Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kradená věc: majitel a kupec

Ahoj, u tohoto dotazu mě zajímá, jak se vyřeší konflikt práv (podle aktuálního i 2014 zákona, v čem je změna?). Konkrétne:

Zloděj C ukradne majiteli M (M jako MacBook :) ) notebook. (C ho prodá do bazaru B - volitelně). Kupec K ho koupí od C/B (a ještě se to dělí na 4 případy, že kupec ví/neví, že je kradená, totožnost zloděje neznámá).
Podle selského rozumu se věc vrací majiteli. Jak může kupec bránit svá práva - koupil si zboží a zaplatil za něj.

A dál konkrétně u tohoto případu, že kupec fapoval u notebooku a majitel bránil svá práva a dal fotky na facinu za cílem nalezení notebooku. Takže porušil jejich právo na soukromí (protože hledal ukradený notebook).

V tomhle se ještě uvádí pojem propadnutí kradené věci, to je co?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No pokial si dobre pamatam bol v nedavnej dobe schvaleny (alebo to bol len navrh?) v CR zakon, kde p…
fleg 01.10.2013 08:54
fleg
Zverejnovanie sukromnych videi a fotiek zlodeja(resp. kohokolvek bez jeho suhlasu) je porusenie zako…
MM.. 01.10.2013 22:12
MM..
A jakou formou uvědomím zloděje, že když mi ukradne notebook, tak tím dává souhlas se zveřejněním vš…
mnua.al 04.12.2013 14:58
mnua.al
Pardon, myslel jsem předem.
mnua.al 04.12.2013 23:07
mnua.al
To jako, že bys zloději dal podepsat papír, že až ti to za minutu ukradne, tak bude souhlasit se zve… poslední
Wikan 05.12.2013 07:42
Wikan

No pokial si dobre pamatam bol v nedavnej dobe schvaleny (alebo to bol len navrh?) v CR zakon, kde pri takomto pripade sa vec nevracia majitelovi pokial kupec preukaze, ze ju kupil v dobrej viere. Ak to bolo naozaj schvalene mate v parlamente pekne thovada a kazdemu z nich by som nieco ukradol nech to pocitia na vlastnej kozi. Doterajsia prax bola (u nas nastastie je), ze kradnuta vec sa vracia majitelovi a skodu si vymaha kupec po zlodejovi. Co je logicke lebo kupoval vec s istym rizikom za znizenu cenu.
Pravo na sukromie sa nicim takym neporusuje, ten znamy priklad z CR bol predkladany len ako teoreticka moznost, ze kupec by sa mohol branit niecim takymto, ze niekto zverejnil jeho fotky, ale sud by urcite prehnal. Dokonca aj v tak pochybnej krajine ako je USA, kde su na taketo veci zvlast haklivi sa taketo veci bezne deju. Typickym prikladom bol znamy priklad z konferencie o bezpecnosti, kde jeden z prednasajucich postavil celu prednasku na tom, ako nasiel pachatela svojho kradnuteho macu. A to si cely cas z neho robil srandu a ukazoval jeho fotky ako sa styluje pre jeho macom polonahy a pod.

Zverejnovanie sukromnych videi a fotiek zlodeja(resp. kohokolvek bez jeho suhlasu) je porusenie zakona. To ze zlodej porusil zakon neopravnuje teba porusit iny zakon.

P.S. t.j. nahravat svojim notebookom si mozes co chces, mozes tie nahravky dat policii, ale nemal by si ich zverejnit. Aj ked teda na toto kazdy sere a zverejnil by to kazdy :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru