvlastnika,pokial ovšem nebude spoluvlastnik javit akykolvek zaujem,možeš sud požiadat o pridelenie vlastnictva celej chalupy na zaklade tvz.vydržania.....pokial investuješ do renovacie,nutnej udržby etc,možeš sudne vymahat pomernu čast investicii,resp aj celu vloženu čiastku,pokial on nejavi žiadny zaujem....

Nedovedu si představit pronájem ideální 1/2 bez souhlasu toho druhého spolumajitele.
Idelání polovina neznamená, že polovina (prostorově, plochou) je moje a polovina toho druhého. Znamená to, že každičký milimetr čtvereční vlastním z půlky. Tedy ne, že "tahle místnost je moje a tahle tvoje".

Není-li možná dohoda spoluvlastníků, vyřeší to jen soud.

Navštívil bych právníka/notáře, jak postupovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru