Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dluh na elektřině po zemřelém

V roce 2008 nám zemřel rodinný příslušník, kreý bydlel ve svém domě, který byl údajně odpojem od elektřiny. Dům (rujnu) jsme jako dědicové v roce 2010 přes realitku prodali. Minulý týden nám došel od Eonu dopis, že v roce 2012 prováděli v domě kontrolu odběru a při této zjistili, že na elektorměru je natočeno nějaké množství KWh a toto nyní po nás chtějí uhradit. Nevzpomenu si, jestli při prodeji byl v domě elektroměr, ale podle eonu asi ano. Žili jsme v domění, že dům je odpojený, protože nám to všichni říkali, zemřelý měl dluhy všude možně a elektřina v domě nešla. Chci se zeptat, jestli může eon toto po nás požadovat? Smlouva by měla být úmrtím ukončena a my nemáme povinnost obvolávat všechny firny v republice, jestli tam zemřelý neměl nějaký dluh. Já myslím, že eon má možnost u notáře který obstarával pozůstalost zažádat o obnovu dědického řízení a zde uplatňovat svoji pohledávku a to je asi tak vše. Děkuji za vaše názory případně rady.

Předmět Autor Datum
V roce 2010 jste dům prodali. E.On zjistil odběr v roce 2012. Vás se to netýká, nechť se E.On obrátí…
qdj 25.03.2014 13:17
qdj
Zmluva nezanika automaticky,tu musia odhlasit pozostali,resp.pravoplatni dediči,poskytovatel elektri…
audax 25.03.2014 19:19
audax
Není to už nějakou dobu daný zákonem, že dluhy dědí děti(pozůstalí)? s tou elektrikou to je dle mě…
kamzl 25.03.2014 20:18
kamzl
To plati už od čias ČSSR/ČSFR,že dediči dedia aj dlhy,to zostalo aj v pravnych predpisoch oboch novo…
audax 26.03.2014 12:19
audax
1. Nejste vlastníky objektu, tudíž neodpovídáte za současného vlastníka.§ 1475 (2) říká, že práva a…
Ara 27.03.2014 11:52
Ara
A to se tam ani neplatily žádné zálohy?I při nulovém odběru by se ale měly platit stálé měsíční plat… poslední
Karel04 27.03.2014 13:02
Karel04

Zmluva nezanika automaticky,tu musia odhlasit pozostali,resp.pravoplatni dediči,poskytovatel elektriny nieje povinny zistovat ,či ten,čo zmluvu o pripojeni žije,niekam odišiel zo zriadeneho miesta odberu atd....eon nema možnost nejakym sposobom otvorit dedičske konanie,on ma len podpisanu zmluvu o odbere elektriny a o zriadeni odberoveho miesta,dedičske konanie sa ich nijako netyka a pokial nikto po zomrelom takuto zmluvu nezruši,tak plati dalej,eon nema kompetencie ani dovod samovolne rušit platne zmluvy v mene nejakeho zakaznika,eon v pripade umrtia može na zaklade predloženia umrtneho listu zrušit alebo prepisat existujucu zmluvu na pravoplatneho dediča okamžite bez nutnosti využitia štandardnej vypovednej lehoty......

Není to už nějakou dobu daný zákonem, že dluhy dědí děti(pozůstalí)?

s tou elektrikou to je dle mě fakt tak jak je psáno výše, ten rozdíl by měl doplatit nový majitel(pak se možná soudit o náhradu škody) ale je v tom realitka která byla placená za to že tyhle kiksy buď novýmu majiteli sdělí a bude jednat o úpravu ceny nebo uvedení do pořádku.

což neudělala a vy jste je určitě o stavu věci informovali, takže jste z obliga.

To plati už od čias ČSSR/ČSFR,že dediči dedia aj dlhy,to zostalo aj v pravnych predpisoch oboch novovzniknutych samostatnych republikach......realitna kancelaria mala za povinnost zistit všetky taketo tarchy,ktorymi je nehnutelnost zatažena,zmluvu s eonom može totiž rozviazat len ten,kto zmluvu ako zriadovatel odberneho miesta uzavrel,v pripade umrtia len pravoplatny dedič po predloženi umrtneho listu alebo sudom poverena osoba,ktora je určena ako spravca pozostalosti,eon na taketo konanie nema kompetencie,nemože to robit svojvolne,to by sa mohlo stat,že niekto len tak zo srandy prepiše zmluvu na suseda a bude si uživat elektrinu zadarmo......pravoplatny dedič predloži na zakaznickom mieste umrtny list a rozhodnutie o dedičskom konani k nahliadnutiu a prepis ehna noveho majitela alebo zrušenie odberoveho miesta je za normalnych okolnosti prevedene okamžite,v pripade umrtia nieje eonom požadovana obvykla vypovedna lehota,ktora je v pripade bežnych domacnosti obvykle 30 dni,v pripade špecifickych zmluv alebo akciovych ponuk 90 dni...

1. Nejste vlastníky objektu, tudíž neodpovídáte za současného vlastníka.§ 1475 (2) říká, že práva a povinnosti vázané na osobu lze zahrnout do dědictví pouze uplatněny u orgánu veřejné moci.

2. Pokud by se jednalo o dluhy za vaším rodinným příslušníkem, jsou promlčeny (2 letá lhůta). Leda že by věřitel prokázal, že vás informoval, respektive získal uznání dluhu z vaší strany.
NOZ § 1475 (2) říká, že práva a povinnosti vázané na osobu lze zahrnout do dědictví pouze pokud jsou uplatněny u orgánu veřejné moci. Tím se myslí, že musí být přihlášeny do doby ukončení dědického řízení.

3. Nárok na obnovu dědického řízení má pouze účastník dědického řízení, a to Eon není.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru