Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Můžou mě vyhodit z bytu na ulici?

Dobrý den,
bydlím v nájemním bytě s bývalou přítelkyní (ano bývalou, ale vztah jsme ukončili po vzájemné dohodě v dobrém) a ona má nového přítele, se kterým si zažádala o obecní byt ve stejné obci. Jde o to, že současná smlouva je psaná na oba a je na dobu určitou do 31.3. a každý rok se vždy prodlužovala. Protože na obecním úřadě o situaci ví, předběžně navrhli řešení takové, že já bych ze současného bytu šel a bývalá se současným by tu zůstali. Jenže logicky nechtějí začínat nový život někde, kde se žil život někoho jiného. S tím tedy nesouhlasíme. A protože je to byt 2+1, tak mě samotného tady nechat nechtějí. Teď jde o to, co se může stát? Skončí smlouva a můžou nám ji bez udání důvodu neprodloužit? Já nemám kam jít, protože otec je alkoholik a se svými kamarády alkoholiky téměř zdevastovali rodinný dům, kde jsem dříve vyrůstal (vedení obce o tom ví). Bývalá k rodičům taky jít nemůže, protože tam si zařídila bydlení její sestra s přítelem a není tam tedy místo. Pokud tedy skončí smlouva, můžou ji neprodloužit a nechat mě v podstatě na ulici, nebo mi musí nabídnout náhradní byt? A co věci, které jsem pořídil do současného bytu (kuchyň, nábytek...), to tam budoucím nájemníkům musím nechat zadarmo?
Podotýkám, že jsem se nikdy nezpozdil nebo nevynechal platbu nájemného.

Děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
musíš si dát do pořádku tyto věci: "předběžně navrhli řešení takové, že já bych ze současného bytu…
TNT 10.02.2014 14:37
TNT
Já su s mojí ex zadobře a jsme přátelé, tak nevím, proč ji tady odsuzujete. A protože jsme zadobře,…
J.C. 10.02.2014 19:35
J.C.
Jen k té nájemní smlouvě - smlouva je uzavřena na dobu určitou a na její prodloužení není jakýkoli p…
Dale Cooper 10.02.2014 20:40
Dale Cooper
Smlouva končí a nikdo není povinen ti shánět byt. Tak se porozhlédni po inzerátech, ne? Do 31.3. čas…
xfgnjf 11.02.2014 00:29
xfgnjf
J.C, 1) nemusí Vám prodloužit nájemní smlouvu. 2) Nemusí Vám nabízet jiný dům 3)co jste si pořídl do…
milan.cukrar 19.02.2014 09:46
milan.cukrar
z jakyhokoli bytu,nejen na ulici,ale třeba i na samotě poslední
janoslav 21.02.2014 11:11
janoslav

musíš si dát do pořádku tyto věci:

"předběžně navrhli řešení takové, že já bych ze současného bytu šel a bývalá se současným by tu zůstali." - Kam bys jako šel? Podle zbytku vět to vypadá, že se nikam stěhovat nechceš, natož, že bys ukončil vztah. Smlouva končí a ty si jdeš svobodně kam chceš.

"jenže logicky nechtějí začínat nový život někde, kde se žil život někoho jiného. S tím tedy nesouhlasíme." - Proč se montuješ do života jiných? Nebo proč ti na nich tak záleží?

"Teď jde o to, co se může stát? Skončí smlouva a můžou nám ji bez udání důvodu neprodloužit?" Chlape, starej se, vem rozum do hrsti a s úřadem si to SÁM ZA SEBE vyříkej, vyjednávej možnosti, než to celý vezme do parády za tvými zády ex- a ty si POTOM budeš jen nadávat. Úřady nemusí mít byty k dispozici jak si pískneš.

Já su s mojí ex zadobře a jsme přátelé, tak nevím, proč ji tady odsuzujete. A protože jsme zadobře, tak je to taky důvod, proč jsem ji po rozchodu (opakuji, že jsme se na rozchodu dohodli, protože nám to prostě neklapalo) z bytu nevyhodil. Žádný vztah ukončovat nemusím, protože ten už je dávno ukončený.
Bylo mně jasné, že místo rady se tady někteří budou navážet do této situace, i když o ní nic neví. Úplně stejné, jak u nás na dědině, odsoudit, aniž víte, o co jde.

Jen k té nájemní smlouvě - smlouva je uzavřena na dobu určitou a na její prodloužení není jakýkoli právní nárok. Stejně tak její ukončení nezakládá pronajímateli jakoukoli povinnost hledat nebo zajišťovat nájemci náhradní bydlení.
Čili ano, pokud smlouva skončí a nebude prodloužena, je čistě váš problém, kde budete bydlet.

Smlouva končí a nikdo není povinen ti shánět byt. Tak se porozhlédni po inzerátech, ne? Do 31.3. času dost. Nábytek a vybavení si odstěhujte nebo ho prodejte. Nevím, proč byste jim ho tam měli zadarmo nechávat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru