Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Trestněprocesní úkony - Sepsání protokolu/úředního záznamu

Ahoj lidi. Pídim po tom, kdy Policajti sepisují protokol a kdy úřední záznam. Všude jsem to hledal a nemůžu to najít. V trestním zákoně toho taky moc není. Našel jsem, že protokol se sepisuje u trestněprocesních úkonů a úřeďák u neprocesních úkonů. Mohl by mi někdo vysvětlit kdy se sepisuje protokol a kdy úřední záznam? A co je to trestněprocesní úkon a co neprocesní úkon? Díky :)

Předmět Autor Datum
Zdravím, pokusím se Ti to trochu přiblížit, zejména bych rád upozornil, že bych spíše hledal v (pro…
Zydy 17.11.2013 08:48
Zydy
Zdravím, děkuji za vyčerpávající odpověď, ale pořád v tom nemám nějak jasno. Takže, teď tedy k prot…
MartinPe 17.11.2013 10:35
MartinPe
Trestně procesní úkony, chápejme úkony v rámci trestního řízení jsou všechny úkony, které jsou prová… poslední
Zydy 17.11.2013 12:45
Zydy

Zdravím,

pokusím se Ti to trochu přiblížit, zejména bych rád upozornil, že bych spíše hledal v (procesním) trestním řádu než v hmotně právní úpravě - v trestním zákoníku.

Dle § 55 odst. 1 TŘ se o každém úkonu trestního řízení sepíše, a to zpravidla při úkonu nebo bezprostředně po něm, protokol, který musí obsahovat:
a) označení orgánu provádějící úkon,
b) místo, čas a předmět úkonu,
c) jméno a příjmení úředních osob a jejich funkce, jméno a příjmení přítomných stran, jméno, příjmení a adresu zákonných zástupců, opatrovníků, obhájců a dalších osob přítomných
d) stručné a výstižné vylíčení průběhu úkonu, z něhož by bylo patrné i zachování zákonných ustanovení upravujících provádění úkonu, dále podstatný obsah rozhodnutí při úkonu vyhlášených a další,
e)návrhy stran, udělené poučení, popřípadě vyjádření poučených osob,
f) námitky stran nebo vyslýchaných osob proti průběhu úkonu nebo obsahu protokolu.

Protokol se podle výslovného ustanovení trestního řádu nesepisuje (nemusí sepisovat, neboť zákon stanoví jinak) v těch případech, kdy zákon stanoví, že se má sepsat záznam, popř. úřední záznam (např. § 158 odst. 6 - o obsahu vysvětlení, která nemají povahu neodkladného nebo neopakovatelného úkonu, se sepíše úřední záznam). Úřední záznam se zakládá do vyšetřovacího (trestního) spisu, neboť po zahájení trestního stíhání slouží státnímu zástupci a obviněnému ke zvážení návrhu, aby osoba, která vysvětlení podala, byla vyslechnuta jako svědek, a soudu k úvaze, zda takový důkaz provede. Dále by bylo možné zabývat se otázkou použitelnosti, provedení neodkladného úkonu a podobně, ale to by bylo zřejmě z jiného soudku.

Osobně nechápu pojem neprocesní úkon, když i samotné spojení zní nelogicky. Pokud je myšlen hmotně právní úkon, tak bych se už vůbec nepouštěl do debaty, jinak se hlava zamotá, jako na zrychleném kolotoči.

Hezký den!

Zdravím, děkuji za vyčerpávající odpověď, ale pořád v tom nemám nějak jasno.

Takže, teď tedy k protokolu, našel jsem že protokol se sepisuje u trestněprocesních úkonů, pořád nevím jednoduše co to je. A našel jsem že se sepisuje např. u ohledání místa činu, výslechu, konfrontaci, vyšetřovacím pokusu, rekognici. Píše se ještě někdy?

A teď u úřednímu záznamů, to jsem tedy našel že u neprocesních úkonů se píše úřední záznam. Kdy se sepisuje ten? Nenapsal bys nějaký příklad?

Prostě nevím, kdy se co sepisuje? To jako policajt přijde a řekne, tak teď sepíšeme protokol a teď zase záznam? V tom nemám jasno. Děkuji :)

Trestně procesní úkony, chápejme úkony v rámci trestního řízení jsou všechny úkony, které jsou prováděny v rámci trestního řízení orgány činnými v trestním řízení a dle trestního řádu, a dle jednotlivých fází trestního řízení, kdy jsou prováděny. Jedná se zejména o úkony:
1) úkony prováděné v přípravném řízení před zahájením trestního stíhání
2) úkony prováděné v přípravném řízení ve vyšetřování
3) úkony soudce v přípravném řízení
4) úkony v řízení před soudem
5) úkony prováděné ve vykonávacím řízení
6) úkony prováděné při zahlazování odsouzení
7) úkony prováděné při udělování milosti a použití amnestie
8) úkony prováděné v rámci právního styku s cizinou

Obecně si můžeme říct, že je nutné nějak úkon zachytit, zákon stanoví, že o každém úkonu trestního řízení se sepíše protokol, a to zpravidla při úkonu nebo bezprostředně po něm. Pokud není nutné zachycení průběhu, např. se nesepisuje protokol o rozhodnutích a opatřeních, která jsou činěna bez projednání věci, a zákon výslovně nevyžaduje jejich protokolaci, např. rozhodnutí samosoudce po přezkoumání obžaloby podle § 314c odst. 1, nesepisuje se protokol ani o vydání trestního příkazu a podobně. Protokol se podle výslovného ustanovení trestního řádu nesepisuje (nemusí sepisovat, neboť zákon stanoví jinak) v těch případech, kdy zákon stanoví, že se má sepsat záznam, popř. úřední záznam. A teď si stačí vzít trestní řád a listovat, kdy se o úkonu sepisuje úřední záznam - § 55b odst. 4 větě druhé, § 87a odst. 2, § 157 odst. 3 větě třetí, § 158 odst. 3 větě první, § 158 odst. 6, § 158c odst. 4, § 158e odst. 7 poslední větě, § 159b odst. 3, § 166 odst. 1 poslední větě, § 166 odst. 2, § 167 odst. 3 větě druhé, § 303 odst. 2 a podobně.

Můžeš mi jen říct, kde je napsáno něco o neprocesních úkonech, bych si to rád přečetl. :)

Chápeme se nyní?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru