Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Začátek pracovního života

Dobrý večer,
dostávám se do pro mě důležité části života a to osamostatnění se. Mám ale pár otázek, na které jsem nedokázal dohledat odpovědi.
Jsem z Olomouckého kraje, pracovat mám zatím v plánu v Královéhradeckém kraji.

Moje plány jsou takové: 2 měsíce práce šetřit tzn.(bydlení v autě/stanu, kupování jen toho nejnutnějšího) za 2 měsíce mi dojdou peníze co jsem měl na spoření+budu mít uspořené nějaké peníze, až potom bych se chtěl přestěhoval někam do nájmu.
Otázka zní, je někde problém, ať už na straně zaměstnavatele nebo u mě, pokud budu mít trvalé bydliště v Olomouckém kraji, ale zaměstnán na HPP budu v Královéhradeckém kraji a změním si trvalé bydliště nejdřív až po 2 měsících?

Děkuji moc předem za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Můžeš mít trvalé bydliště kde chceš, to s místem práce vůbec nesouvisí. Ale nějak nerozumím tvému po…
Wikan 10.06.2014 21:48
Wikan
Asi si to špatně pochopil, právě na kauci na bydlení, vybavení apod.. budu ty 2 měsíce šetřit. Ty pr…
sezam20 10.06.2014 22:05
sezam20
Dobre von:-D poslední
kamzl 16.06.2014 22:03
kamzl
...pracovat mám zatím v plánu v Královéhradeckém kraji... Práci už máš jistou nebo si ji tam teprve…
Yarda 11.06.2014 08:23
Yarda
Víceméně už jistou. Jsme domluveni, že od pondělí bych nastoupil.
sezam20 11.06.2014 11:14
sezam20
Ještě otázka, mám ještě až do konce září status studenta. Pokud budu ted zaměstnán a náhodou se něco…
sezam20 11.06.2014 16:01
sezam20
Kdy status stzudenta zaniká: Dosažením 26. roku věku Úspěšným absolvováním školy - za absolventy S…
Hanyse.k 11.06.2014 20:52
Hanyse.k
jinak trvalé bydliště je důležité jen k vyřizování důležitých úředních dokumentů, není nutné ho měni…
TNT 11.06.2014 21:24
TNT
hmm díky za odpovědi. Nakonec jsem nějak povolil z mého plánu. Byla by škoda se okrást o poslední pr…
sezam20 11.06.2014 21:45
sezam20

Můžeš mít trvalé bydliště kde chceš, to s místem práce vůbec nesouvisí.
Ale nějak nerozumím tvému postupu. Chceš si nejdřív vyčerpat všechny peníze, které máš, a až potom si shánět bydlení? Z čeho např. zaplatíš kauci na byt?

Asi si to špatně pochopil, právě na kauci na bydlení, vybavení apod.. budu ty 2 měsíce šetřit.
Ty první 2 měsíce jsem si vypočítal že utratím cca 3000 měsíčně - za potraviny, naftu apod.... Zbytek právě vše ušetřím až na tu kauci, vybavení. Samozřejmě sebou budu mít další peníze na "co kdyby", ale né tolik peněz abych za ně zaplatil kauci a nájem. Takže pokud se chci odstěhovat už teď tak budu muset přebývat v tom autě/stanu. Vadit mi to nebude byl jsem nato zvyklý prostanoval jsem spoustu prázdnin :) Beru to jako dobrodružství a zároveň naspoření financí.

Ještě otázka, mám ještě až do konce září status studenta. Pokud budu ted zaměstnán a náhodou se něco pokazí a budu muset práci opustit zustane mi status studenta? Nebo se tím že jsem byl už v práci tento status zruší a budu muset na pracovní úřad.

Kdy status stzudenta zaniká:

Dosažením 26. roku věku

Úspěšným absolvováním školy - za absolventy SŠ a VOŠ hradí pojištění stát do konce prázdnin (31.8.), u VOŠ s 3,5letým programem a absolutoriem v lednu je pojištění hrazeno do ledna, u VŠ měsíc po závěrečných státních zkouškách. Pokud ale celý měsíc vykonáváte výdělečnou činnost nebo pobíráte podporu a nestanete se v témže roce studentem VŠ, ztrácíte status studenta.

Opravné termíny maturity a absolutoria - u opravných termínů (maturita, absolutorium) je student považován za nezaopatřené dítě do 31.8. U náhradního termínu, kde student ze zdravotních důvodů nevykonal zkoušku v řádném termínu, trvá status studenta až do dne vykonání zkoušky.

Zanechání studia VŠ, SŠ nebo VOŠ - ztrácíte status studenta dnem, kdy bylo doručeno písemné prohlášení o zanechání studia, u SŠ i VOŠ může jít o pozdější datum, které je uvedeno v písemném prohlášení

Vyloučení ze studia VŠ (za podvodné jednání při přijímání ke studiu a disciplinární přestupky) - studentem přestáváte být dnem, kdy rozhodnutí o vyloučení ze studia nabylo právní moci

Vyloučení ze studia SŠ - pokud 5 vyučovacích dnů chybíte bez řádné omluvy (týká se studentů s ukončenou povinnou školní docházkou), vyzve ředitel vás nebo zákonného zástupce k doložení důvodu, jestliže do 10 dnů od doručení nenastoupíte nebo nedodáte omluvu, dle zákona jste posledním dnem lhůty zanechali studia

Vyloučení ze studia VOŠ - pokud 20 vyučovacích dní chybíte bez řádné omluvy, vyzve vás ředitel písemně k doložení důvodu, pokud do 3 týdnů od doručení výzvy nenastoupíte nebo nedodáte omluvu, má se za to, že posledním dnem lhůty zanecháváte studia

jinak trvalé bydliště je důležité jen k vyřizování důležitých úředních dokumentů, není nutné ho měnit kvůli práci

změna trvalého pobytu je MEGA opruz, protože to lze jen se souhlasem majitele nemovitosti, a ten se obvykle nedává, proč by to dělal, že? a přihlášení na město je taky opruz.......změnit trvalý pobyt na městský úřad obnáší odhlásení současným majitelem nemovitosti, přepíše se to, ale na stejné město a co vím tak změna trvalého pobytu na úřadě mězi městy je věc pro supermana s pořádnou vyřídilkou - obvykle se to řeší získáním trvalého bydliště v konkrétním městě a jen na chvíli, jenže je to o důvěře a tu kde získat? je to s nulovou šancí si někoho sehnat. A o praktikách jak vypéct majitele nemovitosti je ilegální téma.

http://www.weblog.rider.cz/articles/263-uredne-bez domovcem-trvale-bydliste-proc-ho-mit-a-proc-ne

hmm díky za odpovědi. Nakonec jsem nějak povolil z mého plánu. Byla by škoda se okrást o poslední prázdniny. Pak bych toho určitě litoval. A navíc budou v kapse nějaké finance na ten start. Tak to bude pohodlnější.
Celkem zajímavý článek, že pokud nebudu mít trvalé bydliště tak musím vrátit občanku a prokazovat se jen řidičákem a pasem. To jsem nevěděl, že to takto jde.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru