Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zrušení objednávky

Dobry den, pracuji pro tiskarnu a omylem jsem zakaznikovi poslala polovicni cenu (cca o sto tisic nizsi) na jeho poptavku. Vsimla jsem si chyby az kdyz po e-mailu objednal. Objednavku jsem nepotvrdila, zavolala mu, omluvila se, vysvetlila pochybeni a on se ohani soudy. Napsala jsem mu pak e-mail s novou kalkulaci a s infem, ze mu objednavku nemuzu potvrdit. Co muzu jeste udelat? Je cesta zpet? dekuji moc za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, jsem toho názoru, že pokud nebyla finální objednávka potvrzena, může se zákazník třeba po…
Roker 06.05.2014 15:11
Roker
Dobry den, moc vam dekuji za odpoved. Zatim to dopadlo tak, ze se zakaznik dneska ozval, ze si brozu…
saša 2 06.05.2014 19:45
saša 2
Tak miru trestu k pochybeni musite zvazit sama, ale je fakt, ze za chyby se plati a melo by to tak b…
Roker 06.05.2014 20:57
Roker
Ovsem porad trvam na tom, ze NIKDO vas nemuze nutit prodelat a to ani soud S tím bych si až tak jis… poslední
Ara 07.05.2014 10:44
Ara

Dobrý den, jsem toho názoru, že pokud nebyla finální objednávka potvrzena, může se zákazník třeba postavit na hlavu, ale nic s tím neudělá. Druhá věc je, že i kdyby potvrzena byla, nikdo Vás nemůže nutit prodělat 100tis kč na základě chyby.
Ono podle nového OZ i při koupi na e-shopu už neplatí, že objednávka je validní až v okamžiku, kdy ji prodejce potvrdí, ale v okamžiku odeslání zákázníkem. Což teoreticky dává prostor "lovcům cenových chyb", ale rád uvidím první soudní precedens, kdy soud donutí na základě chyby v ceně (ceny se tvoří víceméně automaticky na základě XMLfeedů a nikdo není neomylný) a následného bezodkladného vysvětlení zákázníkovi, jak se věc má, prodávat se ztrátou. Což je v podstatě zase v rozporu s jiným zákonem o rovné soutěži (přesný paragraf nevím), ale je to ochrana před tím, aby silný hráč na trhu nemohl zničit konkurenci cenami dočasně pod nákupem, nebo za nákup.

Osobně bych mu sdělil, že jste chybovala, omlouváte se, ale nelze jít s cenou pod režijní náklady a navíc objednávka není definitivně potvrzena. Vůbec bych se nežinýroval připsat něco ve smyslu, že pokud má seriózní zájem o Vaše služby, jste ochotni mu udělat lepší cenovou nabídku, na základě této nemilé chyby z Vaší strany, případně přidat nějaký dárek atp. a že se budete těšit na oboustrannou spokojenost a spolupráci, ale nemůžete jeho spokojenost sponzorovat z vlastní kapsy, pokud toto očekává, tak o takového zákazníka nestojíte (pokud je toto samozřejmě ve Vaší kompetenci napsat). Obávám se však, že to nebude mít valného výsledku a zákazník se obrátí jinam, jak jsou nepoctiví prodejci, tak jsou i vychcaní zákazníci, ale já osobně takových neželím a rád je přenechám konkurenci, pokud někdo není schopen pochopit, že chybovat je lidské a z každé možnosti chce vytěžit maximum do své kapsy, lhostejno jak, tak to není nikdy dobrý obchodní partner ;-)

Dejte pak vědět, jak jste dopadla.

Dobry den, moc vam dekuji za odpoved. Zatim to dopadlo tak, ze se zakaznik dneska ozval, ze si brozuru vytiskne sam (je to majitel jine tiskarny, ktera ma mensi format stroje) ale ze by chtel abychom mu alespon vytiskli obalku na brozuru, protoze na jeho tiskovy stroj se nevejde. Po domluve s mym reditelem jsme na to pristoupili a ja platim naklady na vyrobu, coz je asi 5 tis. Jsem rada, ze to dopadlo aspon takhle a mam to z krku. Zakaznik tedy zvazil situaci a rozhodl se nevyuzit moji chyby a z nasi strany jsme mu poskytli jakoby ten darek. No a ja mam neco jako pokutu za chybu.
Jeste jednou dekuju za pomoc.

Tak miru trestu k pochybeni musite zvazit sama, ale je fakt, ze za chyby se plati a melo by to tak byt... (nic proti Vam ;-))
Ovsem porad trvam na tom, ze NIKDO vas nemuze nutit prodelat a to ani soud. Samozrejme zalezi na posouzeni, zda se jedna o jednarazovy omyl, nebo opakujici se umysl oklamat zakaznika. Zda jste o chybné cene ihned informovali atd. atd. atd. Je toho vic. Ale ani soud, ani nikdo jiny Vam nerekne, "preklepla jste se, prodelejte".
Tak hlavne ze se to vyresilo ;-)

Ovsem porad trvam na tom, ze NIKDO vas nemuze nutit prodelat a to ani soud

S tím bych si až tak jist nebyl. NOZ je postaven na zásadě římského práva Pacta sunt servanda - Smlouvy musí být dodržovány. Nějak jsem v paragrafech nenašel možnost jednostranně odstoupit od smlouvy na základě nabídky (tím netvrdím, že ta zmiňovaná kalkulace měla náležitosti dle zákona). Podle § 1765 je možné, pokud se změní podstatně podmínky, znovu jednat o ceně. Ale pouze tehdy, jak praví zákon:

prokáže-li, že změnu nemohla rozumně předpokládat ani ovlivnit a že skutečnost nastala až po uzavření smlouvy

Osobně jsem rád, že to dopadlo jak dopadlo, pokud ten člověk se oháněl soudem, byla na místě obava, že by opravdu trval na plnění (ačkoliv sám rád uznávám, že je to na palici, splést se může přece každý).

Osobně bych každému vřele doporučil, aby k podobné kalkulaci, cenovému návrhu, či jak to jinak nazvat, přidal text že osoba/firma si vyhrazuje právo nabídku jednostranně odvolat (§ 1738.1).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru