Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Porušení dohody VZP a náhlé zahájení exekuce

Ahoj,

začátkem roku 2013 mi přišla z VZP výzva k doplacení pojistného a penále z roku 2002 kdy jsem se snažil podnikat. Pojistka cca 7000Kč a penále cca 8000Kč. S tím, že když doplatím do asi 14 dnů budou jednat o smáznutí penále. Dal jsem si žádost o mimořádný splátkový kalendář páč jsem socka. 500Kč /měs. Žádost o smáznutí penále mi zamítli protože je tam lhůta na doplacení. Ale žádosti o splácení a prominutí penále po splacení mi vyhověli.

Cituji mail " Vaši žádost o možnost splácení bereme na vědomí, pokud bude řádně hrazeno, žádost o prominutí penále se bude vyřizovat po úhradě pojistného. "

No a tak jsem splácel. Někdy mi to kvůli nízkému příjmu nevyšlo tak jsem možná 2X dal na pobočku splátku později. Ale normálně jsem splácel podle dohody a už je doplacené.

A pak najednou bez žádného kontaktu mi přišel z Exekučního úřadu dopis o zahájení exekuce na to penále 8000Kč + platba exekutorovi. Takže celkem cca 12000Kč.

Poslal jsem na VZP dopis ale odpověď žádná.

Co se dá v této věci dělat? Mám šanci se jim bránit? Podle mě jednali minimálně neeticky. To je slušně psáno.

Děkuji za doporučení

kamas

Předmět Autor Datum
Pokud se nemýlím, aby bylo možno nařídit exekuci, musí soud vydat platební výměr. Pokud jej neplníte…
Ara 15.10.2014 12:38
Ara
Z VZP mi přišla Výzva k úhradě dlužného pojistného. A z ex. úřadu mi přišla Výzva ke splnění vymáhan…
kamas 15.10.2014 12:58
kamas
Nejsem honěný v exekucích, je možné že zdravotní pojišťovna má právo vydat exekuční titul. Pak by op…
Ara 15.10.2014 13:20
Ara
Exekuce na penále byla zahájena v průběhu splácení pojistného. A podle dohody se o penále mělo jedna…
kamas 15.10.2014 14:12
kamas
Žádost o smáznutí penále mi zamítli protože je tam lhůta na doplacení. Ale žádosti o splácení a prom…
Ara 15.10.2014 20:20
Ara
Tipl bych na nedodržení splátkového kalendáře. poslední
kozakl 17.10.2014 18:25
kozakl
tam je jedna vec,ktorá bola spomenutá,a to,že cca 2x bola splátka zaplatená oneskorene,to ovšem obvy…
audax 15.10.2014 22:37
audax
Jestli to ctu spravne, tak : "Vaši žádost o možnost splácení bereme na vědomí, pokud bude řádně hraz…
gilhad 17.10.2014 09:04
gilhad

Pokud se nemýlím, aby bylo možno nařídit exekuci, musí soud vydat platební výměr. Pokud jej neplníte, pak vydá souhlas s exekucí.
Pokud máte dohodu o splácení, respektive souhlas a plníte ji, pak nevidím důvod aby soud vydával platební výměr, potažmo exekuci.
Něco v tom vašem popisu neštymuje...

Z VZP mi přišla Výzva k úhradě dlužného pojistného. A z ex. úřadu mi přišla Výzva ke splnění vymáhané povinosti. S tím, že když do 30 dnů uhradím tak tam budou jen snížené náklady exekuce. Soud žádný platební výměr nevydal. Přišlo mi jen tohle. Já jsem splácel pojistné ale exekuce byla vydaná na penále které mělo být řešeno po doplacení pojistného.

Nejsem honěný v exekucích, je možné že zdravotní pojišťovna má právo vydat exekuční titul. Pak by opravdu nebylo třeba soudního rozhodnutí.

Žádal jste znovu po splacení chybějícího pojistného o prominutí penále ? Vyrozuměl jsem z vašeho textu, že žádost měla být podmíněna splacením. Pokud ne, pak se nedivte...

Kontaktujte exekutorský úřad a dohodněte si platební kalendář. Zdravotní pojišťovna se už s vámi bavit nebude.

Exekuce na penále byla zahájena v průběhu splácení pojistného. A podle dohody se o penále mělo jednat až po splacení. Takže mi jakoby řekli ano splácej a až doplatíš budem jednat o snížení penále. Místo toho mě v průběhu splácení pojistného dali plné penále k exekuci. Bez upozornění.

tam je jedna vec,ktorá bola spomenutá,a to,že cca 2x bola splátka zaplatená oneskorene,to ovšem obvyklý splátkový kalendár za normálnych okolností nepripúšťa,tam sú obvykle podmienky,že pokial sa čo i len jedna jediná splátka nezaplatí,alebo nezaplatí v dohodnutom termíne,splátkový kalendár stráca platnosť a pokračuje sa vo vymáhacom konaní,ktoré môže na základe toho,že až dve splátky neboli zaplatené dohodnutým spôsobom,pristúpilo sa k exekúcii,čo je obvyklé konanie,pokial boli porušené predošlé dohody o splácaní,na oneskorené platby nieje povinná VZP brať ohlad,pretože Vy ste v podstate porušil dohodnutý splátkový kalendár,ktorým bol ochotný veritel výjsť v ústrety,preštudujte si poriadne dohodu o splátkovom kalendári a podmienky jeho splácania,či tam máte povolené oneskorenie splátok a podobné záležitosti,pokial nie,VZP to dala na vymáhanie exekúciou bohužial oprávnene....

Jestli to ctu spravne, tak :
"Vaši žádost o možnost splácení bereme na vědomí, pokud bude řádně hrazeno, žádost o prominutí penále se bude vyřizovat po úhradě pojistného. "
znamena, ze za predpokladu, ze budes radne splacet, tak az splatis pojistne, tak teprve pak se zacnou zabyvat zadosti o prominuti penale (a bud ji schvali, nebo zamitnou), do te doby se ji ale zabyvat nebudou.

Jak pises, tak jsi radne nesplacel, tudiz zadost o prominuti penale se vubec resit nebude (nesplnil jsi podminku)

Take protoze jsi radne nesplacel a neplnil kalendar, tak ten kalendar pozbyva platnosti a vraci se to do stavu, kdy mas zaplatit pojistne+penale (cast pojistneho uz zaplacenou mas, tak jen ten zbytek) a mas po splatnosti, takze exekuce, protoze narok VZP byl radne dolozen a tys ho uznal, lec nesplatil.

O etice tezko mluvit, je to jejich reakce na to, ze ty jsi neplnil svou cast povinnosti, kdyz ti dali sanci s kalendarem, tak jsi neplnil ani ten, takze ted chteji to, na co maji narok a uz nemaji zajem ti davat dalsi sance na svuj ukor, kdyz ty dohody a zavazky opakovane neplnis.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru