Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dluh na elektřině po zemřelém

V roce 2008 nám zemřel rodinný příslušník, kreý bydlel ve svém domě, který byl údajně odpojem od elektřiny. Dům (rujnu) jsme jako dědicové v roce 2010 přes realitku prodali. Minulý týden nám došel od Eonu dopis, že v roce 2012 prováděli v domě kontrolu odběru a při této zjistili, že na elektorměru je natočeno nějaké množství KWh a toto nyní po nás chtějí uhradit. Nevzpomenu si, jestli při prodeji byl v domě elektroměr, ale podle eonu asi ano. Žili jsme v domění, že dům je odpojený, protože nám to všichni říkali, zemřelý měl dluhy všude možně a elektřina v domě nešla. Chci se zeptat, jestli může eon toto po nás požadovat? Smlouva by měla být úmrtím ukončena a my nemáme povinnost obvolávat všechny firny v republice, jestli tam zemřelý neměl nějaký dluh. Já myslím, že eon má možnost u notáře který obstarával pozůstalost zažádat o obnovu dědického řízení a zde uplatňovat svoji pohledávku a to je asi tak vše. Děkuji za vaše názory případně rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1. Nejste vlastníky objektu, tudíž neodpovídáte za současného vlastníka.§ 1475 (2) říká, že práva a… nový
Ara 27.03.2014 11:52
Ara
A to se tam ani neplatily žádné zálohy?I při nulovém odběru by se ale měly platit stálé měsíční plat… poslední
Karel04 27.03.2014 13:02
Karel04

1. Nejste vlastníky objektu, tudíž neodpovídáte za současného vlastníka.§ 1475 (2) říká, že práva a povinnosti vázané na osobu lze zahrnout do dědictví pouze uplatněny u orgánu veřejné moci.

2. Pokud by se jednalo o dluhy za vaším rodinným příslušníkem, jsou promlčeny (2 letá lhůta). Leda že by věřitel prokázal, že vás informoval, respektive získal uznání dluhu z vaší strany.
NOZ § 1475 (2) říká, že práva a povinnosti vázané na osobu lze zahrnout do dědictví pouze pokud jsou uplatněny u orgánu veřejné moci. Tím se myslí, že musí být přihlášeny do doby ukončení dědického řízení.

3. Nárok na obnovu dědického řízení má pouze účastník dědického řízení, a to Eon není.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru