Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zajištění osoby

Dobrý den, nevím jestli to sem tolik patří, ale přesto se zeptám..Prosím vás jak vypadá ZAJIŠTĚNÍ OSOBY..? V zákoně o Policii ČR jsou uvedeny důvody zajištění osoby, ale já fůrt nevím jak prostě to zajištění vypadá, co to vlastně je..? Jako jestli PČR přijde za osobou která má být zajištěná a chytnou jí a řeknou pojedete s námi na služebnu, nebo prostě řeknou jen zanechte svého jednání, nebo jak to prostě vypadá? Nemohl by mi to tu někdo pořádně vysvětlit abych to pochopil..? :) Děkuji moc :)

Zde odkaz na zákon o PČR: http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni /100306602.html

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, bych rád doplnil. Obecně k zajišťovacím prostředkům: - během stádií trestního řízení - z d…
Zydy 17.11.2013 12:55
Zydy
Super, díky Zydy..:) Ale prosím tě spíš by mě zajímalo jak to zajištění vypadá..Jestli tě vždy odvez…
Mracek 22.11.2013 18:33
Mracek
Zdravím, tak dle toho, o čem se bavíme, vůči které osobě. Např. postačí k podání vysvětlení předvol… poslední
Zydy 23.11.2013 13:03
Zydy

Zdravím, bych rád doplnil.

Obecně k zajišťovacím prostředkům:
- během stádií trestního řízení
- z důvodu mít osobu proti níž se trestní řízení vede k dispozici pro trestní řízení jako celek
- prostředky zákonného donucení
- zajišťovací prostředky nemají povahu sankce, jejich účelem je zajištění hladkého, klidného a nerušeného průběhu trestní řízení – procesní instituty
- jejich použitím dochází ke způsobení újmy osoby proti níž se trestní řízení vede, to je však jen vedlejší efekt, způsobení újmy není účelem – rozdíl oproti trestům

Prostředky k zajištění osoby proti níž se trestní řízení vede jsou:
1) předvolání
2) předvedení a pořádková pokuta
3) zadržení
- jedná se o krátkodobé omezení osobní svobody osoby (maximálně 72 hodin), proti níž se trestní řízení vede
4) příkaz k zatčení
- krátkodobý charakter, vydáván v průběhu trestního stíhání, vydáváno vůči již obviněnému
- má předběžný charakter a je vydáván tehdy, existuje-li zde vazební důvod
5) vazba

Hezký den!

Super, díky Zydy..:) Ale prosím tě spíš by mě zajímalo jak to zajištění vypadá..Jestli tě vždy odvezou na služebnu, nebo když budeš chtít skočit z mostu - Ohrožuješ svůj život, tak jestli ti řeknou ať toho necháš a jedou pryč..? Nebo tě prostě max na 24h odvezou na služebnu..? Museji tě vždycky odvést..? :) Díky

Zdravím,

tak dle toho, o čem se bavíme, vůči které osobě. Např. postačí k podání vysvětlení předvolání, předvedení, kdy se daný úkon provede a více není potřeba. Zadržení směřuje již vůči osobě obviněné, či za splnění podmínek zákona alespoň podezřelé. Zde bych doporučil lehce pročíst trestní řád, alespoň okolo § 75.

Po zadržení policejní orgán poučí zadrženého o právu zvolit si obhájce a s ním se radit již v průběhu zadržení a o právu žádat, aby obhájce byl přítomen při výslechu. Obecně zadržena osoba je buď vyslýchána nebo je v cele předběžného zadržení. Policejní orgán pak vyslechne zadrženou osobu, a nepropustí-li ji na svobodu, předá státnímu zástupci protokol o jejím výslechu s vyhotovením usnesení o zahájení trestního stíhání (bavíme se o zadržení podezřelého) a dalšími důkazy, tak aby státní zástupce mohl popřípadě podat návrh na vzetí obviněného do vazby. Tyto úkony musí policejní orgán provést tak, aby zadržená osoba mohla být odevzdána soudu nejpozději do 48 hodin od zadržení (při občanského zadržení počíná lhůta běžet od předání orgánu Policie) jinak musí být propuštěna na svobodu. Nenařídí-li státní zástupce propuštění zadrženého na svobodu, je povinen jej v uvedené lhůtě předat soudu (stále v rámci 48 hodin). Soudce zadrženou osobu vyslechne a do 24 hodin od doručení návrhu státního zástupce rozhodne o jejím vzetí do vazby, anebo ji propustí ze zadržení na svobodu. Zadržená osoba má obdobná práva jako obviněný, nikoli však všechna, neboť nemá např. právo nahlížet do spisů či právo na ustanovení obhájce. Osobní svobodu osoby, která byla přistižena při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli (občanské zadržení), pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazu (důkazní prostředky v trestním řízení). Ten, kdo omezil osobní svobodu přistiženého, je povinen ihned ho předat policejnímu orgánu. Zde si rozumíme?

Od těchto úkonů podle trestního řádu je třeba odlišovat zajištění osoby podle § 26 PolČR, jež směřuje k jiným účelům (např. zajištění osoby, která svým jednáním bezprostředně ohrožuje svůj život nebo život či zdraví jiných osob anebo majetek, zajištění osoby, jež utekla z výkonu trestu odnětí svobody, z výkonu ochranného léčení, ústavní výchovy, předběžného opatření nebo ochranné výchovy anebo ze zabezpečovací detence, anebo zajištění osoby, která při předvedení kladla odpor nebo se pokusila o útěk apod.)

Zajištění osoby je tradiční institut policejního práva, jde o krátkodobé policejní, administrativní omezení osobní svobody v případech, kdy není osoba omezována na svobodě podle jiného zvláštního zákona a je dán některý z důvodů stanovených taxativně tímto ustanovením. Zajištění má pořádkový charakter, jeho cílem je zamezit jednání, které porušuje veřejný pořádek a bezpečnost, popř. umožnit zajištění důkazů pro další opatření, např. řízení o přestupku. Osobu lze omezit na svobodě způsobem přiměřeným dané situaci. Tzn. že lze uvažovat o verbálním pokynu policisty osobě zůstat s ním na vymezeném místě či ho následovat na policejní služebnu, dále lze osobě, jsou-li pro to splněny zákonné důvody, nasadit pouta, chová-li se osoba agresivně, lze ji připoutat v souladu se zákonem (§ 25) k vhodnému pevnému předmětu a v neposlední řadě ji lze umístit do cely (§ 28). Zajištění je třeba odlišovat od institutu zadržení podezřelého dle § 75, 76 TrŘ. Zadržení je omezení osobní svobody pro účely trestního řízení, a to jde-li osobu podezřelou z trestného jednání a současně je u ní dán některý z vazebních důvodů (§ 67 TrŘ). Na rozdíl od zajištění, o němž může rozhodnout každý policista, je obecně zadržení podmíněno předchozím souhlasem státního zástupce. (Bez tohoto souhlasu lze zadržení provést, jen jestliže věc nesnese odkladu a souhlasu předem nelze dosáhnout, zejména byla-li osoba přistižena při trestném činu nebo zastižena na útěku.) Kromě toho osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli, pokud je to nutné k zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů. Zajistit osobu na rozdíl od zadržení může bez výjimky pouze policista. (Byť není vyloučeno, že mu v tomto úkonu, resp. zákroku mohou pomoci i jiné osoby, např. na základě žádosti policisty dle § 18.) Na institut zajištění se samozřejmě vztahují obecná ustanovení o omezení osobní svobody dle § 24. Při zajišťování je třeba se zvýšenou pečlivostí zvažovat obecnou zásadu přiměřenosti dle § 11. Osobě zajištěné lze ze zákona nasadit pouta dle § 54, je-li důvodná obava, že může být ohrožena bezpečnost osob, majetku nebo ochrana veřejného pořádku anebo že se osoba pokusí o útěk a tak dále.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru