Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Omezení způsobilosti k právním úkonům.

Dobrý den,
bohužel musím řešit problém ohledně zdravotního stavu mé matky. Ve věku 82 let silně trpí Alzheimerovou chorobou a dostává se do problémů, které se stávají neřešitelnými. Princip omezení způsobilosti je mi orientačně znám, lékař ho doporučuje delší dobu, ovšem vůbec nevím jak funguje v praxi.
Od letošního roku platí nový zákoník, který nově upravil celý proces. Mé otázky tedy zní :

Jaký je postup, pokud opatrovaný podepíše smlouvu ( odběr energií, zřízení a rušení účtů, objednávky zboží...), je tento úkon automaticky neplatný ?
Nebo, je nutné nějakým procesem tento podpis zneplatnit ?
Pokud dojde k časové prodlevě mezi podpisem a jeho odvoláním, má například dodavatel energie nárok na nějakou náhradu ?
Jak to vypadá u bankovních ústavů, může si opatrovaný vybírat nějaké třeba předem určené částky sám, bez opatrovatele ?

Samozřejmě je těch situací víc, pošta, spořitelna, prodejci, šmejdi vidí v důchodcích snadný terč a podle toho s nimi jedná. Jde mi o maximální ochranu matky, před těmito opravdu zhovadilostmi dnešní doby.

Děkuji za orientační objasnění.

Předmět Autor Datum
musí byť súdom obmedzená spôsobilosť k právnym úkonom,súd to spraví po posúdení odporúčania lekára,p…
audax 15.10.2014 19:08
audax
To je v pořádku, to vím. Ale nevím, jak to funguje potom.
Otazník. 15.10.2014 19:46
Otazník.
súd určí dotyčnému človeku,ktorý bol zbavený svojprávnosti opatrovníka,ktorý koná za neho,môže sa je…
audax 15.10.2014 22:41
audax
Audax, ano, psal jsem, že princip znám, jenže s nástupem nového zákoníku jsou změny. Vypadá to , že…
Otazník. 16.10.2014 06:49
Otazník.
Dnes je už praxe trochu jiná, soud nezbavuje svéprávnosti zcela (samozřejmě záleží na stavu stavu).…
Ara 16.10.2014 07:25
Ara
Děkuji za základní info, takže pokud tomu dobře rozumím, pak mohu vypovědět smlouvu, opatrovnicí uza…
Otazník. 16.10.2014 19:14
Otazník.
Novým občanským zákoníkem se změnily v kontextu dvě věci. Prvá, že strany se dohodly a tedy smlouvy…
Ara 17.10.2014 08:37
Ara
V předposlední větě měl být text: nebo požaduje plnění nad dané zákonem (platba za spotřebovanou čás…
Ara 17.10.2014 08:41
Ara
Moc děkuji, moje právní povědomí se zvedlo o procentuálně významnou číslici. :-) poslední
Otazník. 17.10.2014 15:41
Otazník.

musí byť súdom obmedzená spôsobilosť k právnym úkonom,súd to spraví po posúdení odporúčania lekára,pokial to nieje určené súdom,nikto to neberie do úvahy,pokial takýto človek spraví objednávku,podpíše nejakú kúpno-predajnú zmluvu

súd určí dotyčnému človeku,ktorý bol zbavený svojprávnosti opatrovníka,ktorý koná za neho,môže sa jednať o rodinného príslušníka alebo súdom určenú osobu,tá potom preberá všetky právomoci a podpisové práva za toho,kto bol úradne zbavený svojprávnosti,koho určí súd,nedokážem povedať dopredu....

Dnes je už praxe trochu jiná, soud nezbavuje svéprávnosti zcela (samozřejmě záleží na stavu stavu). Může omezit svéprávnost s nakládání s penězi nad 300,- Kč. Tedy soud určí hranici, nad kterou není taková osoba právně způsobilá uzavřít smlouvu. Také se obvykle omezuje svéprávnost k uzavírání smluv, kterým taková osoba nerozumí - typicky jde o písemné smlouvy (nákup v obchodě je rovněž uzavření smlouvy).

Nicméně pokud takto ve svých právech omezená osoba smlouvu uzavře, je platná - druhá strana nemusí vědět o nezpůsobilosti k právním úkonům. Takovou smlouvu lze vypovědět bez smluvních pokut a penále, pokud se prokáže že způsobila újmu. Újmou se rozumí např. uzavření kupní smlouvu na věc, která je v rozporu s jejími běžnými návyky a potřebami, třeba koupě sady hrnců za 20 000,-. Spotřebované plnění je však nutné uhradit.

Omezení svéprávnosti nezbavuje trestní odpovědnosti a odpovědnosti za škodu.

Děkuji za základní info, takže pokud tomu dobře rozumím, pak mohu vypovědět smlouvu, opatrovnicí uzavřenou, pokud se o ní dozvím , a prokazovat tedy ( soudu ? ) že jí (smlouva)způsobila újmu v každém konkrétním případě ?

Například při návštěvě pošty i spořitelny matka na "dobrou radu" hodné paní úřednice založila osm dalších výhodných účtů, na každý vložila momentální hotovost ( 500 - 1000 kč) a jak jsem vyloženě náhodou našel doklad k jednomu z nich, tak ji úřednice u spořícího účtu nastavila elektronický výpis ve formátu PDF dostupný na zabezpečeném webu spořitelny.
Vyloženě produkt, který se jí vyplatí.¨
Ale bylo by to platné po omezení práv ?

Dále, za letošní rok bylo uzavřeno s těmi hodnými dobře oblečenými pány pět smluv k odběru energie, je to újma ? Jak to prokážu ? Protože smluvní pokuty ještě pořád fungují. Opět tedy musím (jako hypotetický opatrovník ) k soudu a žádat o zneplatnění ?

Novým občanským zákoníkem se změnily v kontextu dvě věci. Prvá, že strany se dohodly a tedy smlouvy platí, a druhá, že nelze absolutně zbavit osobu svých práv.

Ta druhý pohled znamená, že omezení způsobilosti k právním úkonům má sloužit jako ochrana zájmů takové osoby. Ale neznamená, že musí být nutně zbavena práva se postarat o své každodenní potřeby, třeba sama si koupit rohlík.

Smlouva uzavřena s osobou s omezenou způsobilostí k právním úkonům je ve své podstatě neplatná. Na druhé straně ,není možné poškodit druhou smluvní stranu odmítnutím zaplacení za objednané služby. Proto je v zákoně ustanovení o újmě. Pokud si vaše matka zakoupí lístek na vlak, jehož hodnota překročí částku kterou je oprávněna hradit, újmu neutrpěla. Jedná se běžnou potřebu.

K vašim otázkám:Není třeba dělat podání na soud na každou smlouvu. Stačí zaslat všem společnostem oznámení, že smlouva je neplatná z důvodů právní nezpůsobilosti. Nejlépe doložte kopií soudního rozhodnutí. V takovém případě nemají právo po vás žádat ani odstupné ani penále.
Stejně tak napište/zajděte na spořitelnu a jako zákonný opatrovník požádejte o seznam všech produktů a ze stejného důvodu všechny produkty uzavřené po vydaní omezení k právním úkonům zrušte.

Na soud se obracejte pouze ve sporných věcech, t.j. kdy smluvní strana odmítne od smlouvy odstoupit, nebo požaduje plnění dané zákonem (platba za spotřebovanou část). Situaci posoudí dle Zákona o nesporných soudních řízeních a vydá rozhodnutí o újmě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru