Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ma prednost exekuce na povinneho nebo vraceni nezaplaceneho zbozi?

Dobry den,
situace se ma tak:

Zakaznik koupil zbozi v obchode a jen castecne jej zaplatil. V kupni smlouve je pouze klasicky sjednano, ze dokud neni zbozi plne uhrazeno, je majetkem obchodu a zaroven, kdy ma uhrazeno byti.
Zakaznik je nejspise dostatecne financne zajisteny, ale rozhodne se zbozi jiz nedouhradit.
Moje otazka zni:

Muze obchod pozadovat uhrazeni zbozi a v pripade nezaplaceni dat na nedoplatek exekuci na povinneho (a dostat tak zbytek dluzne castky plus naklady na vymozeni) nebo bude obchod muset zadat vraceni zbozi? A zajimalo by me to i z opacneho pohledu, muze si obchod vybrat zda bude vymahat castku nebo zadat vraceni zbozi?

Predpokladejme, ze zakaznik nenakupoval na ico.

Dekuji za pripadnou radu.

Předmět Autor Datum
Tovar bude tak či tak zabaveny,pokial nieje kompletne uhradeny,je majetkom predajcu,dlžna čiastka bu…
audax 25.11.2013 03:04
audax
Diky za reakci. No ale jen tak zabavit to asi nejde ne? Takze se to stejne musi dat na soud a na tu…
Zedko 25.11.2013 13:24
Zedko
Nezabudaj na par veci,tovar nieje zakaznikov,pokial nezaplati celu dohodnutu cenu,obchod,ktory preda… poslední
audax 27.11.2013 10:53
audax

Tovar bude tak či tak zabaveny,pokial nieje kompletne uhradeny,je majetkom predajcu,dlžna čiastka bude vymahana bud platobnym rozkazom alebo nasledne exekuciou,pokial nepride k jeho uhrade.....predajca utrpi škodu už len tym,že zabaveny tovar nemože už predat ako plnohodnotne novy a pokial bol predany ako určita forma splatok,tak vznika v podstate rovnaky problem ako v pripade spotrebneho alebo učeloveho uveru a v pripade nesplacania nasleduje rovnaky postup-podanie na sud-platobny rozkaz-exekučne vymahanie dlžnej čiastky,nakladov na sudne konanie,pravne zastupenie a vzniknutej škody porušenim kupnopredajneho vztahu medzi predajcom,poskytovatelom uveru na nakup tovaru na splatky a zakaznikom,ktory prestal platit a tovar použival dalej....

Diky za reakci. No ale jen tak zabavit to asi nejde ne? Takze se to stejne musi dat na soud a na tu vec prijde exekuce, ne? A pak kdyby treba ze 100.000 byla polovina uhrazena, zbozi opotrebene melo dejme tomu hodnotu 85.000, by asi slo odecist skodu napr. 20.000 (dejme tomu) od toho co jiz bylo zaplaceno a zbytek - rozdil tj. 50.000 - (20.000 + 15.000) by pak obchodnik vracel zakaznikovi?

Nezabudaj na par veci,tovar nieje zakaznikov,pokial nezaplati celu dohodnutu cenu,obchod,ktory predava tovar na splatky ma obvykle zmluvu s nejakou splatkovou spoločnostou,ta v pripade neuhradenia dohodnutej sumy požiada o vratenie penazi obchod,ktoremu uhradi tovar miesto zakaznika,obchod bude požadovat vratenie tovaru,ktory už ovšem použivanim strati povodnu hodnotu,ale splatkovej spoločnosti musi vratit povodnu cenu vyrobku,splatkova spoločnost nedostane to,čo sa zakaznik zaviazal splatit splatkami,ale splatkova spoločnost musi z tej de facto požičky do konca kalendarneho mesiaca,v ktorom vznikla zmluva o splatkovom predaji uhradit štatu dane zo sumy,ktora predstavuje cenu vyrobku plus uroky,zakaznik neplati,tym vznikne vymahatelna škoda obchodu a splatkovej spoločnosti a to zakaznikovi-neplatičovi neprepači nikto....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru