Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zadržování nezloděje ochrankou supermarketu

Byl jsem zadržen ochrankou supermarketu, která se mi chtěla hrabat ve věcech, protože jim cosi kdesi píplo, což jsem samozřejmě odmítl (narozdíl od nich totiž nekradu) a musel jsem se osvobodit zavoláním policie. Samozřejmě se mi to nelíbí, celá věc mi byla nepříjemná a chci se nějak kompenzovat. Co byste doporučili?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
https://www.securityagencies.cz/clanek/jake-pravomoci-a-opravneni-maji-pracovnici-bezpecnostnich-slu…
yYy 09.12.2023 20:37
yYy
Hm, a co reagovat úplně jinak? Pokud by se to stalo mně a ochranka mě vyzvala (protože "pípám"), ať…
L-Core 12.12.2023 09:32
L-Core
Pokud člověk pípá, je to jednoduché, to se prostě najde ta věc, která pípá, většinou je to něco, co…
ml1 13.12.2023 13:26
ml1
Pípanie pri tej "bráne" môže byť nielen od "nezaplateného" tovaru, neodstráneného "bezpečnsotného za… poslední
yYy 16.12.2023 11:34
yYy

https://www.securityagencies.cz/clanek/jake-pravomoci-a-opravneni-maji-pracovnici-bezpecnostnich-sluzeb
Zadržať môže, ak pristihne pri čine, ale ihneď po čine. Musí však ihneď povolať štátnu políciu. Hrabať sa a konať kontroly BEZ súhlasu dotknutej osoby - na to NEMAJÚ právo. Ak by to vykonali, môže sa to neskôr považovať aj ako pokus o krádež zo strany SBS.
§ 76 odst. 2 a § 83b odst. 1 a 4 - zák. č. 141/1961 Sb.

Ďalej - pokiaľ sa nič nezistí a si zadržaný len na subjektívnom rozhodnutí SBS - môžeš na SBS podať žalobu pre obmedzovanie osobnej slobody.

Hm, a co reagovat úplně jinak? Pokud by se to stalo mně a ochranka mě vyzvala (protože "pípám"), ať to vyřešíme, ať ukážu tašku, neměl bych s tím vůbec žádný problém - a tašku ukázal. Proč dělat problémy jim a nakonec i sobě, proč ztrácet čas (než se vše s policií vyřeší, minimálně hodina v čudu)?

Osobní kontroly na hranicích za minulého režimu, to bylo jinačí, to by dnes mnozí docela koukali :-p

Pokud člověk pípá, je to jednoduché, to se prostě najde ta věc, která pípá, většinou je to něco, co ani neprodávají (nebo něco špatně deaktivovavé z aktuálního nákupu), takže řešení jednoduché. Naštěstí to většinou pípá i při příchodu, ale už jsem zažil takovou situaci, že zřejmě špatně deaktivovaný rezonanční obvod (neúplně propálený s občasným kontaktem) pípal jen někdy (prošel jsem pětkrát a pípalo to třeba jen jednou).
Horší je, když nějakej gastarbeiter, co neumí ani česky (a já zase neumím rusky ani ukrajinsky) má pocit, že jste něco ukradnul (jak jsem pochopil, nelíbilo se mu, že si připravuju peněženku s předstihem). Nutno říct, že od té doby už vytahuju peněženku až opravdu po navázání očního kontaktu s pokladní. V případě nějakých keců (to jsou ti chlapi, stojí čtvrt hodiny ve frontě, ale peněženku tahají až když mají platit) řeknu, že bych se nerad zase dostal do podezření, že si chci něco odnést bez placení (a pokud je to v tom obchodě, kde se to stalo tak dodám: jako minule).

Pípanie pri tej "bráne" môže byť nielen od "nezaplateného" tovaru, neodstráneného "bezpečnsotného zariadenia, ale niekedy aj celkom prozaicky - brána zblbne. A potom je to schválnosť od chmatákov. Ja som raz "zapípal" - v taške boli len 4 druhy tovaru, takže som ich ukázal - problém som s tým nemal. A predsa som znova pípal. Prešiel som sám - nič, prešiel som s taškou - nič, prešiel som s vozíkom - píííííííp. Ten prúžok totiž nejaký chmaták odlepil, hodil na zem a ja som ho "nabral" kolieskami - a samozrejme, že som pípal :-). No a SBS ma už nechala tak a začali prezerať kamery.... Všetko sa môže stať. Ale obsah som mu ukazoval ja sám, on (SBS) sa mojej tašky ani len nedotkol!!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru