Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytopení sousedů bez mého zavinění

Zdravím,

včera mi topení vytopilo byt - trubky, které napojují topení na potrubí ze zdi, se regulérně odpojily a voda začala pryštět do všech stran a během chvilky zatopila většinu místnosti. Samozřejmě se prosákla i k sousedce pode mnou a poničila jí část stropu a podlahy.
V pojišťovně jsem vše nahlásila, likvidátor se se mnou má spojit, ale rovnou mi bylo řečeno, že moje pojištění neobsahuje odpovědnost za škodu na cizím majetku, pouze u mě v bytě.
Pojšťovna sousedky se zase nechala slyšet, že škodu má hradit moje pojistka, popř. já.

Mám povinnost sousedce něco platit, když jsem škodu nezavinila svým jednáním? Instalatér říkal, že nic podobného nikdy neviděl a že přičina je patrně v tom, že topení bylo nasazeno moc nízko a trubky z něj vedly do potrubí ve stěně šikmo, ne kolmo. Mám 6,5 let starý byt, topení bylo dodáno s bytem a od té doby s ním nikdo nemanipuloval.

Jak bych měla postupovat v případě škod na bytě sousedky?

Předem moc díky.

Předmět Autor Datum
Škodu v bytě sousedky budete muset nahradit.
Wikan 13.11.2013 16:25
Wikan
Odpovědnost za škodu na majetku sousedky jednoznačně leží na vás. Pakliže nemáte pojištění odpovědno…
Dale Cooper 13.11.2013 17:12
Dale Cooper
Ja by som sa to snazil hlavne potom hodit na toho kto tie trubky tam instaloval, t.j. ziadal by som…
MM.. 13.11.2013 20:41
MM..
Tak nepsala, že by ta voda z topení zlikvidovala kromě malby a podlahy třeba plátno do Picassa :-) Z…
Dale Cooper 13.11.2013 20:46
Dale Cooper
Díky a odpovědi.. Jaká bude škoda u sousedky, to se ještě uvidí, bude asi hlavně záležet na tom, jes…
lillek 14.11.2013 10:09
lillek
Jinak, byla bych fakt vděčná, kdyby mi sem někdo mohl hodit odkaz na nějaký relevantní zdroj, o kter…
lillek 14.11.2013 11:42
lillek
už jen fakt, že se trubky "odpojily" značí, že s montáží topení nebylo vše v pořádku, a že montáž ne…
touchwood 14.11.2013 13:06
touchwood
I kdyby to bylo špatně namontováno, tak sousedce to může být naprosto jedno. Majitel je zodpovědný z…
Wikan 14.11.2013 14:19
Wikan
Jasně, zní to logicky, no... Plyne z toho jedno velký ponaučení, a to je připojistit se na zodpovědn…
lillek 14.11.2013 15:15
lillek
Tak ono zas ja som mal v panelaku v kupelni (v lampe aj po stenach) vodu z vyssich poschodi uz aspon…
MM.. 14.11.2013 17:28
MM..
Neviem si predstavit jak sa mohla poskodit podlaha vodou, ktora vyschla. Tak to asi nemáš doma plou…
lillek 15.11.2013 12:46
lillek
1000kč/metr jen za materiál ? Co tam prosím máte za plovoučku.
CreativanDevil 16.11.2013 18:46
CreativanDevil
Ked to drevo zas vyschne tak sa to zas neodduje? Ano nemam plavajucu podlahu, ale nechapem co to dne…
MM.. 17.11.2013 16:54
MM..
1000 Kč stojí metr dubový plovoučky. Není to ta uplně nejobyčejnější, ale nějaký přehnaný luxus to t…
lillek 18.11.2013 16:02
lillek
Drevo schne trebars aj 2 mesiace alebo pol roka. Ci sa to skrutenie potom vrati a nakolko neviem, ni…
MM.. 19.11.2013 11:42
MM..
Viděl si plovoucí podlahu?
J.B 20.11.2013 09:35
J.B
videl. A co?
MM.. 20.11.2013 11:57
MM..
Plave ;) Aspoň u mě doma :)
lillek 20.11.2013 15:51
lillek
Laminát jež se používá na jachty je úplně něco jiného, než na plovoucích podlahách. Dle výrobce se m…
Host 121 20.11.2013 22:00
Host 121
tak to neni laminovane ale odrb. Alebo laminovali drevo drevom :) Nechapem jak si moze dat niekto do… poslední
MM.. 20.11.2013 22:07
MM..
Samozřejmě nikdo majitelce nebrání, aby se pokusila zahojit na tom, kdo ty radiátory montoval. To j…
touchwood 14.11.2013 21:07
touchwood

Odpovědnost za škodu na majetku sousedky jednoznačně leží na vás. Pakliže nemáte pojištění odpovědnosti, tak budete muset uhradit sousedce vzniklou škodu. Škodu na vlastním majetku si uplatníte ze své pojistky.
Je naprosto irelevantní argumentovat tím, že "to samo" a že instalatér nic podobného neviděl.

Ja by som sa to snazil hlavne potom hodit na toho kto tie trubky tam instaloval, t.j. ziadal by som potom nahradu skody (mojej aj susedovej) od neho, ak sa bude zdrahat tak trebars by som to mozno skusil aj sudne vymahat. Vsetko nafotit, urobit si znalecke posudky, nech su dokazy :) (//edit: ak sa jedna o skodu nie velku napr. len vymalovanie, tak by som na to sral samozrejme, to sa neoplati)
Dalsia vec treba sa opytat spravcu domu ze ci nahodou za stav trubiek nahodou neni zodpovedny on, aj ked asi nie, ale clovek nikdy nevie.

Tak nepsala, že by ta voda z topení zlikvidovala kromě malby a podlahy třeba plátno do Picassa :-)
Zkusit to nahodit na správce může, to určitě. Ten ale někde z hloubi legislativy vyhrabe, že trubky topení je potřeba nechávat kontrolovat nějakým joudou s kulatým razítkem a je za to zodpovědný uživatel bytového prostoru. Třeba.

Díky a odpovědi.. Jaká bude škoda u sousedky, to se ještě uvidí, bude asi hlavně záležet na tom, jestli si bude chtít měnit podlahu nebo ne. Pokud by šlo o výmalbu, tak jí to tam klidně zajdu vymalovat, v tom není problém. Ale zaplatit jí novou plovoučku si bohužel nemůžu dovolit..

Zkusím kontaktovat toho správce, jestli by to třeba nešlo pořešit přes pojištění domu..

EDIT: Tím, že "intalatér nikdy nic podobného neviděl" jsem prostě jen chtěla říct, že se nejednalo o nějaké "obyčejné" zavzdušnění, kterému jsem mohla předejít, kdybych topení pravidelně kontrolovala nebo nějak udržovala.

Jinak, byla bych fakt vděčná, kdyby mi sem někdo mohl hodit odkaz na nějaký relevantní zdroj, o který bych se mohla opřít...

Nějak se mi nedaří nic kloudného najít, samé diskuze a ne uplně seriózní články, které si i často odporují nebo jsou nekompletní - třeba píšou o tom, co musíte, když někoho vytopíte vlastní nedbalostí, ale už nezmiňují, jak to je, když to vaše chyba není.

Má se mi ozvat likvidátor pojišťovnay tak bych se na něj ráda připravila a měla třeba v ruce i něco konkrétního...

Předem díky.

už jen fakt, že se trubky "odpojily" značí, že s montáží topení nebylo vše v pořádku, a že montáž nebyla provedena správně.

Když praskne trubka, tak většinou se udělá jen malá dírka, která rosí, maximálně kape. Pokud došlo k roztržení pájeného spoje (a jak jsem pochopil u obou trubek radiátoru), musely být trubky pod celkem velkým tahem, což právě indikuje nesprávnou montáž a špatně odvedenou práci.

P.S.: preventivně bych doporučil nechat prověřit i ostatní radiátory, tohle nemusela být poslední havárka, pokud to dělal stejný "umělec"

I kdyby to bylo špatně namontováno, tak sousedce to může být naprosto jedno. Majitel je zodpovědný za svůj majetek a musí hradit škody, které ten majetek způsobí, i v případě že nejde ani o úmysl ani o nedbalost. Viz např. poškození předního skla kamínkem, který odlétl od kola jiného auta - určitě nejde o úmysl ani nedbalost, přesto je za to majitel toho auta zodpovědný.

Samozřejmě nikdo majitelce nebrání, aby se pokusila zahojit na tom, kdo ty radiátory montoval. Ale ať už to dopadne jakkoliv, tak ji to nezbavuje povinnosti nahradit sousedce škody.

Jasně, zní to logicky, no... Plyne z toho jedno velký ponaučení, a to je připojistit se na zodpovědnost za škodu. Považovala jsem za samozřejmost, že to ta moje pojistka zahrnuje, moje chyba, že jsem si to nezjistila včas...

Jen pro upřesnění - ono se nic neroztrhlo, prostě se ten radiátor odpojil/vyskočil od potrubí ve zdi, což bylo nejspíš způsobeno nevhodným umístěním radiátoru (jak jsem psala, trubky nešly do potrubí ve zdi kolmo, ale pod jiným úhlem). Já už v jiné místnosti stejný radiátor nemám (mám pidi byt), ale budu řešit se sdružením vlastíků, aby se to nechalo překontrolovat ve všech bytech v celém domě. Protože stát se to někomu nade mnou a on nebýt doma, mám po bytě uplně komplet.

Tak ono zas ja som mal v panelaku v kupelni (v lampe aj po stenach) vodu z vyssich poschodi uz aspon 10x, niekedy ani nebolo mozne zistit odkial to vlastne slo, ptz to stekalo po sachte, parkrat somaj zistil (prasknuty kohutik kdesi u niekoho v sachte) a stejne som hovno dostal, ludia sa tvaria priblblo stylom ja za to nemozem, co? ja? niee? ja nic ja muzikant, to vsetko samo, to neni moja rura, a podobne. Takze mozes sa snazit podobnym sposobom susedke to objasnit, pripadne nech sa pride pozret ze neklames :)
A sudit sa kvoli bude asi malokto (ja urcite nie, nielen ze nemam cas a pravnici by ma stali viac jak by som za to dostal penazi :). Skoda sposobena vodou sa zvcajne drzi v dost malych medziach, ptz voda vyschne, ostanu maximalne nejake flaky na stene apod t.j. zamalovat a hotovo. Neviem si predstavit jak sa mohla poskodit podlaha vodou, ktora vyschla. A jaka tam akoze ma byt na nej skoda.

Neviem si predstavit jak sa mohla poskodit podlaha vodou, ktora vyschla.

Tak to asi nemáš doma plouvoučku. U ní stačí i přelitej květináč, a hned se začne vlnit a vzdouvat. A když je pak komplet zalitá pár centimetrama vody, tak jde prostě uplně do kopru, celá se zvlní a vypoukne.
Já mám dřevěnou, kdybych jí chtěla nahradit za stejnou, vyjde to minimálně na 20 000 Kč (bez lišt), a to za předpokladu, že si to vyměníme sami (1000 kč/metr jen za materiál).
Sousedka má lamino plovoučku, ta by sice byla o trochu levnější, ale i tak by to pod 10 000 myslím nešlo, plus práce.

Soudit se každopádně nebudu. Pokusim se řešit to nějak přes to zfušované topení, ale moc si od toho neslibuju. A vymlouvat se sousedce nechci, spíš se s ní budu prostě snažit nějak rozumne dohodnout.

Ked to drevo zas vyschne tak sa to zas neodduje?
Ano nemam plavajucu podlahu, ale nechapem co to dnes vyrabaju vyrobcovia ze to neni nijak osetrene proti posobeniu vody snad ani nalakovane?
A laminat sa nema preco odut, laminat predsa nereaguje nijak s vodou ani nenasiakava, ne? (jachty su z laminatu)

1000 Kč stojí metr dubový plovoučky. Není to ta uplně nejobyčejnější, ale nějaký přehnaný luxus to taky není. Už je to vyschlý a podlaha je zvlněná a vydutá, nevim, proč se tu o to přeme, když vy to nevidíte a já v tom bydlim ;-)
Sousedka má obyč. lamino a prostě se to vydulo taky. Příměr k jachtám je pěknej, ale ta podlaha se normálně "odfoukla" od země, tak to prostě je, ty plovoučky to zkrátka dělají.

Nicméně, pokoušíme se to teď ještě "hodit" na pojištění celého domu - agent z pojišťovny, u které je dům pojištěý, se nechal slyšet, že jelikož jde o problém "pevně spojený s domem", tak by to možná šlo. SVJ to dnes nahlásí, tak jsem zvědavá, jak to dopadne.

Laminát jež se používá na jachty je úplně něco jiného, než na plovoucích podlahách. Dle výrobce se má vytírat suchým mopem, či jen velmi malým množstvím vody. Jakmile nasákne vodu nevratně se zkroutí, bohužel.

tak to neni laminovane ale odrb. Alebo laminovali drevo drevom :) Nechapem jak si moze dat niekto do bytu nieco o com uz vyrobca tvrdi ze na to nemozes ani kychnut, ale OK, mna do toho prd. Diky za skusenosti, aspon budem vediet aby som si taku kravinu v buducnosti nahodou omylom nekupil :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru