Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výpověď nájemní smlouvy na byt

Přesně tak, dle původní právní úpravy se automatické prodlužování nájmu netýkalo bytů. Za předpokladu, že v původní smlouvě není nijak ošetřen stav po skončení smluvní doby nájmu, navrhuji napsat pronajímateli dopis (s doručenkou) a oznámíte mu svůj úmysl byt opustit. Navrhnete termín pro předání klíčů - pokud to bude po termínu 1.9, budete platit nájemné za další měsíc.

Původní zákon v ust. § 710 odst. 3 jasně říká, že po uplynutí lhůty nájemní smlouva jako taková zaniká. Neexistuje smlouva, není tedy ani výpovědní lhůta. Nový sice zákoník říká, že pokud bydlíte v bytě bez platné smlouvy, automaticky vznikne smlouva o nájmu na dobu neurčitou. Ale to takový stav musí trvat nejméně 3 roky.

Zákon vyžaduje, aby smlouva o nájmu bytu byla uzavřena v písemné formě. Za dodržení písemné formy je odpovědný pronajímatel. Nedostala-li jste doposud žádnou novou smlouvu, pak platí to, co psala fhhr.

Co se kauce týče, podívejte se do původní smlouvy, jakým způsobem mělo bylo její vrácení proběhnout. Nezapomeňte, že platností NOZ byly zrušeny smluvní pokuty. Takže šanci na vrácení kauce vidím optimisticky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny