Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odstoupení od rezervační smlouvy při prodeji bytu

Dobrý den.

Mám takový dotaz. Prodával jsem byt a byla podepsána rezervační smlouva a zaplacená rezervační záloha, ve smlouvě bylo uvedené, že do doby až se bude schválena žádost, kterou jsem podal na stavební úřad jenom tehdy budou moci přejít vlastnická práva ke kupujícímu a bude se pokračovat ve vyřízení prodeje bytu. Za 2 měsíce (v průběhu zpracování mé žádosti na stavebním úřadě) jsem rozhodl byt neprodávat byt a ustoupit od smlouvy a vrátit peníze zpátky kupujícímu včetně poplatku za odhad bytu pro hypotéku, morální kompenzace a případně za služby poradců, kteří pomáhali hypotéku vyřídit. Prodával byt jsem přes realitní kancelář a nemám s nimi podepsanou žádnou smlouvu. Když kancelář zjistila, že prodávat svůj byt už nechci, tak mi poslali takový dopis:

"Informovali jste nás, že jste se rozhodli hrubým způsobem porušit svoje smluvní závazky. Dohodli jste se s budoucí kupující, že jí prodáte byt v ________ a pozemek, přijali jste na to zálohu a zavázali se uzavřit kupní smlouvu nejpozději do 31.7. 2014. Zároveň jste se dohodli s námi, že nám vyplatíte náhradu za naši práci pro Vás při obsarání kupujících. Za dobu cca jednoho roku kdy jsme byt inzerovali a nabízeli jak v Česku tak zahraničí, jsme Vám přivedli několik kupujících.
Dáváme Vám lhůtu 4 pracovních dnů, abyste nám sdělili kdy a kde podepíšete smlouvu o prodeji. Pokud ji podepsat nehodláte, jak jste informovali budoucí kupující i nás, uhraďte ve stejné lhůtě naše náklady a ušlý zisk ve výši 102 000 Kč ve smyslu nového občanského zákoníku a jeho ustanovení o tom, že při neuzavření domluvené dohody uhradí ten kdo to způsobil, nejenom náklady ale i ušlý zisk.
Zároveň na Vás podá budoucí kupující trestní oznámení a bude požadovat rovněž úhradu nákladů a ušlého zisku. Jeho přesnou výši vyčíslí (právníci, daňoví poradci, finanční poradci, platba nájmu za byt ve kterém by už neměla bydlet)."

Bude mít na to realitka právo?

Prosím o poskytnutí rady a děkuji předem

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mezi kým je podepsaná rezervační smlouva? Na realitku bych kašlala, vůbec bych nereagovala. S kupuj…
ftzhe 18.06.2014 19:53
ftzhe
rezervační smlouva mezi mnou a kupujícím, o realitce nic tam není napsáno. Kolik může vyžadovat kupu…
Stanislav 19.06.2014 00:58
Stanislav
kolik muze vyzadovat navic? je to tu nekde vse uz psano: Pokud v ty smlouve(smlouve budouci) co jst… poslední
kamzl 19.06.2014 20:42
kamzl

Mezi kým je podepsaná rezervační smlouva?

Na realitku bych kašlala, vůbec bych nereagovala. S kupujícím bych se domluvila - říkáte, že jste ochotný jim zaplatit něco navíc, takže nevidím důvod, proč by měl dělat cavyky. Nechte si ale všechno podepsat, možná připravit od právníka - že jako odškodnění za neuskutečněnou koupit platíte kupujícímu tolik a tolik.

kolik muze vyzadovat navic?

je to tu nekde vse uz psano: Pokud v ty smlouve(smlouve budouci) co jste s potencionalnim kupujicim uzaviral neni nic o sankcich pri odstoupeni nemuze chtit nic vic nez to co jste si od nej vzal jako zalohu ci co.

Jestli mu navic nabizite neco navic muze byt rad... penize(nebo naturalie apod) sebrat podat si ruce a nashledanou.

A nepozadal ten budouci kupujici treba realitku sam o pomoc -zastupovani pri prodeji?Nedal jim nejakou plnou moc aby ho zastupovali?Pak bych nejakej ten jejich cajk co poslali i chapal...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru