Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pomoc člověku

Dobrý den,
v rychlosti popišu situaci. Je nám 14 let, jdeme po chodníku a najednou postarší pán asi 60 let přes mřížku v okně začal něco povídat. Po nějaké té konverzaci, byl hodně zmatený, ale vypadlo z něho, že se nemůže dostat z bytu ven, byl značně vyčerpány, bál jsem se, že tam umře, což i říkal. Na balkóně jsem zavolal paní, vysvětlil ji o co jde, ona, že pošle syna, asi někdo starší, ji samotné bylo tak 50.Poté vyšel pan, možná to byl ten syn. Tak se s ním bavil, a zjistil, že chce doktora. Po nějaké době jsme pochopili, že převzal tu pomoc ten pán z baráku. Tak jsme se omluvili, že jestli nás nebude potřeba, jestli můžeme jít pryč. On, že jo. Otázka zní, může mě někdo trestat, za to, že jsem neprivolal nějakou oficiální záchranu, nikdy v životě jsem nic takového nezazil, a bál jsem se vytvořit závazek na své jméno tím, že zavolám

Předmět Autor Datum
veď si v podstate pomoc zabezpečil tým,že si skontaktoval dotyčnú pani,ešte niesi trestnoprávne zodp… nový
audax 15.07.2014 07:37
audax
Děkuji za odpověď nový
Aldorann 15.07.2014 09:38
Aldorann
nevím co má být závazek na své jméno, ale pokud jde o kontaktování linky zachranných složek, tak nev… nový
Zzzz 15.07.2014 10:49
Zzzz
Myslím, že těch co se bojí vytvořit závazek na své jméno tím že někomu pomohou je, Bohu žel, mezi ná… nový
Yarda 15.07.2014 12:35
Yarda
Jde o to, že jasně, všude vidíš, pokud člověk zkolabuje na chodníku, není co řešit volám. Ale co tak… nový
Aldorann 15.07.2014 20:17
Aldorann
Tak to se neboj, pokud by operátor usoudil, že výjezd není potřeba, tak záchranka nepřijede. Placení… nový
Wikan 15.07.2014 20:36
Wikan
Děkuji nový
Aldorann 15.07.2014 21:19
Aldorann
Jinak ti mohu říci, že jsi prošvihnul příležitost vyzkoušet si, jaké to je, když se naostro volá na… nový
Yarda 16.07.2014 07:21
Yarda
Mrzí mě, že jsem nezavolal, čím víc nad tím přemýšlím tím je to logičtější, tak snad příště. Moc děk… nový
Aldorann 16.07.2014 10:04
Aldorann
Tak jde spíš o to jak dlouho ti trvalo někoho sehnat, protože to váhání by třeba ten život stát mohl… nový
aladinvino5 27.03.2021 12:21
aladinvino5
i když to chápu v tvém věku. -Téma je z roku 2014, takže autorovi je dnes už 21 let.… nový
Karel04 27.03.2021 13:32
Karel04
Aha to jsem se nevšiml poslední
aladinvino5 28.03.2021 13:18
aladinvino5
Až u té nehody policii, zapsali si mne jako svědka - dobrá zkušenost, pokud se volá rovnou záchranka… nový
Zdoter 16.07.2014 20:30
Zdoter
To byla moje zkušenost. A říkal to ten saniťák co přijel. Možná, že teď už je to jinak. A tehdy ješt… nový
Yarda 16.07.2014 21:15
Yarda
Na tohle jsem náhodou padnul když jsem hledal něco jiného. Taky už se mi stalo, že jsem zpovzdálí vi… nový
Yarda 27.03.2021 07:09
Yarda

veď si v podstate pomoc zabezpečil tým,že si skontaktoval dotyčnú pani,ešte niesi trestnoprávne zodpovedný,takže Ti ani nehrozí nejaký trest,spravil si to,čo sa od dieťaťa očakáva,privolal si na pomoc dospelého človeka a neutiekol si....

Jde o to, že jasně, všude vidíš, pokud člověk zkolabuje na chodníku, není co řešit volám. Ale co takovéhle situace, není jasné, jestli už je to vhodné na zavolání, aby tam nepřijela záchranka, s tím, že jako dobře, ať jim zaplatím výjezd, že tady nic nezmůžou, protože nejsou zámečníci

Jinak ti mohu říci, že jsi prošvihnul příležitost vyzkoušet si, jaké to je, když se naostro volá na tísňovou linku - to je člověk ve stresu, než vykoktá, proč volá, odkud volá...
Já jsem z mobilu volal na tísňovou linku zatím čtyřikrát, jednou nějaká paní měla epileptický záchvat, jednou jednu paní porazilo auto (a to nestříkala krev, neválely se končetiny v okruhu deseti metrů), to přijela záchranka a ty paní si odvezla. Jednou bylo na dálnici spadlé jízdní kolo, jednou na parkovišti začalo doutnat auto, to mi řekli, že už o tom vědí.
Ale nikdy se nepokoušeli zjišťovat, kdo jsem (to mám tarif twist, víceméně anonymní), ani, když jsem volal, ani když dojela záchranka, říkal jsem, že jsem je volal já, ale nezajímalo je to. Až u té nehody policii, zapsali si mne jako svědka - dobrá zkušenost, pokud se volá rovnou záchranka, tak oni policii nevolají, to jim musel volat ten řidič co od nehody neujel.
A taky jsem zažil, že paní na chodníku špatně šlápla, zlomila si nohu, jeden starý pán se u ní zastavil a žádal kolemjdoucí, aby z jeho mobilu zavolali záchranku, že on má ten mobil nový a ještě to neumí. Ale všichni raději vzali nohy na ramena, aby nevytvořili závazek na své jméno.
Aspoň, že jsi o tom někomu řekl i když nevíš, jak se ti dotyční zachovali, jestli třeba nešli ten byt vykrást. Já bych asi volal na 112, aby se tam rozhodli, jestli pošlou rovnou záchranku nebo nejbližší strážníky.

Tak jde spíš o to jak dlouho ti trvalo někoho sehnat, protože to váhání by třeba ten život stát mohlo, než oni pak ještě zavolají pomoc atp.. Určitě se neboj zavolat sám, i když to chápu v tvém věku. Budeš spiš za hrdinu, než řešit problémy. Taky to mohl být nějaký pedofil co lákal do sklepy děti, což mě napadlo první než jsem dočetl celý tvůj post. Tak záleží na situaci, dobře že o tom vědělo víc lidí a nešli jste mu třeba pomoct samy.

Až u té nehody policii, zapsali si mne jako svědka - dobrá zkušenost, pokud se volá rovnou záchranka, tak oni policii nevolají, to jim musel volat ten řidič co od nehody neujel.

Tak v tomhle se pleteš. Cca 3 měsíce zpět jsem volal záchranku k dopravní nehodě ( starší pán podcenil šterk v zatáčce z kopce a políbil strom) a v závěsu za sanitkou dojeli jak hasiči tak policajti. A to jsem volal jen rychlou.

Na tohle jsem náhodou padnul když jsem hledal něco jiného.
Taky už se mi stalo, že jsem zpovzdálí viděl, jak se dva ci.. tedy pánové perou, usoudil jsem, že by mohlo jít o život a volal jsem cajty.
Když jsem pak podával vysvětlení bylo mi řečeno, že jsem byl mezi prvními kdo volal, ale že poblíž byla dívenka co si to natáčela na mobil. Možná už jsem tu o tom psal.
Ale je potřeba si to připomínat, pokud se někdo octne v nějaké nestandardní situaci, nesmí si říkat: "Někdo by měl zavolat", ale: "JÁ MUSÍM ZAVOLAT".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru