Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno zabavitelný majetek

Ač jsem s výjimkou případů okradení tzv. "šmejdy" nebo lichváři přesvědčen, že si za dluhy a exekuce může dlužník sám svým nezodpovědným jednáním, je mi jasné, že moralizování moc nepomůže, takže:

- Jednak známe docela málo informací (výše dluhů, počet věřitelů a jejich povaha - banky, nebankovní společnosti, mobilní operátoři, soukromé osoby, atd atd.), takže je těžko stanovit zda se dá situace nějak řešit...

- Taky nevíme zda se o svá práva hlásil třeba jen jeden věřitel a zabavené věci na jeho uspokojení dostačují a proto exekutor nezabavil všechno. V tom případě se samozřejmě exekuce může opakovat. Samozřejmě exekutor nemůže zabavit věci nezbytné denní potřeby jako je třeba lednice, pračka atd. (samozřejmě televizi, mikrovlnku, rychlovarku atd. atd. ano), a pak věci jako třeba snubní prstenm, domácí zvíře a podobně.

Na základě informací které mám, bych Vám poradil následující. Zjistil bych si, které věřitele exekutor "zastupoval" a pokud ne všechny. tak je více než pravděpodobné, že se bude situace opakovat. Věci které Vám zbyly bych se snažil prodat sám, jelikož za ně dostanu rozhodně více, než za kolik je vydraží exekutor a snažil se situaci sám řešit. Opět jsme ale u nedostatku informací.

- Můžete zkusit nějaké bankovní domy apod. (ne licháře), kteří řeší "oddlužení" v rámci odkupu pohledávek a spojení v jednu (dá se to lépe hlídat a má člověk jen jednoho věřitele), ale funguje to tak nějak pouze jenom na začátku "spirály smrti", extrémi se takto řešit nedají.

- Předpokládám ale, že jde právě o klasický případ, kdy prostě dluhy narostly do rozměrů, kdy se z nynějšího příjmu splatit nedají a potom nejste pro žádný takovýto subjekt zajímavý. Takže bych obešel věřitele a snažil se situaci řešit: "Podívejte, mé (naše) příjmy jsou X, všechny dluhy jsou Y, po odečtení nezbytných výdajů na živobytí (mezi které nepatří poplatky za televizi, internet, koníčky atd., to si holt budete muset odpustit) nám zbývá tolik a tolik, chcí situaci řešit, navrhněte prosím nějaký splátkový kalendář, nebo jiné řešení, dost často pak odpouští úroky, nebo dokonce část dluhu apod, protože v případě uznání statutu osobního bankrotu by přišli o víc...

- Pokud toto nebude možné a věřitelé nebudou ochotni spolupracovat (většinou ale bývají, pokud jim nenabídnete 50kč měsíčně splátku na dluh 250tis) tak bych zvážil onen institut osobního bankrotu, který má ale svá pravidla a ne každý na něj dosáhne.

- Můžete se také obrátit na různé instituce jako "krotitelé dluhů" a já nevím jaké všeljaké sdružení, které se tímto zabývají a bezplatně poskytují poradenství.

Každopádně je třeba si uvědomit, že situaci nevyřešíte "schováváním" věcí před exekutorem, nebo fiktivní změnou trv. pobytu, toto jsou věci které nefungují a exekutoři na ně mají (díky bohu) páky. Bude to zřejmě stát dost obětí, vzdání se "přepichu" jako jsou koníčky, internet, televize atd. atd., ale situaci je třeba aktivně řešit. Ale jak říkám, neznám všechny informace...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny