Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Invalidita I., II., III. - vyplývající povinnosti (zdravotní a sociální pojištění, atp.)

Hezký den,
zajímalo by mne jaké povinnosti se týkají člověka v invalidním důchodě ve II. stupni invalidity. (Případně i v dalších stupních).

V tomto článku "http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/tisko ve-zpravy/tiskove-zpravy-2014/2014-04-17-pouze-pob irani-plneho-invalidniho-duchodu-a-invalidniho-duc hodu-pro-invaliditu-tretiho-st.htm" se píše, že pouze ve III. stupni hradí sociální pojištění stát (OSSZ). Jak je tomu ale se zdravotním pojištěním ve III. stupni?

A jak je tomu s hrazením sociálního a zdravotního pojištění v I. a II. stupni invalidity?

Jsou případně ještě nějaké povinnosti občana, pokud u něho dojde ke změnám stupňů (např. z III. na II.)? A jak rychle tyto kroky (např. nahlášení se na Úřad práce) musí být podniknuty?

Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Nesu zprávy k invaliditě - nejlíp si počíst tady homepage.html a i tady kontakt.html - pomalu v klid…
tojezdenek 10.10.2014 20:14
tojezdenek
Mýlíte se, stát za nikoho sociální pojištění nehradí. Nehradí je za studenty, za uchazeče o zaměstná…
ivzez 22.10.2014 02:10
ivzez
Ono zase nemluvíte tak docela pravdu ani vy. Už z toho titulu, že je sice pravda, že stát nehradí so…
tojezdenek 22.10.2014 09:58
tojezdenek
Je fakt, a tady vítám upřesnění, že jedničkář a dvojkař, co není zaměstnán a ani na pracáku - se mu…
PavelS 22.10.2014 12:45
PavelS
Děkuji za odpověď. Vítám připomínku o lhůtách: Změny je třeba ÚP i zdravotní pojišťovně hlásit do 8…
PavelS 22.10.2014 12:47
PavelS
Tak ve tvém dotazu nedám ruku do ohně, ale i já kdesi registroval, že padl termín "tři dny", ale jak… poslední
tojezdenek 22.10.2014 15:44
tojezdenek

Nesu zprávy k invaliditě - nejlíp si počíst tady homepage.html a i tady kontakt.html - pomalu v klidu vše proklikat - jsou tam i kontakty Skypem, že se dá spojit se zkušenýma lidma online a situaci pořešit - jsou ochotní a zdvořilí! Možnost posla i mail - mají tam právníky zdarma - jen se nebát!
Ted trochu teorie - člověk se III.stupněm invalidity - za něj platí stát jak sociální, tak i zdr. pojištění (jde postaru o plný invalidní důchod) - když mu LPK invaliditu změní na I., nebo II.stupen, musí snad do 7.dnů,co mu přijdou papíry z posudkové, tak se hlásit na pracák, že je vlastně postaru částečně invalidní - tedy podle LPK pracovat může - tehdy soc. i zdr. pojištění hradí pracák.
Nebo je i varianta, že člověk s I. a II.stupněm invalidity je zaměstnán a pak soc. i zdr. pojištění by měl hradit zaměstnavatel.
Jsou i frajeři, co mají I., či II.stupen invalidity, nejsou zaměstnaní a nechali se z pracáku vyhodit - že třeba nechodili podle pokynů na ÚP - pak si to, pokud se nemýlím, platí zajisté sám - a pokud ne, může čekat i exekutora. 8-)

Mýlíte se, stát za nikoho sociální pojištění nehradí.
Nehradí je za studenty, za uchazeče o zaměstnání,
za maminky/rodiče na mateřské/rodičovské dovolené
a nehradí je ani za poživatele ID III. stupně.

Doba péče o dítě, část z doby evidence na ÚP a doba
pobírání ID III. stupně se přesto zahrne do celkové
doby důchodového pojištění (náhradní doby pojištění).
(Omezení doby evidence na ÚP se vztahuje i na poživatele ID.)

Pokud by poživatel ID I. nebo II. stupně nebyl zaměstnán
ani evidován na ÚP, doba pobírání ID se mu nezapočte
do "odpracovaných let". Ledaže by se přihlásil k dobrovolné
účasti na důchodovém pojištění a hradil si je sám.

–––
Zdravotní pojištění stát hradí za všechny poživatele ID.

–––
Změny je třeba ÚP i zdravotní pojišťovně hlásit do 8 kalendářních dnů.

Ono zase nemluvíte tak docela pravdu ani vy. Už z toho titulu, že je sice pravda, že stát nehradí sociální pojištění za studenty, uchazeče ... - ale o tom tady řeč nebyla a ani za uživatele III.stupně. Logicky vzato, když invalida ve "trojce" nevydělává a je s ohledem na svůj zdr. stav odkázán na důchod - potažmo tím tedy na finanční pomoc státu, pak ani stát za něj nemůže soc. pojištění platit - to by bylo přelévání peněz ve státní kase z jedné kupičky na druhou. Já to ale se snažil vysvětlit tak - což je toho důsledek, že při přechodu ze "trojky" do starobního důchodu - a na to si přece sociální pojištění zdravý pracující člověk platí, aby měl na stará kolena z čeho vyžít, tak ten "trojkař" si může při tom přechodu požádat o přepočet důchodu, který mu potom oproti tomu invalidnímu "upraví", jako kdyby celý čas zaměstnán byl a soc. pojištění si hradil sám - takže výsledný efekt je ten, že "jakoby" za invalidu ve trojce stát soc. pojištění hradil - jak říkám - efekt je totožný!!!

Je fakt, a tady vítám upřesnění, že jedničkář a dvojkař, co není zaměstnán a ani na pracáku - se mu u pobírání ID čas strávený v tom důchodě do "odpracovaných let" nepočítá - pokud si to nehradil sám.

Za nepřesnost se omlouvám - je pravda v plné míře, co se píše výše, že "Zdravotní pojištění stát hradí za všechny poživatele ID. " 8-)

Je fakt, a tady vítám upřesnění, že jedničkář a dvojkař, co není zaměstnán a ani na pracáku - se mu u pobírání ID čas strávený v tom důchodě do "odpracovaných let" nepočítá - pokud si to nehradil sám.

Zdravotní pojištění stát hradí za všechny poživatele ID.

Děkuji Vám oběma, toto jsem potřeboval vědět.

Děkuji za odpověď.
Vítám připomínku o lhůtách:

Změny je třeba ÚP i zdravotní pojišťovně hlásit do 8 kalendářních dnů.

Jednou osobou z ÚP mi však bylo tvrzeno, že na ÚP se musím nahlásit nejpozději do 3 dnů (!) od rozhodnutí o přiznání II. stupně. Ano nebo Ne?!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru