Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhýbání se soudu - kontumace?

Zdravím, po policejním vyšetřování nám přišlo předvolání ke květnovému soudu (jako svědek samozřejmě), ale z toho jsme se museli omluvit (maturita). Mysleli jsme, že je již věc hotová a nás tak soud, kde bylo víc svědků (poškozených podvodníkem) minul. O pár dní později přišla obálka s pruhem a v ní nové předvolání. Jelikož to máme k místu soudu přes celou republiku zarezervovali jsme si předem ubytování a chystali se vyrazit. 2 hodiny před odjezdem jsme na poště vyzvedli další dopis a v něm oznámení o odložení soudu. (fakt super ;-) ) Následoval samozřejmě další dopis a nový termín. Před dalším odjezdem jsme se již chtěli ujistit, že je vše ok a zavolali na podatelnu. Samozřejmě líčení opět zrušeno a jelikož byla komunikace po telefonu zjistili jsme i příčinu. Žalovaný je po nehodě a není schopen dorazit. Což bude nejspíš výmluva stejně jako prve. Je možné, že se podvodník bude soudu stále vyhýbat? Má soud prostředky pro ověření omluvy? Jak se taková situace dá řešit? děkuji za odpověď (stačí opravdu krátká a jasná :) )

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud je podvodník na svobodě, tak se vyhýbat samozřejmě může, a to jak řádnou omluvou, kterou dolož…
Hanyse.k 07.08.2014 20:04
Hanyse.k
Díky :) On totiž den před líčením zavolá, vymluví se a soud to zase odloží. Soud tak vynakládá peníz…
Zbysek Petrik 07.08.2014 20:34
Zbysek Petrik
Zažili jsme něco podobného. "Podnikatelka", obžalovaná z defraudace, se několikrát hlavnímu líčení v… poslední
L-Core 01.09.2014 08:07
L-Core

Pokud je podvodník na svobodě, tak se vyhýbat samozřejmě může, a to jak řádnou omluvou, kterou doloží nebo útěkem, skrýváním se. Prostředky na to soud má, od pokuty až po vzetí do vazby. Svědectví je "občanská" povinnost, v poučení se určitě dostaneš, že máš nárok na uhrazení cestovní výdajů.

Zažili jsme něco podobného. "Podnikatelka", obžalovaná z defraudace, se několikrát hlavnímu líčení vyhnula, oznámení o tomto došlo den nebo dva před termínem. Naštěstí to bylo v pár kilometrů vzdáleném okresním městě, takže jsme se dopředu nijak chystat nemuseli. Pak to asi soudce přestalo bavit a na následující líčení byla dovlečena v klepetech, byla už ve vazbě (věznice bezprostředně se soudem sousedí).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru