Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Na co má zaměstnanec právo - hygiena, ochrana atd

Řeší nějaký zákon či předpis na co má zaměstnanec právo? Myslím tím například na mýdlo na záchodě, toaletní papír (kolik a jak často), rukavice atd.
Liší se to nějak podle oborů, nebo podle toho, jestli jsou na pracovišti muži nebo ženy?
Jde mi o konkrétní počty - například kolik toaletního papíru za měsíc atd.

Děkuji

loading...
Předmět Autor Datum
socialistické normy už neplatia velmi ,velmi dávno,ako zamestnanec máš nárok na pracovné pomôcky,och…
audax 09.09.2014 21:51
audax
Promiňte, ale to je odpověď k ničemu. Opravdu jsem měl na mysli konkrétní ustanovení a zákony ze kte…
Neználek na Měsíci 10.09.2014 00:54
Neználek na Měsíci
Spotřebu papíru na člověkoprdel snad zatím žádný zákon ani předpis EU neřeší, oddělení pohlaví během…
karel 10.09.2014 01:11
karel
Dobrý den, Zákon o povinnosti zaměstnavatele jasně říká ,že je zaměstnavatel povinen zajistit zaměst…
ryci34 10.09.2014 11:23
ryci34
ryci jsi potomek Aloise Jiráska ? Takový román.
kozakl 10.09.2014 14:02
kozakl
Dotaz je položený dost široce-obecně. Mluvíte-li o mýdlu, toaleťáku a dalších podobných hygienickýc…
kamzl 10.09.2014 18:37
kamzl
...kvůli prachu mít na ksichtu roušky... tak ty by právě měli mít. Lžou až se jim práší od huby. poslední
kozakl 10.09.2014 20:42
kozakl

socialistické normy už neplatia velmi ,velmi dávno,ako zamestnanec máš nárok na pracovné pomôcky,ochranné pomôcky nevyhnutné na zabezpečenie ochrany zdravia pri práci ,a ano,nároky na typ ochranných a pracovných pomôcok je závislý na druhu vykonávanej práce...na hajzlák,mydlo,šampony,olej do kúpela,kávu,čaj,servítky,sušienky a podobné veci nárok nevzniká,to si rieši každý sám alebo si to môžete skúsiť riešiť v kolektívnej zmluve,pokial existuje u vás v práci odborová organizácia,nároky vznikajú len na pomôcky,náradie,pracovný odev a ostatné vybavenie, ktoré bezprostredne súvisia s výkonom daného typu práce a na záležitosti,ktoré vyplývajú zo zákoníka práce,t.j osvetlenie pracoviska,vetranie,sociálne zariadenie podla počtu zamestnaných osôb....................ešte poznámka k tomu,či sa to líši podla toho,či sú na pracovisku ženy alebo muži,tak sa to líši,napr. na pracovný odev,ktorý musí byť používaný vo výbušnom prostredí nebude pre mužov zamestnávatel fasovať podprsenky a tangáče zo špeciálnej nehorlavej antistatickej tkaniny a pánsku šatňu určite nevybaví bidetom,takže odlišnosti tam logicky sú......

Promiňte, ale to je odpověď k ničemu.
Opravdu jsem měl na mysli konkrétní ustanovení a zákony ze kterých jednoznačně vyplývá za jakých podmínek a kolik čeho má zaměstnanec dostat a ne vzpomínat jak to bylo před třiceti lety.
Například tady
http://www.mzcr.cz/Verejne/dokumenty/horko-a-ochra nne-napoje-pri-praci_4079_2014_5.html
řeší horko a nápoje za konkrétních podmínek.
Někde jinde (to už nevím kde) jsem našel jak daleko má být WC od pracoviště.
A mě opravdu jde o to jestli třeba to WC má být s tekoucí vodou, má tam být ručník, jak často a kolik papíru atd a taky samozřejmě o co se toto tvrzení opírá.

Dobrý den,
Zákon o povinnosti zaměstnavatele jasně říká ,že je zaměstnavatel povinen zajistit zaměstnanci sociální zařízení ( jak má být WC daleko
záleží na prostorách zaměstnavatele).Samozřejmě jestli tam dělají ženy i muži, tak musí být oddělené sociální zařízení.Samozřejmostí je každodenní úklid sociálních zařízení a s tím i doplnění mýdla,toaletního papíru a papírových utěrek na utření rukou ( zákon o hygieně). Jestliže to u Vás v práci tak není a zaměstnavatel nesjednal nápravu,tak můžete dát podnět k vyšetření příslušným úřadům pro porušení zákona.
Vyhláška všeobecně zavedla povinnost pro zaměstnavatele poskytovat mycí a čisticí prostředky v případě, že toto poskytování není upraveno ve sjednané kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpise. Vyhláška neuvádí množství poskytovaných čisticích a mycích prostředků, ale při stanovení minimálního rozsahu lze vyjít z dosavadní praxe. Z toho důvodu je možno rozdělit druhy podle stupně znečištění

práce velmi nečistá - 200 g mýdla, 900 g čistící pasty,
práce nečistá - 100 g mýdla, 600 g čisticí pasty,
práce méně čistá - 100 g mýdla, 300 g čisticí pasty.
Tyto prostředky jsou minimální a zaměstnavatel by je měl zajistit nejméně jednou měsíčně a k tomu dva ručníky ročně.
Mycí a čisticí prostředky přiděluje zaměstnavatel podle vlastního seznamu zpracovaného na základě zhodnocení rozsahu znečištění nebo ohrožení zaměstnanců dráždicími látkami. Zaměstnancům, kteří přicházejí do styku s látkami, jež mohou způsobit podráždění kůže (kyseliny, louhy, organická rozpouštědla apod.), nebo u nichž může dojít k potřísnění dráždicími látkami (dehtové látky, topné oleje, epoxidové pryskyřice apod.), se poskytují dezinfekční prostředky podle druhu škodliviny.

Při přidělování mycích a čisticích prostředků vyhláška tedy nestanoví žádné limity, záleží na rozhodnutí zaměstnavatele.

Technicko-hospodářským zaměstnancům by se mělo poskytovat 100 g mýdla čtvrtletně a ručník ročně.
Tam, kde přítomnost více než jednoho rizika vyžaduje,a by zaměstnanec používal současně více ochranných prostředků, musí být prostředky vzájemně slučitelné.
Pozornost je třeba věnovat i pracovním podmínkám žen a mladistvých a respektovat ustanovení ZP, která zakazují těmto kategoriím zaměstnanců určité druhy prací, které jsou pro ně fyzicky nepřiměřené nebo škodí jejich organismu, anebo jsou se zřetelem k anatomickým, fyziologickým a psychickým zvláštnostem pro mladistvé nepřiměřené, nebezpečné nebo škodlivé.

Zaměstnavatelé jsou například povinni vyhledávat, posuzovat a hodnotit rizika možného ohrožení při práci a činit opatření k jejich ochraně, uvádět do provozu stroje, zařízení a provozní prostory a zavádět technologické postupy odpovídající požadavkům bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, soustavně seznamovat zaměstnance s právními předpisy k zajištění bezpečnosti práce apod.

Mezi základní povinnosti zaměstnavatelů patří poskytovat zaměstnancům pracovní prostředky. Stále se však v praxi často vyskytuje, že zaměstnavatelé, než by svým zaměstnancům poskytli osobní ochranné pracovní pomůcky (dále jen "OOPP"), poskytnou jim raději finanční prostředky na tyto pomůcky s tím, že zaměstnanci si je zakoupí sami. To však s sebou nese riziko, že zaměstnanci si peníze ponechají, OOPP si neopatří a ochrana zdraví při práci je tak ohrožena. Povinnost poskytovat OOPP nelze nahrazovat finančním plněním.

Bezpečnost a ochranu zdraví při práci je nutné zajistit i v případě, že na jednom pracovišti pracují zaměstnanci více zaměstnavatelů. V takovém případě jsou tito zaměstnavatelé povinni zajistit koordinovaný postup a tím i bezpečnost a ochranu zdraví všech zaměstnanců.

V zájmu dosažení jednotnosti a také v zájmu právního zajištění poskytování OOPP využilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR svého zmocnění v § 133 odst. 8 ZP a připravilo vyhlášku, kterou se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování OOPP a mycích a čisticích prostředků. Tato vyhláška nabyla účinnosti dnem 1. ledna 1995 a je závazná pro všechna pracoviště a zaměstnavatele včetně soukromých podnikatelů. Je vydána ve Sbírce zákonů v částce č. 63, číslo 204/1994 Sb.

Ustanovení zmíněné vyhlášky platí přiměřeně též pro zaměstnavatele, který je fyzickou osobou a sám též pracuje, dále pro fyzickou osobu, která podniká podle zvláštního předpisu a nikoho nezaměstnává a pro jeho spolupracujícího manžela nebo dítě.

Vyhláška také vymezuje, co se rozumí pod pojmem OOPP. Jsou to prostředky určené k tomu, aby je zaměstnanci používali nebo nosili a tím se chránili před riziky, která by mohla ohrozit jejich život, bezpečnost nebo zdraví při práci, jakož i veškeré doplňky nebo příslušenství určené k tomuto účelu.

Ve smyslu zmíněné vyhlášky osobními ochrannými prostředky nejsou:

běžné pracovní oděvy, obuv a uniformy, které nejsou specificky určeny k ochraně zdraví a bezpečnosti při práci,
zařízení pro nouzovou záchrannou a havarijní službu,
ochranné prostředky, které jsou nošeny nebo používány vojenskými, policejními a dalšími složkami zajišťujícími veřejný pořádek,
ochranné prostředky stanovené dopravními předpisy pro silniční dopravu,
sportovní vybavení,
prostředky pro sebeobranu nebo zastrašovací prostředky,
přenosné prostředky pro detekci a signalizování rizik a obtěžujících faktorů.
Poskytovat pouze ochranné prostředky, které byly schváleny příslušnou autorizovanou zkušebnou (§20 zákona č.30/1968 Sb., o státním zkušebnictví, v platném znění).
Rozsah vybavení zaměstnanců ochrannými prostředky musí vždy odpovídat povaze vykonávané práce a pracovním podmínkám. Podmínky používání OOPP musí být stanoveny zaměstnavatelem na základě závažnosti rizika, četnosti rizika, charakteristiky pracoviště a parametrů příslušného ochranného prostředku. Tyto podmínky může stanovit též příslušný orgán státního odborného dozoru.

Ochranný prostředek je určen pro osobní užívání zaměstnancem. Jeho použití pro více zaměstnanců je možné pouze v případě, že byla učiněna opatření která zamezí ohrožení přenosnými chorobami.

Zaměstnavatel musí předem informovat zaměstnance o rizicích, před kterými ho přidělované ochranné prostředky mají chránit. Zaměstnanci musí být seznámeni s používáním ochranných prostředků. Je-li to vhodné musí být též provedeno praktické předvedení jejich používání a zaměstnancům musí být zpřístupněny návody vydané k používání těchto prostředků.

Zaměstnavatel před vydáním OOPP musí zhodnotit, zda ochranné prostředky splňují všechny požadavky, jak je předpokládá vyhláška. Zhodnocení by mělo obsahovat zejména:

analýzu a odhad rizik, kterým se nelze vyhnout jiným způsobem než přidělením ochranných prostředků,

požadavky na ochranné prostředky z hlediska účinnosti proti daným rizikům (je třeba uvážit též rizika, která tyto prostředky mohou event. představovat samy o sobě).
chranné prostředky se používají tehdy, nelze-li rizika práce vyloučit nebo dostatečně omezit technickými prostředky kolektivní ochrany nebo opatřeními, metodami a postupy např. organizace práce.

Přidělené ochranné pomůcky musí"

být účinné vůči vyskytujícím se rizikům, přičemž jejich používání nesmí představovat další riziko,

odpovídat existujícím podmínkám na pracovišti,

respektovat ergonomické požadavky a zdravotní požadavky na zaměstnance,

být přizpůsobeny fyzickým předpokladů zaměstnance.

Tam, kde přítomnost více než jednoho rizika vyžaduje,a by zaměstnanec používal současně více ochranných prostředků, musí být prostředky vzájemně slučitelné.:-) H

Dotaz je položený dost široce-obecně.

Mluvíte-li o mýdlu, toaleťáku a dalších podobných hygienických potřebách tak v civilizované společnosti na tohle dbají zaměstnanci sami od sebe, kde si to mohou dovolit na toto používají externí firmy, které výše zmiňované hygienické potřeby na Vašem pracovišti zajišťují-v jakém rozsahu a co je pro ně standart je otázka jiná.

správně by jste si toto měl zajišťovat sám a žádný zákon to nepřikazuje.

pokud jde o pracovní pomůcky a oděv, je to řešený, nevim vyhláškou či zákonem.Zase podle toho ve kterém oboru pracujete.Kolik a jak často Vám dají rukavic, roušek, prac. oblečení, bot se tím řídí určitě.Tady je nutno podotknout že firmy kolikrát poskytují tyto výše jmenované položky ve vetším množství.Buď z nepostradatelného důvodu nebo prostě o zaměstnance radši tak nějak pečují a vyhýbají se případným nežádoucím problémům.Nezažil jsem snad opak, ale co není může být.

standartně musí být na pracovišti ze zákona určitě pitná tekoucí voda(z kohoutku-balená).

Edit: nedokážu si představit třeba nějaké call centrum, kde by museli fasovat týdně solvinu a kvůli prachu mít na ksichtu roušky a naopak ve strojírenství aby dělníci fasovali intim spreje kvůli pocení a nosili bílou košili a kravatu.

Zpět do poradny Nahoru

loading...