Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sebeobrana proti policii

Ahoj, zrovna jsem koukal na záběry z demonstrací kde policajti zadržujou lidi, mlátí do nich a tak.
Kdyby se mi stalo že na mě naběhne parta policajtů aniž bych demonstroval nebo dělal cokoliv špatného, smím se bránit? Můžu použít například pepřový sprej jako sebeobranu proti veřejnému činiteli? Díky :)

Předmět Autor Datum
V případě zjevného excesu ANO, užívá se pojem nutná obrana. :)
Zydy 05.03.2014 22:14
Zydy
Pepř nebo kečup, něčím je postříkej. Taky je můžeš mlátit do bezvědomí, asi svého.
karel 05.03.2014 23:13
karel
pokud nebudeš dělat nic protiprávního, tak v civilizované zemi na tebe nikdo "nabíhat" nebude, a ty…
touchwood 06.03.2014 08:11
touchwood
Sebeobrana proti policajnemu zasahu de facto neexistuje,pokial prebieha policajny zasah,občan je boh…
audax 17.03.2014 13:35
audax
Nejlepší obrana je do Ruska nebo Číny nejezdit.
karel 17.03.2014 13:38
karel
použít můžeš, když tam bude sám. pokud ne je to slovo proti slovu a napadl si tak jako tak veřejného…
kamzl 17.03.2014 23:36
kamzl
to že je mlátěj je správné. Jedině demonstrant v bezvědomí je dobrý demonstrant.
Menfis_cz 18.03.2014 17:36
Menfis_cz
Tak pán možná myslí videa podobné tomuto. Ono je taková řekl bych "nová móda", vymyslet si zákon, na…
Roker 21.03.2014 13:41
Roker
Obcas zavidim americkym policajtom, kde sa s tym naozaj neseru a prehanaju to castokrat (nemyslim FB…
fleg 21.03.2014 19:18
fleg
suhlasim s posilenim pravomoci policie Obávám se, že se dočkáš...…
Dale Cooper 21.03.2014 21:40
Dale Cooper
A proc se toho "obavas"? poslední
Roker 22.03.2014 15:01
Roker

pokud nebudeš dělat nic protiprávního, tak v civilizované zemi na tebe nikdo "nabíhat" nebude, a ty se logicky nebudeš mít proč bránit. A pokud ano, máš pak možnost je žalovat. Jakýkoli odpor bude automaticky použit proti tobě jako bránění úřední osobě/veř. činiteli ve výkonu.

Ber to tak, že cajti jsou silová složka státu a do jejich kompetence patří např. právě "řízeně mlátit" (pokud vím, říká se tomu eufemisticky "donucovací prostředky") lidi v případě, že dělají něco, co koliduje s právním rámcem dané země a zároveň nereflektují výzvy k tomu, aby toho zanechali. Ty naopak máš možnost poznačit si služební číslo, které mlátivší povinně nosí a máš možnost žalovat stát za újmu, pokud ti nějaká vznikla z nepřiměřenosti nebo neoprávněnosti zásahu - to ovšem rozhoduje soud.

Podotýkám ale, že jsme v Česku, kde dnes u PČR slouží celkem rozumní lidé a zatím jsem spíše narazil na normální policajty se kterými se dá mluvit. Určitě to neprobíhá tak, že si jen tak jdeš po ulici a najednou k tobě přiběhnou tři mlátičky a začnou tě zpracovávat pendrekem nebo tonfou... Nežijeme v Rusku..

Sebeobrana proti policajnemu zasahu de facto neexistuje,pokial prebieha policajny zasah,občan je bohužial povinny ho strpiet a až nasledne može podat podnet na inšpekčne organy policie/ministerstva vnutra,pokial sa domnieva,že zasah bol neprimerany alebo neopravneny,akakolvek aktivna obrana voči policajtom počas prebiehajuceho zasahu je zakonom posudzovane ako marenie uradneho/policajneho vykonu a utok na verejneho činitela a policajt ma pravo priamo proti odporcovi použit dostupne donucovacie prostriedky......

použít můžeš, když tam bude sám. pokud ne je to slovo proti slovu a napadl si tak jako tak veřejného činitele při výkonu služby(je to to taky panák který plní rozkazy a v celku za nic nemůže,dělá jen svoji práci,jako ty když si ve fabrice) je to ohodnoceno nejen penězi z tvých zdrojů ale i tvojí svobodou , v krajním případě...protože jich je parta jak píšeš.

řešil bych to právní cestou ale moc nečekej.ten kdo jim dal tu práci/pravomoc je bude bránit a bude z toho akorát další titulek do novin.

fakt že jo, nejsme na ukrajině kde ty platfusáci policajtský radši poslouchaj na slovo partu degenů z Majdanu.

Tak pán možná myslí videa podobné tomuto. Ono je taková řekl bych "nová móda", vymyslet si zákon, například že dodávka, pokud jí dám za okno kus papíru, je petiční stánek a tudíž s ní můžu stát kdekoliv, takže v podstatě i kdybych na Václavák nacouval s kamionem, tak stačí papírek a je to rázem "petiční stánek". No a pak už stačí jen vytáhnout kamerku, příkladně "poučit" příchozí policii o "neznalosti zákona" a co nejvíc pištět, když proti mě zasáhnou, byť jsem neuposlechl asi 20ti výzev. Nakonec to dát na "jůtjůb" a jsem "hrdina národa"... Takových videí o "policejní brutalitě" je plný internet a divím se, že s tím někdo kompetentní něco nedělá (jedna význa, pokud neuposlechne, tak opakovaná, pokud ani pak ne, tak vodní dělo, obušky, tasery, minimálně na 48hod zadržovací cela a následně alespoň podmínka, jak je to běžné v civilizovaném světě...

Jinak se nám pak stává běžnou praxí třeba tohle (ta 3,14ča by taky zasloužila tonfou po rypáku a to bych ženu v životě neuhodil)

Obcas zavidim americkym policajtom, kde sa s tym naozaj neseru a prehanaju to castokrat (nemyslim FBI), ti nasi su ludom pre smiech a toto je krasna ukazka ludskej blbosti.
Ja osobne suhlasim s posilenim pravomoci policie, samozvanych vykladacov zakona a ustavy mam uz celkom dost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru