Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Urbanizace sukromého pozemku

Zdravim,

stal se dnes případ že po odstranění černé stavby a zaplacení pokuty a po kontrole- zřejmě na udání- pracovnice stavebního úřadu nařídila jaksi dodatečně odstranit tůje(tisy) cca 20 let staré z obecního pozemku, jenž tam byly vysázeny v době výstavby černé stavby.

V rozhodnutí jest uvedena jen demolice nezkoulaudovajné stavby a určená pokuta za její výstavbu ale nic o těch tisech se tam nepíše.

Je chyba na straně St. úřadu a následném zkoušení(buzeraci) odstranit jeho chybu na náklady jiného?

Nebo je St. úřad oprávněn i když udělal kontrolu odstranění černé stavby-podpořené navíc tučnou pokutou-žádat odstranění výše zmíněných stromů opět na náklady jiné než obecní a žádat další pokutu?

Logicky bych se s tou káčou nebavil ,jel na okres a jednoduše jí obešel ale nevím zda bych si ještě nepřitížil, i když za ten pocit že už o ní a těch jejich kumpánech budou vědět výš bych si i .připlatil.

Předmět Autor Datum
Moc tomu nerozumím. Čí je pozemek? Obce? Tak bodejť, že by se měly stromy odstranit na náklady toho,…
Dale Cooper 01.08.2014 21:57
Dale Cooper
prostě jednalo se o plotˇ-bránu- kterej kdysi někdo postavil a tím zároveň zabral kus obecního majet…
kamzl 01.08.2014 22:47
kamzl
Stromy byly uvnitř nebo zvenčí plotu?Pokud zvenku,tak je tam kdysi asi zasadil"neznámý pachatel" a n…
Karel04 02.08.2014 00:24
Karel04
Byly-jsou - ze vnitř. Taky jsme to chtěli skácet, hned pak zavolat ochranáře a svýst to na tu pindu…
kamzl 02.08.2014 10:08
kamzl
Stromy se kácí zpravidla v době jejich vegetativního klidu. T.j. od listopadu do března (pokud nehro…
Ara 02.08.2014 16:51
Ara
Už jsem psal ochranářům, jsem zvědav jestli se to hne. Nařídil to protože viz asi co jsem psal níže…
kamzl 02.08.2014 20:50
kamzl
Pokuta 15 000,- je pálka.Pořád mi není jasný její důvod... Stavební úřad musel vydat písemné stanovi…
Ara 02.08.2014 21:49
Ara
Právě že to odvolání jsme taky zvažovali, jenže na okrese to sou ještě větší mafiáni, neměli jsme s…
kamzl 03.08.2014 10:09
kamzl
Za černou stavbu,jako takovou, žádná pokuta není. Pouze za přestupek stavby, ale ten je po 3 letech…
Ara 03.08.2014 12:11
Ara
Ja bych rekl ze Ty se bavis o případů černé stavby na vlastním pozemku, ale kamzluv problém je ze st…
Roker 03.08.2014 13:53
Roker
Jsou to 2 věci. Doopravdy nešlo o černou stavbu, ale neoprávněnou stavbu. Dle NOZ, na rozdíl od před…
Ara 03.08.2014 15:32
Ara
Jak velké jsou ty tisy? Mám dojem, že na kácení neovocných stromů (snad i na vlastním pozemku) jsou…
Yarda 02.08.2014 18:28
Yarda
moc na ty fotce nejsou moc vidět, ale maj něco přes 2.5m a je jich 15 -černý rámeček -pak ještě ten…
kamzl 02.08.2014 20:37
kamzl
Přišel jsem na jednoduchý řešení... ...bouchnu lahváče, pustim si Královu přízeň, kouknu na pěkný b… poslední
kamzl 03.08.2014 17:52
kamzl

prostě jednalo se o plotˇ-bránu- kterej kdysi někdo postavil a tím zároveň zabral kus obecního majetku, ten plout s bránou byl odstraněnej a dostali jsme pokutu i za ten černej zábor.

dnes přšla pinda ze st. úřadu a nařídila odstanit i tisy které v podstatě lemovali ten "černej plot s bránou" navíc zase s tim že za to bude další pokuta.

Nechápu proč při kontrole, jestli nějaká vůbec byla, nenařídila odstranit i ty stromy s tim plotem a bránou a nedal pokutu najednou za jedno a po x týdnech příjde s timhle řešením.

S odstraněním stromů by nebyl problem.blíží se zima-dříví je potřeba-ale jde o princip.

Stromy byly uvnitř nebo zvenčí plotu?Pokud zvenku,tak je tam kdysi asi zasadil"neznámý pachatel" a ne vy.A jestli trvají na pokácení stromů,tak myslím existuje nějaká vyhláška,že se zeleň smí kácet jen ve vhodném období,tj.zřejmě v době vegetačního klidu a ne teď v létě.To by ta paní měla snad vědět.Ale někde si to najdi,jak to přesně je.Problém může být v tom,že tisy jsou stále zelené a neshazují jehličí.Ale vegetační klid teď určitě nemají.

Byly-jsou - ze vnitř.

Taky jsme to chtěli skácet, hned pak zavolat ochranáře a svýst to na tu pindu ze stavebního, jenže zas rozjíždět žabomyší války se nám moc nechce.

Spíš jal jsem psal, jde o princip. Všechno co po nás ten St. úřad chtěl to se udělalo-včetně pokuty zaplatilo-

Takže určitě si to byla i zkontrolovat že tomu tak je a věc by měla být uzavřena a ne že příjde na nějaký udání po x týdnech že tam stojí "už ne naše" stromy a musí být odstraněny a vydávat na jednu a tu samou věc další rozhodnutí o odstranění stavby(stromů) a zase chtít pokutu za to že je lempl a neumí si svoji práci převzít.

aby byla paní na výši, zapomněl jsem dodat že to má od*srat i přístřešek na dříví, který je už na našem(při prvotní kontrole tam asi nestál, že?) a na to nám prý taky příjde papír.

Buďto nějaká mafie, nebo já nevim co to hrajou.V podstatě 2 tresty za jednu věc a ještě tu odfláknutou práci St. úřadu zaplatíme 2x.

Nic- spíš by mě zajímalo, jestli se dá třeba, tohle všechno vzít poshánět pár svědků a v klidu z toho udělat nějaký trestný čin,soudní spor? Na okres se mi nechce, věřím že tam jsou paka stejný(a že by nam ještě něco přidali) a na krajskym ani nemluvim.

třeba není nějakej správní soud na tohle aby se nemuselo chodit hned k obyčejnýmu?Přeci jen si myslím to zatím spadá do státní správy.

Stromy se kácí zpravidla v době jejich vegetativního klidu. T.j. od listopadu do března (pokud nehrozí nebezpečí zranění či škod). Řekl bych že ta "pinda" by přišla opět s pokutovým blokem.

Popravdě jsem překvapen, že stavební úřad nařídil odstranění stavby. Pokud stavba/zábor zásadně nezasahuje do práv jiných osob ani neohrožuje žádné veřejné zájmy, tak je to krajně neobvyklý postup. Obvyklý je pronájem/dohoda o odkoupení pozemku.

A už vůbec nerozumím termínu té pokuutě. Za co ? Úřad má nárok na úhradu nákladů spojených s řízením. Ale pokuta za přestupek "černé stavby" lze uplatnit pouze do 3 let od vzniku takové stavby (a do 1 roku od zahájení řízení).

Už jsem psal ochranářům, jsem zvědav jestli se to hne.

Nařídil to protože viz asi co jsem psal níže, spíš to je i sousedovi, kterýmu ty tůje ležej v žaludku protože mu házej stín na bazén.15000.- za náklady řízení se mi zdá moc, navíc když to není konečná částka.

Ale o to snad ani už nejde, spíš opravdu jen o to proč nedokázala všechno shrnout do tý jedný pokuty a nařídit zničit všechno najednou a chodí na kdejaký udání a rozhazuje bločkama hůř než policajti.

Navíc mi není jasný že může nařídit zlikvidovat uložený dříví, resp. přístřešek který ho kreje a severák a dát další pokutu když je to čistě na soukromým pozemku. To snad čeká že tiu hromadu přeskládáme jinam a příjde dát bloček?

Pokuta 15 000,- je pálka.Pořád mi není jasný její důvod... Stavební úřad musel vydat písemné stanovisko, jsem překvapen, že jsi se rovnou neodvolal. Než SÚ nařídí odstranění stavby, musí umožnit majiteli legalizaci.
Co se odstranění stavby na vlastním pozemku:Některé stavby nepotřebují schválení.Popsány jsou ve stavebním zákoně §79 a §80. Na základě tohoto paragrafu se domnívám, že nic rušit nemusíš.

Právě že to odvolání jsme taky zvažovali, jenže na okrese to sou ještě větší mafiáni, neměli jsme s nimi moc dobré zkušenosti v minulosti a tak se nam to nechtělo riskovat že ještě něco přidaj...

...stejne by to skončilo zase na místním St. úřadě.

Jak jsem psal legalizaci(odkup, možnost pronájmu) jsme chtěli, bohužel soused s tím nesouhlasil a tak bylo vydáno rozhodnutí k odstranění stavby(té brány, a plotu) což jsme provedli, dostali pokutu a považovali věc za vyřízenou.

Teď přišla s tím že muusí jít i ty tůje pryč a ten přístřešek.Jestli si koukal na fotku divím se že jí nevadí ta naše hromada písku tam uložená, která je na obecním...ale to příjde až jindy zase:-D

Ten přístřešek se severákem stejně jak jsem psal asi zrušíme a přikrejem to nějakou nevzhlednou plachtou a pak uvidíme.Hájit ho někde na okrese se nám fakt nechce(viz. výše)

Stáčíme debatu jinam, jde o princip postupu St. úřadu, jestli to je standartní -legální a jestli se dá věc řešit u nějakého správního soudu či podobné instituce.

Za černou stavbu,jako takovou, žádná pokuta není. Pouze za přestupek stavby, ale ten je po 3 letech promlčen. Stála li tam brána 20 let, pak je pro mě postoj SÚ naprosto nepochopitelný.

§ 1013 odst. 1 NOZ Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.

Nařídit odstranit strom, podle NOZ může pouze soud. Stavební úřad je v této věci nekompetentní. Asi bych se nejrpve snažil vyjít sousedovi vztříc a navrhl, že tůje ořežeš na přijatelnou výšku. Přčti si něco k problematice rozhrady (§ 1017 (2)).

Jsou to 2 věci. Doopravdy nešlo o černou stavbu, ale neoprávněnou stavbu. Dle NOZ, na rozdíl od předchozího stavu, je upřednostněno vyřešení právního rámce (prodej/pronájem), před odstraněním stavby. Kamzi měl být poučen, jaké jsou jeho možnosti a poskytnuta mu potřebná lhůta k vyřešení. Pokud není možný odkup/pronájem (zákon stanoví kdy to možné není), nastupuje řízení o odstranění stavby.
A těď přichází na řadu pokuta. Domnívám se, že byla vyměřena na základě přestupku § 178 stavebního zákona. Pokud tomu tak bylo, pak je přestupek promlčen po lhůtě 3 let od jeho spáchání. Kamzi tvrdil, že bránu stavěli před 20 léty...

Druhý případ je černá stavba (přístřešek). Neznám situaci na místě, nicméně stavební zákon pamatuje na stavby nez oznámení/ohlášení, takže bych velmi trval na písemném vyjádření SÚ s přesnou specifikací důvodu odstranění stavby.

moc na ty fotce nejsou moc vidět, ale maj něco přes 2.5m a je jich 15 -černý rámeček

-pak ještě ten šedý, to je ten, přístřešek na soukromým pozemku pod kterým je dřevo + severák.

Nejde o to že by se neměli skácet, jde o tu bránu, kterou jsme už odstranili a ty tisy prý jsou součást toho černého záboru řázení proběhlo, pokuta zaplacena jak jsem psal.

mimichodem odkup těch 3m3 nebyl schválen obcí, protože to soused nedovolil-nesouhlasil a to samý i pronájem, zřejmě tam povede v budoucnu dálnice nebo tam plánují obecní kadibudku.

leteckaposta.cz zde je odkaz nejde mi to vložit.jpg 191 kb

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru