Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proplacení soc+zdrav

Zdravím,
bohužel končí prázdniny a já stále nemohu najít práci. Ve škole nám bylo řečeno, že na pracovní uřad se můžeme přihlásit klidně v polovině, nebo až na konci září, abychom tam nebyli v té největší tlačenici a zaplatí za nás i tak celý měsíc soc+zdrav. Ovšem já se na pracovní úřad hlásit nechci. Doufal jsem, že práci seženu přes prázdniny jednoduše a aktivně jsem ji celou dobu hledám. I když jsem ochoten dělat cokoli co bych zvládl, aby mě to uživilo na skromné úrovni a za prací sem ochoten se odstěhovat více méně kamkoli tak se mi nedaří práci najít, je to opravdu horší než jsem čekal.

Otázka zní, pokud práci nenajdu do konce prázdnin, nepřihlásím se na UP a práci si najdu třeba v polovině září, zaplatí za mě zaměstnavatel celý měsíc(podobně jako UP) osobně si myslím, že určitě né, ale za optání nic nedám.

Předem díky za odpovědi a přeji hodně úspěchu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nezaplatí. Zaplatí jen za poměrnou část měsíce. To ale neznamená, že ty byl měl něco doplácet. Stačí…
L-Core 22.08.2014 08:33
L-Core
Počkej tomu nerozumím, takže pokud nastoupím do práce až v průběhu září i třeba na konci tak mi nepř…
Pepeks 22.08.2014 08:56
Pepeks
Nevím důvod, proč se nehlásit na ÚP a sociálku.Nebudete muset řešit případné problémy s placením/nep…
iconek 22.08.2014 11:28
iconek
bohužel jsem v takové blbé situaci. Není to o tom, že ostuda.... o to mi vůbec nejde. Ale je tady v…
Pepeks 22.08.2014 11:44
Pepeks
UP vám žádnou praci aktivne nabizet nebude, kde zijete? :-D Zaevidují vás a pozvou vás na dalsi schu…
jkui 22.08.2014 11:59
jkui
no spíš aby zaměstnavatel nevyhledával. Hodněkrát mi volal abych šel pracovat a já mu vždy řekl, že…
Pepeks 22.08.2014 12:11
Pepeks
Ještě mám chvilku čas no, doufám pořád že něco do konce měsíce najdu.
Pepeks 22.08.2014 12:13
Pepeks
Na to zaregistrování na ÚP čas nemáte.Udělejte to, nečekejte.Pracák Vám nikdy žádnou práci nesežene…
iconek 22.08.2014 13:23
iconek
Tak to jsme na tom podobně, jen jsem momentálně v té blbé situaci na severu moravy přesněji Jeseník.…
Pepeks 22.08.2014 16:22
Pepeks
Jak už tu bylo zmíněno, ono Ti stejně nezbyde nic jiného než zvednout kotvy. Už přes rok se mnou děl…
Zdoter 22.08.2014 18:30
Zdoter
Já právě do teď doufal, že je takových lidí co si chodí jen pro razítka a dělat nechtěj je 90% nezam… poslední
Pepeks 22.08.2014 19:45
Pepeks

Nezaplatí. Zaplatí jen za poměrnou část měsíce. To ale neznamená, že ty byl měl něco doplácet. Stačí, abys nastoupil do práce 30.9.2014, závazky ze zdravka budeš mít "vyrovnány". A sociální platit nemusíš vůbec (nemáš-li příjmy, z nichž se platí), u osob bez příjmů je jen zdravotní pojištění.

Vyhraješ ve sportce 100 mega, na jakoukoliv práci/podnikání se vykašleš. Sociální platit nebudeš, ale nedostaneš pak nikdy důchod (nebude ti to vadit, peněz máš dost). Ale zdravotní platit musíš, i jako osoba bez příjmů, něco přes tisícovku měsíčně. Výjimky samozřejmě existují: děti, studenti, důchodci, lidi na podpoře, mateřská dovolená… za ty platí zdravko stát.

Počkej tomu nerozumím, takže pokud nastoupím do práce až v průběhu září i třeba na konci tak mi nepříjde domů list, abych šel zaplatit soc+zdrav za tu dobu co jsem nebyl zapsán na UP a neměl práci? To by mi strašně pomohlo.

Nevím důvod, proč se nehlásit na ÚP a sociálku.Nebudete muset řešit případné problémy s placením/neplacením socialního a zdravotního pojištění a ještě Vám stát něco málo dá na dávkách.Není ostuda být na pracáku a hledat si práci.A nic Vám nebrání kdykoli do práce, až ji najdete, nastoupit.Nebo to je tak strašně ponižující?Spousta mladých studovaných lidí na ÚP je evidováno.Prostě nemají praxi a práce se špatně hledá.

Ale k tomu pojištění:Zdravotní pojištovna se většinou sama neozve, je to na Vás ověřit si, zda máte všechno v pořádku a uhrazeno.Oni si klidně počkají třeba několik let a pak Vás osloví dopisem s výpisem dlužné částky za pojištění včetně penále a úroků z penále.A rázem může být z několika tisícovek dluhu klidně pár desítek tisíc za právníky, soudní výdaje, odměny exekutora a starosti, jak to zaplatit.

bohužel jsem v takové blbé situaci. Není to o tom, že ostuda.... o to mi vůbec nejde. Ale je tady v okolí firma, ke které mám ideální školu a neustále tam hledají právě na pracovní pozici kterou bych mohl dělat. Bohužel jsem v této firmě pracoval chvilku brigádně a nešel bych tam dělat ani za miliony.
Práce super, vedení super, peníze super. Ale ostatní zaměstnanci nepřátelští k někomu kdo pracuje, neustálé naschvály. Např. mě štvalo, že i když jsem celou 12-cti hodinovou směnu jsem valil co nejvíc to šlo udělal jsem hromadu práce. Potom příjdu na další směnu a vidím, že většina mé udělané práce byla přivlastněna druhou směnou ostatní mu to potvrdí a celou směnu "hongají" nohama. Já už si pak mohl říkat co jsem chtěl...I když šéf to nějak neřešil byl jsem v jeho očích určitě jako povaleč..... A spoustu takových případů....V takové práci bych prostě velice nerad byl to bych šel raději pod most. Věřím, že to jinde nemůže být horší.
A prý nemůžu odmítnout nabídku práce přes UP nebo mě vyřadí.

UP vám žádnou praci aktivne nabizet nebude, kde zijete? :-D Zaevidují vás a pozvou vás na dalsi schuzku za ctvrt roku. Tak to funguje u nas. Takze se tam klidne vesele vydejte.

Jo a zamestnavatel za vas zaplati zdravotní za cely mesic, i kdyz nastoupite 30. (respektive vam to strhne z platu). Pokud to tedy budete mit klasicky pracovni pomer. Ale stejne se zaevidujte na tom UP.

Na to zaregistrování na ÚP čas nemáte.Udělejte to, nečekejte.Pracák Vám nikdy žádnou práci nesežene a pakliže ano, měla by odpovídat Vašemu vzdělání.Jestliže jste vystudoval medicínu, nepošlou Vás zametat silnice.Většinozu to funguje tak, jak psal kolega nade mnou.Pracák si Vás pozve jednou za tři měsíce, zeptá se jestli práci hledáte a tím to hasne.
Nevím odkud pocházíte, ale pokud nemáte problém jít za prací, udělejte to.Já se zvednul ze severní moravy ve 22 letech a šel sem za prací do Prahy.A nejsem jediný, to je pochopitelné.No a najednou za tu samou práci dvakrát větší peníze.Sehnal jsem si byt přes známého a bylo to.Nyní mi je 36, v Praze sice už nebydlím, posunul jsem se na Mělník s partnerkou, stavíme si tady domek a na sever moravy mě už nikdo nedostane.Syn od kolegy z práce, který pochází z Krnova to udělal taky a dodnes mi děkuje, že jsem ho přesvědčil.On totiž pořád řešil přítelkyni a že je na Krnov zvyklý a podobný řeči.No ale penízky z pracáku byly málo na to udržet si alespoň byt.

K té vaší super firmě mohu říct jen to, že pokud je špatný kolektiv nebude Vás to bavit a do práce budete chodit nasranej.
Velké město znamená velké možnosti.Neženu Vás třeba hned do Prahy, ale zkuste něco blíže Vám.A klidně, pokud máte kamaráda co je na tom podobně, jděte do toho společně.Do začátku se ve dvou lépe platí nájem a po čase se odvážete a osamostatníte.

Jen malý dotaz, absolventům po škole hradí někdo ty dva měsíce prázdnin?Myslím tím to zdravotní pojištění.

Tak to jsme na tom podobně, jen jsem momentálně v té blbé situaci na severu moravy přesněji Jeseník. Tady je mrtvo. :/ V Praze je spoustu nabídek, ale na ně ani nevolám. Bojím se toho velkého města, všude cvrkot, šílená doprava(nikdy jsem tam nebyl jen si to myslím). Tady práci 100% nenajdu, spolužák momentálně taky hledá práci a říkal že osobně objel všechny firmy v okolí a vůbec nic. Ale do Prahy bych nerad a dál jako Plzeň apod také ne... to už je zase moc daleko, když bych chtěl navštěvovat rodinu. Nejraději bych našel práci v třeba v Hradci, občas tama projíždím a to město se mi moc líbí.

Pojištění přes prázdniny hradí, ale vím že předminulý rok to tak myslím nebylo. Na konci roku k nám do školy přišlo pár úředníků z UP a podávali informace. Na toto jsem se ale nezeptal nečekal jsem, že to s tou prací bude opravdu takový problém, že se pro šikovného mladého slušného člověka nenajde práce. Všude chtěj min 2 roky praxe, kde je má člověk vzít no...Je to taky hodně o známostech no.. :-/

Jak už tu bylo zmíněno, ono Ti stejně nezbyde nic jiného než zvednout kotvy. Už přes rok se mnou dělá kluk z Jesenicka. Holt mu nezbylo než s bráchou zvednout kotvy a přestěhovat se. Teď oba dělají u nás ve firmě, každý má svůj byt a chvilku potom co se trochu zabydleli si přivezli přítelkyně sebou a ty si taky našli práci. Vždycky se pousměju nad tím, když si někdo stěžuje, že není práce. U nás se teď nabíralo přes 150 lidí a je to velký problém je sehnat. Spousta lidí o práci nestojí, dělat se jim nechce apod. Chodí si jen pro razítko, aby se mohli prokázat na ÚP, že prácí "aktivně" hledají. TeĎ to prosím neber na sebe, jen jsem si na to vzpoměl.

Já právě do teď doufal, že je takových lidí co si chodí jen pro razítka a dělat nechtěj je 90% nezaměstnaných takže snadně najdu práci. Není tomu tak. Denně volám v průměru na 5-10 nabídek práce a pokaždý je tam nějaký problém. Jednou, že bez praxe mě nevezmou, podruhé, že to vlastně není na HPP ale jen brigádně a u většiny mi je řečeno, že si mě zapisují a dají vědět....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru