Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kupní smlouva na ojetý automobil - formulace

Ahoj,

zajímalo by mě, pokud smlouva obsahuje větičku ve stylu:

"Kupující svým podpisem stvrzuje, že si auto řádně prohlédl, absolvoval v něm zkušební jízdu a je si plně vědom, že auto je ojeté ve stavu odpovídajícím najetým KM a věku"

Zda tato věta v kupní smlouvě může prodávajícího zbavit zodpovědnosti při nějakém závažnějším problému. Je mi jasné, že reklamovat na ojetině třeba brzdový kotouč je nesmysl, ale jiné, skryté, závažné vady, které znemožní řádný přepis či užívání nově nabytého vozidla jsou snad kryty ze zákona nějakou dobu, ne?

Díky

EDIT: Ještě doplním, že součástí kupní smlouvy je i prohlášení, že vozidlo tento měsíc prošlo STK a je přiložen i výpis z STK, která uvádí, že vozidlo je v dobrém technickém stavu a nebyly nalezeny žádné nedostatky. Domnívám se tedy, že pokud takto prodávající deklaruje stav vozidla a toto by bylo v rozporu se skutečností, šlo by to reklamovat. Je to tak?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
I když tam ta věta ve smlouvě je, nevztahuje se na skryté vady. Ono do smlouvy není od věci trochu i…
Hanyse.k 03.08.2014 10:46
Hanyse.k
Ve sml je uveden technicky stav vozidla dle prosle stk, najezd km obligatne dle stavu tacho, coz s p…
Redsnake 03.08.2014 10:50
Redsnake
Jasné, do motoru nikdo nevidí, pokud by se to stalo, ta věta ho nezprošťuje odpovědnosti. Pokud na t…
Hanyse.k 03.08.2014 10:54
Hanyse.k
Aha tyhle skryté vady co jsou popsány výše? Jak jsem psal, je to věc, kterou kupuješ ty, máš si buď…
kamzl 03.08.2014 11:11
kamzl
Tak ted si nejsem jist kde je pravda. Ja muzu leda tak napichnout auto na diagnostiku, ale kdyz se p…
Redsnake 03.08.2014 11:16
Redsnake
jo třeba i auto než koupíš píchni to na diagnostiku- furt se ale motáme kolem toho že by jsi měl buď…
kamzl 03.08.2014 12:12
kamzl
no, podle mě to vidíš dost jednostranně ze strany prodejce. Pokud použiju Tvůj příklad s rohlíkem,…
Redsnake 03.08.2014 16:52
Redsnake
Ta věta jenom říká, že stav a vzhled auta odpovídá najetým kilometrům. Není to zřeknutí se odpovědno…
Ara 03.08.2014 17:38
Ara
teď nevím jak si ty poslední věty myslel? sarkasticky?
kamzl 03.08.2014 17:47
kamzl
Vůbec ne. Měl jsem v ruce smlouvu, kde na konci vcelku malým písmem byly zhruba popsány všechny část…
Ara 03.08.2014 17:54
Ara
Platilo a platí stále, že vady s nímiž jsi při prodeji seznámen, jsou nereklamovatelné. A proto je… poslední
Zdoter 03.08.2014 18:51
Zdoter

I když tam ta věta ve smlouvě je, nevztahuje se na skryté vady. Ono do smlouvy není od věci trochu i to vozidlo popsat, technický stav, ne/bourané, závady, poškození, stav km apod.. Nějaká doba na skryté závady podle zákona je, jak dlouhá je ta doba teď nevím.

Ve sml je uveden technicky stav vozidla dle prosle stk, najezd km obligatne dle stavu tacho, coz s primhourenim oka chapu, pac taky neni prvni majitel. Me jde falt o zavady kdy odejde do kytek cely motor protoze se jezdilo rok bez oleje a podobne veci. Pochopitelne pokud se stanou v nejakem casovem horizontu po prodeji a bude prokazatelne, ze nejde o mou vinu.

Aha tyhle skryté vady co jsou popsány výše? Jak jsem psal, je to věc, kterou kupuješ ty, máš si buď sehnat technika a viz co jsem psal výše nebo v podstatě ta věta sprošťuje prodávajícího od pak nalezených závad-i kdyby se projevila za půl hodiny bo za půl roku.

Máš pravdu že tam pro estetičnost kupní smlouvy můžou být vypsané shledané závady ale ta věta toho omýlanýho typu obsahuje vše co měl kupující vědět a při podpisu souhlasí v podstatě se vším, z kdejakou krytou vadou na kterou nepřišel před podpisem smlouvy.

Jak si myslíš že to dělaj v bazarech?

Abych neosočoval, ale lidi jou lidi a ze svý vlastní zkušenosti prodávat ojetinu není žádnej med.

Tak ted si nejsem jist kde je pravda. Ja muzu leda tak napichnout auto na diagnostiku, ale kdyz se podivam do motoru tak uvidim leda plastove zakrytovani kazde jednotlive casti a mam vazne pochybnosti, ze by me prodavajici nechal rozhodit motor a prevodovku. To si fakt neumim predstavit ani s mechanikem.

jo třeba i auto než koupíš píchni to na diagnostiku- furt se ale motáme kolem toho že by jsi měl buď někoho znalýho mít ssebou nebo ty bys musel bejt znalej-a z toho pak ponese následky ten znalej bo ty jestli koupíš něco, co se např. koupalo, je zadřený na klice apod.

když si koupíš rohlík, sníš ho, vyvbliješ ho -taky ho nepudeš reklamovat jen pro to že chutnal jinak než druhej.:-x

Jenže dneska kor v bazarech už to dokážou vynulovat takže leda když budeš kupovat auto od někoho, tam by to mělo i smysl.

Jestli chceš mít jistotu kup si něco novýho, dostaneš na to záruku-můžeš to kdykoliv reklamovat, ale chtít po někom reklamaci-náhrady škod,oprav- za ojetinu po někom kdo ti navíc dodal ještě doklad(je jedno jak získanej) o prosly STK je nesmysl.

To je prostě zažitej trend, kupovat ojetiny, ale je to i sázka do loterie, která se může a nemusí vyplatit-proto se sepisujou kupní smlouvy a nejen na auta a dávaj se tam takovýhle významný věty.

Můžeš narazit na poctivýho člověka stejně tak na hajzla.

no, podle mě to vidíš dost jednostranně ze strany prodejce.

Pokud použiju Tvůj příklad s rohlíkem, tak pokud jej koupím, po vizuální stránce bude v pořádku, protože málokdo asi loupe v obchodě rohlíky jestli jsou v pořádku i uvnitř. Takže když jej doma namažu marmeládou, jednou si kousnu a budu to mít i se zapečenou myší, to si piš, že jim to půjdu odnést zpátky.

Ta věta jenom říká, že stav a vzhled auta odpovídá najetým kilometrům. Není to zřeknutí se odpovědnosti (to ani nelze). Je to tam, aby sis uvědomil, že pokud má např. auto na tachometru 150 000 km a je v háji katalyzátor, není to reklamovatelná vada. Odpovídá stavu ojetiny. Na všechny vady, které jsou v kupní smlouvě uvedeny, se odpovědnost za vady netýká. Takže pokud je tam pouze tahle věta a nenásleduje výčet částí auta, které jsou těsně před rozpadnutím, vypadá to vcelku na slušného prodejce.

Vůbec ne. Měl jsem v ruce smlouvu, kde na konci vcelku malým písmem byly zhruba popsány všechny části auta a jejich stav byl hodnocen slovy:na konci životnosti, opotřebované, vyžadující opravu apod...
Platilo a platí stále, že vady s nímiž jsi při prodeji seznámen, jsou nereklamovatelné.

Platilo a platí stále, že vady s nímiž jsi při prodeji seznámen, jsou nereklamovatelné.

A proto je běžnou praxí,že autobazary si "jen tak" nechají podepsat A4, kde se člověk dozví, že vlastně kupuje vrak. Většinou to zakamuflují mezi ostatní papíry a označí to za formalitu ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru