Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno zabavitelný majetek

Zdravím, je to velice nepříjemné ale na každého může dojit a já nevím na koho se obrátit...:( abych ale přešel k věci an ezdržoval sentimentalitou... bydlím s matkou je mi 22 přišel k nám soudní vykonavatel a vymáhal dluhy mé matky a chtě nechtě polepil si pár věcí žlutýma samolepkama... dost jich tu nechal asi z dobré vůle nebo z litosti dost jich prostě nepolepil... mám na vás 2 otázky a to: pokud dojde k vykonu že přijdou stěhovaci atd... zda si mohou vzít nebo muže ještě exekutor narychlo zabavit další majetek... čeho si ti předchozí "nevšimli" další má otázka se možná někomu bude zdát netaktní a vyhybava ale není tomu tak.... dluhy by se platili ale má matka jich má tolik že sama + mojí studenstkou brigádní pomocí neni schopna hradit... nechce se tomu vyhybat ale ty penize prostě nejsou a ani nebudou... vše splacime jak se jen dá... ale tomuhle se jak se zdá vyhnout nedá... takže mě napadla jednoduchá věc... co kdyby si matka odhlásila trvalé bydliště a byt se přepsal na mě tedy bezdlužného člověka mohou sem přijít a pokoušet se něco zabavovat? předem děkuji všem za odpovědi....

Předmět Autor Datum
kdyby si matka odhlásila trvalé bydliště a byt se přepsal na mě tedy bezdlužného člověka mohou sem p…
Dale Cooper 28.01.2014 21:21
Dale Cooper
jasně to chapu, ja ani nepočitam že bychom se vyhnuli konkretně tomuhle vykonu... už se prostě stalo…
antichrist6666 28.01.2014 21:42
antichrist6666
Ač jsem s výjimkou případů okradení tzv. "šmejdy" nebo lichváři přesvědčen, že si za dluhy a exekuce…
Roker 29.01.2014 11:32
Roker
zdravím, hezký sloh ale zbytečný bohužel... internet potřebuji jak kvuli studiu tak kvuli praci našt…
antichrist6666 29.01.2014 12:51
antichrist6666
Tak na úvod, já vycházel z údajů, které jste poskytl a těch nebylo mnoho... Bohužel pro Vás, pokud s…
Roker 29.01.2014 15:21
Roker
jistě tak jsem to ani nemslel splacet se musí... každopadně to nejdep odle představ věřitelů tzn 3 v…
antichrist6666 29.01.2014 16:25
antichrist6666
Huh.. Dvě mega? V tom případě si zjistit podrobnosti o osobním bankrotu. Je ale dost možné, že nespl… poslední
JR_Ewing 30.01.2014 08:02
JR_Ewing

kdyby si matka odhlásila trvalé bydliště a byt se přepsal na mě tedy bezdlužného člověka mohou sem přijít a pokoušet se něco zabavovat? předem děkuji všem za odpovědi....

Na tohle už je pozdě, když tam byli. Hlavně - tohle by taky mohlo být posuzováno jako poškozování věřitele, tzn. vyhýbání se výkonu rozhodnutí. Přepis by byl účelový. Exekutoři navíc nejsou blbí, určitě tohle s pobytem na ně zkouší deset lidí do týdne.

jasně to chapu, ja ani nepočitam že bychom se vyhnuli konkretně tomuhle vykonu... už se prostě stalo a nedá se svitit par věci ubude... smaozřejmě dluh budeme splacet dál ale rád bych splacel po svém, podle monosti financí jednou víc tenhle dluh podruhý ten atd... ne že mi bude X věřitelu diktovat kdy a kolik přesně a podobně... to aby člověk ze stresu skočil z mostu.... proto mě zajimalo zda to má smysl vubec zkoušet dělat do budoucna... nedochazi k těmhle "navštěvam" často ale kdo ví kdy se to stane znova že? kdy nebude prace.. nebudou penize a podobně... konkretně k tomuhle vykonu mě zajimalo zda když sme přijdou mužou se pokoušet zabavit věci kterých si vykonavatelé předtím "nevšimli" napřiklad fritezu jsme měli ve skřini... nevšimli si a vzheldem k tomu že nalepil samolepku i na lampu za 3 kila tak se obavam aby mi nevzali i další věci... par jich tu i nechal umyslně i když je viděl ani doklady nepožadoval.... ptám se z opatrnosti zda mam všechny ty věci stěhovat do sklepa nebo mi to už nevezmou když tam neni samolepka?... takhle jsem sve dotazy myslel...

Ač jsem s výjimkou případů okradení tzv. "šmejdy" nebo lichváři přesvědčen, že si za dluhy a exekuce může dlužník sám svým nezodpovědným jednáním, je mi jasné, že moralizování moc nepomůže, takže:

- Jednak známe docela málo informací (výše dluhů, počet věřitelů a jejich povaha - banky, nebankovní společnosti, mobilní operátoři, soukromé osoby, atd atd.), takže je těžko stanovit zda se dá situace nějak řešit...

- Taky nevíme zda se o svá práva hlásil třeba jen jeden věřitel a zabavené věci na jeho uspokojení dostačují a proto exekutor nezabavil všechno. V tom případě se samozřejmě exekuce může opakovat. Samozřejmě exekutor nemůže zabavit věci nezbytné denní potřeby jako je třeba lednice, pračka atd. (samozřejmě televizi, mikrovlnku, rychlovarku atd. atd. ano), a pak věci jako třeba snubní prstenm, domácí zvíře a podobně.

Na základě informací které mám, bych Vám poradil následující. Zjistil bych si, které věřitele exekutor "zastupoval" a pokud ne všechny. tak je více než pravděpodobné, že se bude situace opakovat. Věci které Vám zbyly bych se snažil prodat sám, jelikož za ně dostanu rozhodně více, než za kolik je vydraží exekutor a snažil se situaci sám řešit. Opět jsme ale u nedostatku informací.

- Můžete zkusit nějaké bankovní domy apod. (ne licháře), kteří řeší "oddlužení" v rámci odkupu pohledávek a spojení v jednu (dá se to lépe hlídat a má člověk jen jednoho věřitele), ale funguje to tak nějak pouze jenom na začátku "spirály smrti", extrémi se takto řešit nedají.

- Předpokládám ale, že jde právě o klasický případ, kdy prostě dluhy narostly do rozměrů, kdy se z nynějšího příjmu splatit nedají a potom nejste pro žádný takovýto subjekt zajímavý. Takže bych obešel věřitele a snažil se situaci řešit: "Podívejte, mé (naše) příjmy jsou X, všechny dluhy jsou Y, po odečtení nezbytných výdajů na živobytí (mezi které nepatří poplatky za televizi, internet, koníčky atd., to si holt budete muset odpustit) nám zbývá tolik a tolik, chcí situaci řešit, navrhněte prosím nějaký splátkový kalendář, nebo jiné řešení, dost často pak odpouští úroky, nebo dokonce část dluhu apod, protože v případě uznání statutu osobního bankrotu by přišli o víc...

- Pokud toto nebude možné a věřitelé nebudou ochotni spolupracovat (většinou ale bývají, pokud jim nenabídnete 50kč měsíčně splátku na dluh 250tis) tak bych zvážil onen institut osobního bankrotu, který má ale svá pravidla a ne každý na něj dosáhne.

- Můžete se také obrátit na různé instituce jako "krotitelé dluhů" a já nevím jaké všeljaké sdružení, které se tímto zabývají a bezplatně poskytují poradenství.

Každopádně je třeba si uvědomit, že situaci nevyřešíte "schováváním" věcí před exekutorem, nebo fiktivní změnou trv. pobytu, toto jsou věci které nefungují a exekutoři na ně mají (díky bohu) páky. Bude to zřejmě stát dost obětí, vzdání se "přepichu" jako jsou koníčky, internet, televize atd. atd., ale situaci je třeba aktivně řešit. Ale jak říkám, neznám všechny informace...

zdravím, hezký sloh ale zbytečný bohužel... internet potřebuji jak kvuli studiu tak kvuli praci naštesti i koničkum všechny tyto možnosti byli zkušenyale s přijmu po odečteni najmu atd pro exekutory jsou tak 8 tisic a vzheldme k tomu že jsou tak 3 co měsíčně chtějí minimalně 4-5 000 tak to nelze... doteď se to prostě řešilo zpusobem jednomu 5 ostatnim 2... nastřidačku... chvili to vychazelo vic se nabidnout prostě neda leda bychom kradli nikdy nepopiram že si za to matka muže sama ale stalo se tudíž se tomu nejde vyhnout jinak než schováváním.... již jsem od kamaráda pravnika zjistil že odhlašeni trvaleho pobytu je nejlepší řešení... exekutor nemá právo provádět vykon na bytu kde ten člověk již nebydlí má však právo si to ověřit v osobních věcech atd... pro mě neni problem těch par věci co tu je schovat protože exekuce se předem hlásí -dikybohu- mužete si o mne myslet co chcete... ja jsme poctiví člověk své matce i když je hloupa chci pomoci ale nebudu celý život obvolavat exekutory a vsvětlovat neustale dokola proč tolik a proč ne... je to jejich prace to chapu take ale nedá se svitit vic peněz než dostuduji prostě nebude a mě tohle nebavi... a bát se o pračku starou 10 let? no prosím to snad neni nutné.... jak jste psla výše právě ty věci které si myslite že zabavit nemuže tak omyl.. může je to na jeho vlastním posouzení... pokud by mi ty věci vzali byl bych nucen znovu nezaplatit a pořídit novou pračku nebo zanovni každopadně by to byl dalši zbytečný vydaj.. exekucí se dluh zase navýší atd atd netřeba vysvětlovat ja se splaceni nebranim ale bude to tak jak chci ja je mi jedno jak na to nahliži věřitel banky maji peněz dost třiskat to z poměrně "chudých" lidí mi přijde jako sprostota ... jim to chybět nebude a přesto vyžadují minimalni častky které prostě dohromady dát nejde děkuji za pokus o radu ale uděláme to stím pobytem nejsou schopni přistoupit na moje podminky tak je prostě donutim...

Tak na úvod, já vycházel z údajů, které jste poskytl a těch nebylo mnoho... Bohužel pro Vás, pokud si matka změní trvalý pobyt, ale dál bude bydlet v bytě, nic se z exekutorovi strany nemění, může provádět exekuci dál, stačí důvodné podezření, že osoba povinná má na tom místě své věci. Notabene pokud už exekuce probíhá, tak se to bude brát jako poškozovaní věřitele, jak už psal kolega.
Samozřejmě exekutor může pochybit a nezřídka se tak i děje, ale to, že nesmí zabavit věci každodenní potřeby je prostě nezpochybnitelný fakt.

Nyní k problému, vy prostě nemáte páky jak je "donutit", buď budete žít společně s matkou v holobytě (kde nic není, ani exekutor nebere), bez věcí nezbytných k živobytí, jak jsem se již zmiňoval, nebo prostě budete čelit exekuci opakovaně.

Mám tedy několik dotazů:

- Proběhl už nějaký soud nebo tak? Případně s jakým výsledkem?
- Exekutor zastupuje všechny věřitele, nebo jenom část?
- Zkoušeli jste osobně obejít všechny věřitele s tím, že vám zbývá tolik a tolik (dle vašich slov 8tis, což se docela dá, bych řekl, ale zase neznám celkovou výši dluhu) a že je tolik a tolik věřitelů, zda se dá nějak domluvit a že máte ochotu situaci řešit?
- Zkoušeli jste se zajímat o institut osobního bankrotu? Případně nějaké poradny a združení o oddlužení?
- Kolik dělá celková výše všech dluhů co má/máte? 8tis je docela slušný měsíční obnos a možná by se našla banka, která by to refinancovala.

__________________________________________________ ____

Pod čarou jen poznámku. Ano, banka má peněz dost (sice jak která, jsou u nás i banky v červených číslech, ale to je na jinou debatu), ale nesmíte to přece brát tak, že to opravňuje někoho si půjčit a nesplácet. Notabene že banka se k tomu postaví tak, "my máme dost zisků, tak neplatiče řešit nebudeme". Tak to prostě nefunguje, proto je vaše mamka tam, kde je a nyní je třeba to střízlivě a rozumně řešit... To jen na tu poznámku o "třískání z chudých lidí"...

jistě tak jsem to ani nemslel splacet se musí... každopadně to nejdep odle představ věřitelů tzn 3 vypsané exekuce každý chce minimalni vklad 4-5k měsičně... (se všemi se osobně několikrát mluvilo) doteď jsme to dělal zpusobem 5 jednomu jedne měsíc zbytek rozdělit mezi další 2 a další měsic vystřidat... tím pádem každý z věřitelu dostal 2 ze 3 spaltkovich měsicu meně než polovični častku ... ale jinak to prostě nejde...

na pračku a ledničku si nalepili samolepky tak nevim... potom jsem mu volal a konkretně u pračky řešil jen zda v bytě žije "male ditě",,, nevím jak to je každopadně jsem to usmlouval na dohodu a nevzali si nic

stím že by is odhlasila bydliště samozeřjmě počitma že při podezření muže nahlednout do věcí... mam přitelkyni stejně velkou jako moje matka tudíš oblečení v bytě zustat muže .... doklady papiry se strči do sklepa jinak tu nic neni tudiž se těmhle problemum vyhnu a budu nadále splácet 5-2-2, 2-5-2, 2-2-5... dluhy se časem splatí a bude klid

soud nevím zda byl ja už byl postaven před hotovo věc... dluhy, platit...

celkova vyše všech? tak 2 miliony, pořešit se to musí s touhle splatkou se totiž nic spaltit nedá to by se platilo do smrti s běžným přijmem... jsou tu nějaky plany na podnikani aby se to zaplatilo naráz.... ale teď momentalně sme rád aspon za těch 8-10 tisic co mivame navic...

neberte mě špatně ale opatření stylem odhlasit se z bytu mi přijde nejlepší řešení... při sebemenšim problemu exekutor bude nucen komunikovat ne že po 2u měsicich menších splatkach přijde se samolepkama... timhle se tomu vyhnu samolepky si muže nechat... byt bude pravně muj věci vněm taky a nemusim nic dokladat ono tu beztak nic neni ale aby mi chtěl vzit židli a stolek... skleněné vazy.. pračku a ledničku to jsou pak další zbytečně vydaje....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru