Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výpověď nájemní smlouvy na byt

Dobrý den
Obracím se na Vás s dotazem ohledně vypovězení nájemní smlouvy.
Nevím jak postupovat a zda mohu nájemní smlouvu nějakým způsobem napadnout.
Byl mi dnes přidělen byt od městského úřadu,s tím,že bych se měla od 1.října stěhovat a nerada bych o byt přišla,ale žiji se synem v podnájmu,kde podle smlouvy mám tříměsíční výpovědní lhůtu a nevím zda to musím dodržet.Smlouva byla sjednána na dobu určitou na 3 měsíce od 1.7.2013-30.9.2013 a že se bude prodlužovat,když budu řádně platit nájemné,ale nikdy jsem nedostala žádný dodatek o prodloužení smlouvy..Nevím co mám teď dělat a zda kauci kterou u majitele mám si ponechá jako náhradu za ušlé dva nájmy..Děkuji za Vaši radu,Věra

Předmět Autor Datum
Pokud smlouva nebyla písemně prodloužena, ale majitel vás nevyzval, abyste byt opustili, tak se prod…
Wikan 20.08.2014 17:17
Wikan
Dobrý den,děkuji za odpoěď..Já dnes majiteli volala a zdělila mu situaci,že ke konci září se musím o…
cocodrilo 20.08.2014 17:27
cocodrilo
Nájemní smlouva se automaticky neprodlužovala podle starého obč.z. Takže jste tam bydleli vlastně be…
fhhr 20.08.2014 21:09
fhhr
Přesně tak, dle původní právní úpravy se automatické prodlužování nájmu netýkalo bytů. Za předpoklad…
Ara 21.08.2014 08:35
Ara
Dobrý den,moc Vám děkuji za Vaše odpověďi a rady,snad už by to mohlo být dobré..Včera přítel pročíta…
cocodrilo 21.08.2014 16:06
cocodrilo
Pokud chcete započítat nájemné vůči kauci, můžete tak učinit s souhlasem pronajimatele. Pokud s tím…
Ara 21.08.2014 16:30
Ara
Děkuji za radu,pokusím se s majitelem dohodnout..ještě se zeptám,zda mám psát výpověď nebo jen nějak…
cocodrilo 21.08.2014 16:44
cocodrilo
Výpověď ne, ta podléhá jiným pravidlům. Vy vlastně žádnou smlouvu ani nemáte, domluvte si termín pře…
Ara 21.08.2014 20:21
Ara
Moc děkuji za všechny rady,vypověď tedy psát nebudu,ale chce po mě poslat písemné ukončení,tak to ně… poslední
cocodrilo 23.08.2014 15:20
cocodrilo

Pokud smlouva nebyla písemně prodloužena, ale majitel vás nevyzval, abyste byt opustili, tak se prodlužuje o dobu na kterou byla původně sjednána, takže v tomhle případě o další 3 měsíce. Takže na konci září opět uplyne doba určitá a neměla by být potřeba výpověď. Určitě je vhodné majiteli písemně včas oznámit, že už o další prodloužení nemáte zájem. Kauci by měl pak vrátit - pokud bude byt v pořádku.

Dobrý den,děkuji za odpoěď..Já dnes majiteli volala a zdělila mu situaci,že ke konci září se musím odstěhovat a on mi řekl,že musím do konce tohoto měsíce podat písemnou vypověď,ale že mám 3 měsíční výpovědní lhůtu,která bude začínat 1.9. a končit 30.11. a že nájemné musím uhradit i když tam nebudu,což mi také moc nesedí když bych to měla mít podle smlouvy do konce září..Vůbec nevím jak to mám udělat abych o tu kauci nepřišla,musím také zaplatit kauci v novém bytě .

Nájemní smlouva se automaticky neprodlužovala podle starého obč.z. Takže jste tam bydleli vlastně bez smlouvy, tipuju, že až doteď. Takže bych v září sbalila saky paky a vypadla a nic dalšího neplatila. Teď je otázka, co s kaucí. Buď ji oželet, nebo se o ni soudit leda.

Přesně tak, dle původní právní úpravy se automatické prodlužování nájmu netýkalo bytů. Za předpokladu, že v původní smlouvě není nijak ošetřen stav po skončení smluvní doby nájmu, navrhuji napsat pronajímateli dopis (s doručenkou) a oznámíte mu svůj úmysl byt opustit. Navrhnete termín pro předání klíčů - pokud to bude po termínu 1.9, budete platit nájemné za další měsíc.

Původní zákon v ust. § 710 odst. 3 jasně říká, že po uplynutí lhůty nájemní smlouva jako taková zaniká. Neexistuje smlouva, není tedy ani výpovědní lhůta. Nový sice zákoník říká, že pokud bydlíte v bytě bez platné smlouvy, automaticky vznikne smlouva o nájmu na dobu neurčitou. Ale to takový stav musí trvat nejméně 3 roky.

Zákon vyžaduje, aby smlouva o nájmu bytu byla uzavřena v písemné formě. Za dodržení písemné formy je odpovědný pronajímatel. Nedostala-li jste doposud žádnou novou smlouvu, pak platí to, co psala fhhr.

Co se kauce týče, podívejte se do původní smlouvy, jakým způsobem mělo bylo její vrácení proběhnout. Nezapomeňte, že platností NOZ byly zrušeny smluvní pokuty. Takže šanci na vrácení kauce vidím optimisticky.

Dobrý den,moc Vám děkuji za Vaše odpověďi a rady,snad už by to mohlo být dobré..Včera přítel pročítal smlouvu,která zní :Nájem se sjednává na dobu určitou,a to počínaje dnem 1.7.2013 a konče dnem 30.9.2013.Jestliže si učastníci nesdělí písemně nejméně 20 dnů před skončením nájmu,že pronajímatel nebo nájemci trvají na skončení nájmu uplynutím doby,dohodly se smluvní strany,že nájemní smlouvu obnovily za týchž podmínek,za jakých byla sjednána.Tato povinnost je splněna,pokud v poslední den lhůty bude doporučený dopis k poštovní přepravě s uvedením adresy druhé strany v záhlaví této smlouvy.
A tak majiteli tedy volal,smlouvu mu tedy přečetl a začal vše obracet,že má tři různé smlouvy a pokud máme tuto tak budeme končit k 30.září ..
Přemýšlím,že mu v září nezaplatím nájem abych z té kauce měla alespon část,je to trestné?Sice majitel píše,že kauce bude vrácena do měsíce po předání bytu,ale moc mu nevěřím.Momentálně je na majitele podáno trestné oznámení ohledně vyučtování za služby,kreje si nějaké dluhy a všichni nájemci mu to platíme .

Pokud chcete započítat nájemné vůči kauci, můžete tak učinit s souhlasem pronajimatele. Pokud s tím bude souhlasit, třeba přidejte do protokolu o předání bytu větu v tomto smyslu.
Že vám nechce kauci vrátit hned, se nesmíte divit, nemá ještě všechna vyúčtování za služby a neví, jestli jste někde po sobě nenechali "sekeru".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru